Afbeelding
Foto:

Nelen Verkeersschool is
klaar voor de toekomst

De eerste lockdown markeerde de start van de bouw van het nieuwe bedrijfspand van Nelen Verkeersschool in Amsterdam en de start van de tweede uitval in december was het moment dat Paul Wemer de sleutels van zijn nieuwe pand kreeg. Hoe bijzonder wil je het hebben. Maar hoe dan ook is Verkeersschool Nelen nu wel klaar voor de toekomst, verklaart directeur/eigenaar Paul Wemer. "Als de lockdown voorbij is, kunnen we vlammend uit startblokken en zullen we iedereen hard nodig hebben", weet hij. Ook de professionele collega rijscholen.

"Persoonlijk ben ik al een tijdje van mening dat je het als ‘stand alone’ verkeersschool zonder samenwerking met andere verkeersscholen heel erg moeilijk gaat krijgen als je wilt manifesteren in de bus en transportsector en dat is precies wat ik wil. Landelijke vervoerders en organisaties willen landelijke dekking van de organisaties die hun nascholing en bijscholing regelen. Ontzorgen zeg maar. Om die reden werken op dit moment tien grote professionele verkeersscholen in Nederland met gezamenlijk een landelijke dekking op het gebied van transportopleidingen samen binnen de SBVO (zie kader). Met 2 a 3 potentiële kandidaat verkeersscholen worden nog gesprekken tot aansluiting gevoerd. Hoe dan ook, ik heb daar heel grote verwachtingen van. Hiervoor deed ik wel het een en ander aan na- en bijscholing van chauffeurs, maar dat was nog niet heel veel. Nu kunnen we als samenwerkende partners in SBVO doorpakken, met een groot scala aan nascholingscursussen, die landelijk uitgerold kunnen worden."

Voorbeeld

Hij heeft een helder voorbeeld. "Wij deden altijd de nascholing voor enkele vuilverwerkingsbedrijven in Amsterdam en omstreken. Die zijn opgegaan in het landelijke bedrijf Renewi en zo’n bedrijf wil natuurlijk het liefst één aanspreekpunt voor alle trainingen en opleidingen in heel Nederland. Dat kan ik nu aanbieden, net als de andere rijschoolondernemers met wie we samenwerken. En het mooiste is dat al die mensen niet op dezelfde plek getraind hoeven worden. Een paar in Amsterdam, een paar anderen in Lelystad en weer anderen ergens anders, dat kan allemaal. Terwijl de hr-manager via een net nieuw gebouwd portal overzicht heeft over het hele personeelsbestand. En wat denk je van bijvoorbeeld PostNL. De vestiging Amsterdam-Oost zit hiernaast en daar doe ik wel wat voor, maar PostNL landelijk heb ik natuurlijk (nog) niet. Daar kunnen we nu wellicht wel wat mee. Ja, ik ben er heel enthousiast over en verwacht er heel veel van."

Nieuwe locatie

Paul Wemer is duidelijk in zijn nopjes met de samenwerking van deze 10 bekende grotere verkeersscholen in Nederland die hebben besloten de handen ineen te slaan om slagen te maken in de transportsector. Het zijn stuk voor stuk grote jongens, met veel ambitie. Zoals Nelen. Om deze reden is Wemer ook blij met de spiksplinternieuwe locatie waar Nelen sinds deze maand is gevestigd en die nog ruikt naar nieuw.

'Medewerkers in vaste dienst met een binding met het bedrijf zijn net als een goed wagenpark de basis van het bedrijf'

Achter de Makro

Voor iedereen die Amsterdam kent: Nelen zit sinds kort aan de Joan Muyskenweg, achter de Makro en 500 meter van de Johan Cruijff Arena. Nelen Verkeersschool bestaat inmiddels 39 jaar en is opgezet door Jos Nelen. Lex Wemer, de vader van Paul, was in die tijd troubleshooter van beroep en had als hobby om op zaterdag rijles te geven bij Nelen aan kandidaten die al tig keer gezakt waren. "Dat kon vroeger nog", lacht Paul. Van het een kwam het ander: Lex nam Nelen in de begin jaren negentig over, bouwde door en in 2000 kwam Paul in de zaak en de laatste pakweg twaalf jaar is Paul directeur-eigenaar van de verkeersschool waar 47 medewerkers op de loonlijst staan.

Verhuizen

Van verhuizen zijn ze nogal, de Wemers. Nelen is gestart aan de Ferdinand Bolstraat, daarna werd het de Middenweg in Amsterdam-Oost, vervolgens de Plantage Middenlaan in het centrum (tegenover Artis), daarna, in 1992, werd het de Wibautstraat (hier heeft Nelen het langst gezeten, 21 jaar) en vervolgens werd dit pand vernieuwd, waardoor Nelen verhuisde naar de Wenckebachweg (vlakbij de Bijlmer Bajes en Angels Place, het clubhuis van de Hells Angels).

Eén overeenkomst

Er zijn grote verschillen tussen al die locaties, maar er is één overeenkomst: het waren allemaal huurpanden. "Aan de Wenckebachweg kreeg ik in 2017 te horen dat ik weer weg moest vanwege de bouw van woningen en het was heel moeilijk om iets geschikts te vinden. Nadat ik zowat alle loketten van de gemeente en makelaars had gehad en maar niet verder kwam, heb ik een brief geschreven aan de toenmalige wethouder van Amsterdam Eric van der Burg. Daarin heb ik de vraag gesteld of Nelen verkeersschool na 36 jaar wordt weggepest uit Amsterdam. Hij heeft dat opgepakt, heeft aan (zeer capabele) ambtenaren de opdracht gegeven om mij te helpen met mijn zoektocht naar iets anders en dat heeft goed uitgepakt."

In Amsterdam-Oost

"In eerste instantie kreeg ik een locatie in West, maar dat vond ik niets. Wij horen in Amsterdam-Oost en bovendien zitten in West al een paar grote rijscholen. Op een gegeven kreeg ik de vraag of het misschien een idee was dat ik iets zou kopen. Nou, daar had ik eerlijk gezegd nog nooit aan gedacht. Iets kopen in Amsterdam, dat is alleen weggelegd voor multinationals dacht ik altijd. Maar het idee begon zich toch te vormen in mijn hoofd, ik heb wat goede gesprekken gehad met de bank, en uiteindelijk zijn we eruit gekomen met als resultaat deze locatie die goed is voor 4500 vierkante meter."

A2 afgewaardeerd

Waarom is dit voor Wemer nou de ideale plek? "In de toekomst wordt de A2 die hier vlak achter eindigt afgewaardeerd zoals dat heet en dan wordt dit de nieuwe entree naar Amsterdam-Zuidoost (de nieuwe kern). Dan ga je de weg af en kom je hier voor de deur uit. En het is daarmee ook de entree naar de Johan Cruijff ArenA, AFAS Live en de Ziggo Dome die hier allemaal om de hoek zitten. Lekker druk dus. Om die reden moest ik ook een mooi zichtpand laten bouwen."

"Bovendien is er een trein/metrostation vlakbij, de bus stopt hier voor de deur en ik heb plek zat om auto's te parkeren. Het terrein is groot genoeg voor de toets besloten terrein. En niet onbelangrijk: het is van mij, Ik krijg nou eens niet over een paar jaar een brief dat ik weer weg moet. Ik heb meteen ook de mogelijkheid gegrepen om allerlei zaken onder één dak te brengen. Op een gegeven moment had ik namelijk wat aan de Wenckebachweg, bij Borchland, in Beverwijk, en ik zat ook nog in Diemen. Ik heb nu nog een vestiging in Purmerend. Die hou ik aan, maar verder zit nu alles onder één dak."

Heftrucktraining

Het is een kwestie van 'nieuwe plek, nieuwe kansen.' Wemer: "We kunnen hier alle praktische toetsen afnemen voor code 95 en we geven hier ook heftrucktraningen en doen alle nascholing, zowel praktijk als theorie. Hier zijn we ook CCV-examenlocatie en examenlocatie van IBKI voor de instructeursopleiding. Wij hebben hier nu meerdere theorie lokalen, maar eventueel ook nog een paar op de Wenckebachweg. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle theorie hierheen gaat. Maar we moeten nu eerst even sparen."

Paddenpoolplaats

Er zijn ook minder praktische, maar wel leuke kanten aan het verhaal. "We moeten een ecologische tuin laten aanleggen en ook de paddenpoolplaats naast ons pand moet behouden blijven. Dit was ooit een stukje natuurgebied en wat we van de natuur afnemen moeten we nu waar mogelijk teruggeven. Ach, dat vind ik allemaal wel charmant en het is ook een leuk visitekaartje."

Aanbestedingen

Wemer heeft alles bij elkaar het gevoel dat hij het goed heeft gedaan met de verhuizing. Of eigenlijk weet hij het wel zeker. "Ik heb vorig jaar een paar grote aanbesteding gewonnen en ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat het feit dat dit hier er zo mooi en functioneel bijstaat, zeker een van de plus punten is geweest dat ik die heb gewonnen."

