Afbeelding
Foto:

'We hebben 1 keer in de 5 jaar een praktijkbegeleiding. Het is nog niet gelukt om iets beters te bedenken, dus zolang moeten we het er mee doen'

Het is maandagmorgen als ik mijn kandidaat na zijn rijles afzet bij een middelbare school. Op de parkeerplaats spot ik een vertwijfelde vader. Ik hoor hem roepen: 'Kom uit die auto. Je kan het!' Op de passagiersstoel een brugklasser in tranen.

Nu ken ik niet de redenen waarom deze adolescent zo tegen school opziet. Zijn er problemen thuis? Heeft hij een zware dag? Heeft hij een toets wiskunde voor de boeg waar hij tegenop ziet. Of wordt hij mogelijk gepest op school? Het kan van alles wezen.

Eigenlijk ben ik niet jaloers op de huidige generatie. Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar als ik naar de huidige generatie kijk is het allemaal niet zo makkelijk. De huidige jongere krijgt heel veel, mag veel, maar moet vooral ook heel veel. Alles draait om presteren en als je moeite hebt om mee te komen heb je een probleem!

Moeten wij als rijinstructeur ook veel? Ik vind het wel meevallen. We hebben 1 keer in de 5 jaar een praktijkbegeleiding. Die raakt kant nog wal, maar goed, het is nog niet gelukt om iets beters te bedenken, dus zolang moeten we het er maar mee doen. Hoewel, het laatste woord is hier vast nog niet over gesproken. Verder natuurlijk 6 dagdelen bijscholing. De ene keer kwalitatief beter dan de andere keer. Nee, mits de minister niet te veel toegeeft aan de grillen van het CBR, IKBI of Samen Sterk heb ik niet zo veel te klagen.

Binnen niet al te lange tijd kunnen we het rapport van de commissie-Roemer verwachten. Ik ben ontzettend benieuwd. Op zich heb ik er wel vertrouwen in. Aan alle kanten merk ik dat de commissie zich heel goed en breed wil verdiepen in de branche. Bij brancheorganisaties, maar ook op de werkvloer. Actief wordt er meegelezen op social media. Hoe zit de rijschoolwereld in elkaar? Wat houdt rijschoolhouders bezig? Er is ook aandacht voor diegenen die zich niet vertegenwoordigd voelen door een brancheorganisatie. Super! En je kan de commissie altijd benaderen en je krijgt antwoord ook. Diegene die straks roept dat de commissie-Roemer de rijschoolwereld er niet bij betrokken heeft, heeft echt wat uit te leggen!

Ja. Ik heb er redelijk vertrouwen in dat het goedkomt. Het enige punt waar ik mij zorgen om maak is het feit dat er een hele sterke lobby aan de gang is. En dan bedoel ik die lobby van diegenen die het voortdurend hebben over cowboys. Het is slechts een hele kleine groep die steeds ach en wee loopt te roepen, maar toch… zou het de commissie lukken om hier voldoende doorheen te prikken en objectief naar de branche te kijken? Onder ons heel veel hardwerkende en goedwillende instructeurs die elke dag weer hun nek uitsteken en keihard bezig zijn om een beginnende bestuurder om te vormen tot een veilige weggebruiker. Die mogen niet de dupe worden. Persoonlijk wil ik liever niet toe naar een situatie waarbij ik van iedere stap die ik zet verantwoording af moet leggen. Naast het feit dat dit onwerkbare en scheve werkverhoudingen oplevert, lopen er al meer dan genoeg controleurs rond in Nederland.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de excessen uit de branche verdwijnen?

Het zou makkelijk zijn om nu hier een wensenlijstje neer te leggen. Dat doe ik bewust niet. Dat leg ik liever bij de commissie-Roemer neer. Eigenlijk wil ik nu maar één vraag neerleggen: Beste commissie, beste Emile Roemer, hoe kunnen we ervoor zorgen dat de excessen uit de branche verdwijnen en tegelijk waarborgen dat er voldoende respect en ruimte blijft voor mij en mijn bonafide collega’s om gewoon ons werk op onze eigen vertrouwde en verantwoorde manier te kunnen blijven doen?