Afbeelding
Foto:

Bijna kwart automobilisten onder 40 jaar heeft rijangst

Veel jonge weggebruikers vertrouwen anderen op de weg niet

Het is me nogal wat en waarschijnlijk zijn er niet veel rijschoolhouders die het zullen herkennen, maar liefst 23 procent van de jonge Nederlandse automobilisten heeft rijangst. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlanders met een rijbewijs.

Deze rijangst onder jongeren is niet alleen het gevolg van te weinig ervaring achter het stuur, maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Zo stelt bijna de helft van de respondenten jonger dan dertig jaar dat zij andere weggebruikers niet vertrouwen. Automobilisten ouder dan dertig jaar vinden het aanzienlijk minder spannend achter het stuur. Zo heeft slechts een op de tien van hen rijangst en wantrouwt bijna een derde (32 procent) hun medeweggebruikers. Opvallend genoeg blijken tot een leeftijd van 40 jaar meer mannen rijangst te hebben dan vrouwen, daarna kantelt dit beeld drastisch.

Utrecht

Niet in elke provincie liggen de cijfers hetzelfde. Vooral Utrechtse automobilisten hebben weinig vertrouwen in de rijkunsten van andere weggebruikers: bijna de helft vindt dat de andere slecht rijden. In de noordelijke provincies Groningen en Friesland valt het met iets meer dan een kwart wel mee.

Schade

Vooral als het de auto van iemand anders betreft (36 procent), stappen Nederlanders liever niet achter het stuur

Auto’s zijn duur en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een kleine fout kan daardoor grote (financiële) gevolgen hebben. Ruim een vijfde van de Nederlandse automobilisten is dan ook bang om schade te maken. Waarschijnlijk doordat ongelukken op de snelweg meestal van grotere proporties zijn, is een op de tien respondenten bang om de snelweg op te gaan. Vooral jonge bestuurders hebben last van deze angsten.

Zonder schrammen

En dan nog iets: als je geen auto hebt, is het enorm handig als je die – bijvoorbeeld voor een verhuizing – van een vriend of vriendin kunt lenen. Diegene verwacht daarbij natuurlijk wel dat zijn of haar vierwieler zonder schrammen terugkomt. Maar liefst 36 procent van de Nederlanders loopt het risico om brokken te maken liever niet en rijdt niet graag in de auto van iemand anders. Vooral vrouwen mijden ritjes in een auto van een bekende.

Niet instappen

Alles bij elkaar stapt 11 procent van alle ondervraagden liever niet bij anderen in de auto. “Ik begrijp dat het extra spannend is om achter het stuur te kruipen als je net je rijbewijs hebt”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen. “Het lijkt er overigens niet op dat die extra spanning gegrond is. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat dertigers het vaakst betrokken zijn bij schade, gevolgd door bestuurders van in de vijftig. Terwijl jongeren dus best wat meer mogen ontspannen achter het stuur, kunnen ervaren automobilisten juist iets scherper zijn.”

Ongelukken

Een belangrijke reden voor rijangst lijkt de vrees voor ongelukken. Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim een op de vijf respondenten bang is om schade te rijden en tien procent het eng vindt om de snelweg op te gaan. Opvallend genoeg zijn vooral vrouwelijke bestuurders bang voor autoschade (26 procent) en de snelweg (vijftien procent). Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages slechts achttien en vijf procent.

Flinke impact

Diks: “Ondanks de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft een verkeersongeval altijd flinke impact. Niet alleen zorgt het voor financiële schade, ook emotioneel en lichamelijk laat het zijn sporen achter. Hiermee probeer ik overigens niemand bang te maken. Angst zorgt namelijk voor een gespannen houding, wat de kans op ongelukken alleen maar vergroot. Maar wees wel altijd op je hoede.”

Vermijden

Mede vanwege de angst voor schade vermijdt maar liefst twaalf procent van de ondervraagden autorijden zo veel mogelijk. Vooral als het de auto van iemand anders betreft (36 procent), stappen Nederlanders liever niet achter het stuur. Vrouwen (47 procent) laten beduidend liever een ritje in de vierwieler van anderen aan zich voorbijgaan dan mannen (24 procent).

Diks: “Controleer voordat je in de auto van een vriend of vriendin gaat rijden of diegene wel verzekerd is voor een tweede bestuurder. Als dit niet het geval is dan kun je inderdaad beter bedanken. De gevolgen van een eventueel ongeval zijn in die situatie niet te overzien. Als het verzekeringstechnisch allemaal in orde is dan zou ik het vooral doen. Want in hoe meer verschillende auto’s je rijdt, hoe gemakkelijker het autorijden je afgaat.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding