Lockdown is nog steeds een feit

Wat had ik in deze column Covid-19 graag gemeden, maar toch ontkom ik er weer niet aan. We zitten nog midden in een lockdown en de vooruitzichten zijn op het moment dat ik dit schrijf alles behalve rooskleurig. Wat een bak ellende moeten we verwerken, Nederland staat op zijn kop. Het kabinet is demissionair na de toeslagenaffaire, we hebben te maken met een avondklok, en kennelijk is het nieuwe demonstreren tegen de coronamaatregelen omgeslagen naar rellen in bijna heel Nederland. Beseffen die relschoppers nu echt niet dat we zo alleen maar langer met alle ellende blijven zitten? Ondernemers worden nog harder getroffen dan al het geval was en is, en de jeugd zal alleen maar langer thuisonderwijs moeten volgen. Ik word er werkelijk onpasselijk van en ik schaam me zelfs dat dit in ons land gebeurt. Het moge dan ook duidelijk zijn dat ik er verder geen woorden voor heb.

Onze branche ligt op zijn gat en voor velen reikt het water inmiddels tot aan de lippen, of zelfs daaraan voorbij. Waar moet dit naartoe? Ik zou willen dat ik hier kon zeggen: het komt altijd goed. Sommigen verwachten van ons als branchevereniging dat wij de reddingsboei kunnen uitwerpen en zo voorkomen dat men kopje onder gaat. Natuurlijk doen wij er nagenoeg dagelijks - en als het gevraagd wordt ook op zondag - alles aan om het in Den Haag duidelijk te maken dat er echt dringend hulp nodig is, dat er veel nu buiten de boot vallen en dat onze branche een heel andere branche is dan bijv. de kappersbranche.

Wellicht lijkt het voor de buitenwereld dat wij rustig afwachten, maar niets is minder waar: we brengen onze problemen wel degelijk onder de aandacht met een goede onderbouwing en bij de juiste personen die het beleid nu eenmaal maken. Het is wel een kwestie van een lange adem beseffen wij wel, maar we willen ook geen valse hoop geven of erger, nog beloftes doen die we wellicht niet waar kunnen maken.
In alle regelingen die er zijn zoals de TOZO, TONK, TVL en NOW zul je je goed moeten afvragen: waar heb ik recht op en welke regels gelden er? Ons advies is: laat je hierin adviseren door je boekhouder of accountant. Ook gemeentes staan de ondernemers bij in deze tijden: schroom niet en vraag op tijd hulp. Maak in elk geval een goed overzicht van je maandelijkse lasten en kijk welke je eventueel al dan niet tijdelijk kunt stilzetten; vaak is er meer mogelijk dan je vooraf denkt.

Inmiddels lijkt het erop dat de basisscholen weer op 8 februari opengaan, laten we hopen dat wij zeer snel volgen. Laten we ons vastklampen aan dit lichtpuntje!
Op 29 januari heb ik als voorzitter voor de 1e keer de algemene ledenvergadering mogen voorzitten. Geen fysieke vergadering dit jaar, want gezien de coronamaatregelen hebben we deze alv geheel digitaal gedaan. Terugkijkend moet ik constateren dat deze spanning totaal niet nodig was: mede dankzij het gehele bestuur en de mensen die dit mogelijk gemaakt hebben, maar ook dankzij de vergaderdiscipline van alle leden is deze vergadering prima verlopen. Hiervoor dank.

Maar voor de duidelijkheid, volgend jaar hoop ik echt toch weer een ouderwetse fysieke vergadering te mogen voorzitten, waarbij we na afloop lekker een hapje kunnen eten en elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen spreken.
Houd vol, blijf gezond en als we weer mogen werken, wees dan toch een beetje zuinig op jezelf. Het leven moet ook een beetje mooi blijven, ook al is dat nu moeilijk.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB