BOVAG pleit voor meer overheidssteun

In een brandbrief aan Kamerleden en ministeries schreef algemeen BOVAG-voorzitter Han ten Broeke dat de extra steunmaatregelen die medio januari bekend zijn gemaakt voor rijschoolhouders onvoldoende steun bieden. In een debat eind vorige maand werden vrijwel alle voorstellen van BOVAG via moties door de Tweede Kamer aangenomen. Het demissionaire kabinet moet hiermee aan de slag.

NOW: compenseer maximaal
De meest recente lockdown valt binnen meerdere kwartalen en werd pas op 14 december bekendgemaakt. Door de huidige systematiek op kwartaalbasis worden verliesmakende
maanden gedempt door periodes waarin na heropening met extra inzet (kosten) weer omzet is
gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat de uitkering lager is en in sommige gevallen de ondergrens
van omzetderving (20%) niet eens wordt gehaald. Met de ‘haven in zicht' bereiken BOVAG ook
signalen dat voorschotten nog steeds op 80% zijn ingezet en dat definitieve vaststelling een
periode van 52 (!) weken in beslag kan nemen conform de officiële briefcorrespondentie,
terwijl beschikking over liquiditeit op dit moment hét verschil kan maken. BOVAG stelt voor dat 100% wordt toegekend bij zogenaamde voorschotverlening, dat aanvragen van op of vóór 13 december 2020 nog kunnen worden gewijzigd qua periode en dat het aanvragen van NOW 3.2 eerder mogelijk wordt dan 15 februari.

TVL voor december inregelen
Ondanks de opgelegde lockdown in december komen rijschoolhouders met fors omzetverlies door de kwartaalbasisgrondslag tóch niet in aanmerking voor een vergoeding. Extra zuur omdat de TVL-regeling (Q4) nog tot 29 januari a.s. aangevraagd kon worden en ondernemers niet zelf hebben gekozen voor het stilleggen van hun activiteiten. BOVAG wil dat ook hier 100% wordt toegekend bij de voorschotverlening en dat rijscholen (en andere contactberoepen) een eenmalige toeslag krijgen in de TVL Q1 vanwege de onverwachte sluiting in december; zij zijn namelijk voor de tweede keer in minder dan een jaar stilgelegd.

Schrap partnertoets TOZO
Door de introductie van de partnertoets kan een deel van de zelfstandige rijschoolhouders geen gebruikmaken van deze regeling, dit in tegenstelling tot de eerdere TOZO. Het schrappen van de partnertoets, juist om de fragiele positie van zelfstandige ondernemers nu te versterken om de tweede lockdown te overleven, ligt voor de hand.

TONK versneld invoeren
BOVAG dringt aan op een versnelde invoering van de nieuw aangekondigde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De oorspronkelijke planning van de regering was dat alle gemeenten per 1 maart gereed zijn, maar BOVAG heeft aangedrongen op 1 februari, zoals het Kabinet eerder aangaf. Vertraging is onacceptabel, omdat het water bij deze zelfstandigen al tot aan de lippen staat.