Milieubewust

Wat daarbij mogelijk ook heeft meegespeeld is dat het bedrijfspand van Nelen ook milieubewust en duurzaam is gebouwd. Het gemeentebestuur van Ouder-Amstel en Amsterdam is namelijk, zoals Wemer het noemt, 'groener dan groen'. Gasleidingen liggen er sowieso niet in dit gebied. "In Amsterdam bestaat erfpacht (tegenwoordig eeuwigdurend) en dat betekent onder andere naast het feit dat je geen eigenaar wordt van de grond, ook dat je een beeld-kwaliteitsplan moet overleggen. Daarin moet je aangeven in hoeverre het pand duurzaam is. 'Nul op de meter' is het uitgangspunt en om die reden ligt ons dak vol met zonnepanelen. We worden van daaruit elektrisch verwarmd, we hebben overal led-verlichting, in elk vertrek kan zowel de vloerverwarming als de airco zelfstandig worden ingeregeld en in elke ruimte die je betreed en verlaat gaat automatisch het licht aan of bij het verlaten na enkele seconden weer uit. Ook mooi is het luchtventilatiesysteem dat automatisch zorgt voor warme of koele verse lucht, net wat je nodig hebt. De eis 'Nul op de meter' geldt overigens voor elk vertrek in het kantoordeel. In de hal en de logistieke ruimte mogen we wel “grijs” verwarmen en stroom gebruiken, maar liefst zo weinig mogelijk."

Elektrisch doorpakken

Ook in het wagenpark pakt Wemer elektrisch door. Inmiddels rijden er drie elektrische personenwagens (VW ID.3) en Wemer zelf en twee van zijn managers rijden ook elektrisch. Er zijn inmiddels ook 6 elektrische brommers en op het terrein is een ring aangelegd om ook elektrische vrachtwagens en bussen te gaan rijden. "Ik zal je eerlijk zeggen dat ik in het begin niet geloofde in elektrisch vervoer. Ik dacht altijd dat het waterstof zou worden of dat er iets anders zou komen. Maar kennelijk gaat het toch die kant op, want inmiddels hebben alle fabrikanten minimaal één elektrische auto in het gamma. Dat doen ze niet omdat Nederland zo graag voorop loopt, maar omdat dit zeker in Europa de norm begint te worden."

Heel blij

"Bij de laatste aanbesteding die ik heb gedaan, werd gevraagd of ik ook een elektrische lesbus heb. Nee, nog niet. Die bestaat, maar kost een kleine vier ton en dat is nu nog niet rond te krijgen in de exploitatie. Maar bij mijn volgende bus ga ik er zeker over nadenken. Gelukkig was dat geen reden om de aanbesteding niet te winnen. Ja, met die opdracht ben ik heel blij. Het gaat om de bij- en nascholing van 800 honderd buschauffeurs voor meerdere jaren, dus het is niet zomaar een klusje.

Lockdown

Mooi allemaal, maar ook Wemer ligt als gevolg van de lockdown alweer een tijd stil. Hij heeft 47 medewerkers in vaste dienst met daaromheen nog een schil met zzp' ers en allemaal hebben ze niets te doen. En natuurlijk gaat het ook hem allemaal niet in de kouwe kleren zitten, maar hij had vet op de botten. "We waren een super gezond bedrijf en zijn nu een gezond bedrijf", zegt hij.
En hij weet zeker dat hij iedereen keihard nodig heeft op het moment dat de lockdown achter de rug is.

Nog even doorbijten

"We zullen nog even moeten doorbijten ben ik bang. Je kan nu wel afscheid nemen van mensen en later er weer een paar binnenhalen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik vind dat rijinstructeur een prima vak is op mbo-niveau en daar moet je de mensen naar behandelen en ook naar betalen. Ik heb ook een pensioenregeling voor al die mensen en geloof me: er zijn niet heel veel rijscholen die dat kunnen zeggen. En de marges zijn natuurlijk ook niet groot. Ik ben met 54 euro voor een rijles met de personenauto een van de duurste in deze contreien en daar hou je echt niet veel van over. Maar medewerkers in vaste dienst met een binding met het bedrijf zijn net als een goed wagenpark onze basis. Alleen kan ik het zeker niet. En als we weer gaan beginnen, heb ik iedereen hard nodig. Elke dag worden we gebeld met vragen wanneer er weer kan worden gelest en zijn er nieuwe aanmeldingen, dat gaat gewoon door, terwijl niemand een idee heeft wanneer we weer kunnen. Kijk, wat we hebben verloren gaan we niet meer inlopen. Dat bestaat niet en dat geldt voor de hele branche. Maar achterom kijken heeft geen zin, we gaan vooruit kijken en ik ben ervan overtuigd dat we het heel erg druk gaan krijgen. En wij zijn er dan helemaal klaar voor."

Afbeelding
Afbeelding