Eensgezindheid is ver weg

Op het vlak van eensgezindheid komt deze branche geen stap verder, al jaren niet. Dat bleek onlangs weer toen eerst de brancheorganisatie LBKR een brandbrief schreef aan de Tweede Kamer, daarna de VRB duidelijk maakte dat ook zij actief zijn om Kamerleden te bewegen meer te doen voor de rijscholen maar kiest voor stille diplomatie, vervolgens stuurde BOVAG Rijscholen ook een brandbrief en weer een paar dagen later kwam de LBKR weer met een voorstel omdat in de Tweede Kamer een paar moties om kleine zelfstandigen zoals zzp' ers te helpen, niet werden aangenomen. Dat was een ietwat ander voorstel dan dat van BOVAG Rijscholen.

Bent u er nog?

Lees het bovenstaande eens goed na en u weet: naar die eensgezindheid is het ver zoeken. Tussendoor werd de branche ook nog opgeschud door gerel binnen het Rijschool Samenwerkings Team (RST), waar het bestuur opstapte naar aanleiding van kritiek op het functioneren én er was nog een wilde staking op het Malieveld van rijschoolhouders die zich Rijscholen in Actie noemen. Tel uit je verlies. Alleen van de FAM hebben we niets gehoord en dat is misschien maar beter ook.

Als het niet zo triest was, had je erom kunnen lachen. Maar ik vraag me serieus af wat de Kamerleden hebben gedacht toen ze dit allemaal voorbij zagen komen. Vast niet dat deze branche heel goed georganiseerd is en met één stem spreekt en dat hebben ze dan goed begrepen. Het blijft behelpen. En als de organisaties elkaar dan ook nog vliegen gaan afhangen, wordt het beeld er niet beter op.
Dit is een droef stemmende constatering. Zeker zoiets belangrijks als de gevolgen van de lockdown moet geen splijtzwam zijn, maar een onderwerp dat gezamenlijk en branchebreed wordt opgepakt en dat alle rijschoolondernemers ondersteunen. Geen gedoe, heldere taal en gaan voor een nobel streven, want dat is het. Maar nu verliest de boodschap aan kracht.

Intussen gaat Emile Roemer gewoon verder met het verzamelen van ideeën voor zijn uiteindelijke verslag en ook hij zal gemerkt hebben - als hij dat al niet wist - dat al die achtduizend rijschoolhouders allemaal een mening hebben met als rode draad dat niemand het met elkaar eens lijkt te zijn. Ik ben benieuwd wat Roemer daarmee gaat doen. Hij zegt in allerlei onlinebijeenkomsten dat ondernemers vooral hun mening moeten geven, maar of het nou sterk overkomt dat hij wordt overspoeld met meningen: mwah, ik ben bang van niet.

Het kan haast niet anders of in het eindverslag komt iets over een sterke organisatie die al die meningen moet stroomlijnen. Of dat het een koepel moet worden zoals de Alliantie Samen Sterk voorstaat of iets anders, maakt niet uit, maar dat het tijd wordt voor eensgezindheid in de branche is wel helder.