Afbeelding
Foto:

Branche laat tweede lockdown gelaten over zich heen komen

'Veel bedrijven hangen aan het overheidsinfuus'

Gelaten, afwachtend. Dit is van toepassing op de wijze waarop de branche de tweede lockdown over zich heen laat komen. Of deze tweede verplichte noodstop diepe sporen gaat trekken in de branche? Niemand die het weet. Aan het einde van dit nieuwe jaar gaan we kijken hoe de vlag erbij hangt, maar menigeen houdt zijn hart vast.

Sinds dinsdag 15 december staan alle lesauto’s weer aan de kant en tot wanneer dit gaat duren? Wie het weet, mag het zeggen. Maar niemand kan er wat zinnigs over zeggen. Op het moment van schrijven klampt iedereen zich nog vast aan dinsdag 19 januari, de dag dat er misschien beweging in komt. Maar gelet op de cijfers die de RIVM dagelijks voorschotelt, lijkt dat er niet in te zitten. Een veeg teken is daarbij dat bijvoorbeeld Duitsland in elk geval tot eind januari op slot blijft. Voor de actuele stand van zaken verwijzen wij graag naar alle informatie die op ons af komt.

Pakketten bezorgen

Het lijkt er wél op dat de rijscholenbranche beter omgaat met de tweede lockdown. Menigeen heeft voor de tijd dat het duurt een goed heenkomen gezocht door bijvoorbeeld pakketten te gaan bezorgen, te gaan chauffeuren of anderszins een handje te helpen daar waar het kan. Daarbij moet je er trouwens wel voor waken dat je het paard niet achter de wagen spant. Niet elk klusje kun je zomaar blind aannemen. “Als je andere werkzaamheden gaat verrichten kijk kan heel goed of deze arbeid niet aan vergunningen gehouden is”, waarschuwt brancheorganisatie VRB bijvoorbeeld. “Beroepsgoederenvervoer is het tegen betaling vervoeren van goederen in opdracht van derden. De vergunningplicht geldt voor nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Verder is het van belang om je verzekeringsvoorwaarden te checken.” Ook moet je oppassen dat extra inkomsten niet een steunbijdrage van de regering in het wiel rijden. Aan de andere kant: rijschoolhouders zijn ondernemers en het zit velen nu eenmaal in het bloed om te werken voor je geld en daar is op zich niets mis mee.

Beter mee omgaan

'Dit kost de branche handen vol geld en je kunt er niets tegen doen, helaas'

Om de temperatuur te meten in de branche, maakten we een rondje langs de brancheverenigingen. Daaruit blijkt dat ook zij niet weten wat dit allemaal gaat betekenen voor de sector op de korte en de lange termijn. Zo laat Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB, weten dat de leden beter lijken om te gaan met deze lockdown dan met de eerste. De reden is, denkt hij, dat het onverwachte dat de eerste lockdown kenmerkte eraf is: iedereen lijkt wel zo een beetje te weten wat er op hem afkomt. “Iedereen lijkt beter voorbereid en weet welke regelingen er zijn, ook al zijn die schaarser dan in de eerste ronde”, zegt hij. “Het scheelt ook dat we met 19 januari een stip aan de horizon hadden, maar die begint langzamerhand wel te vervagen.”

Bij de VRB zijn nog geen berichten bekend van ondernemers die het financieel niet meer kunnen bolwerken, maar Van Zuylen beseft wel dat niet iedereen dat aan de grote klok zal hangen. “Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ondernemers die in de problemen komen zich melden hij de branchevereniging.”

'Ik hou mijn hart vast'

Van Zuylen sluit niet uit dat er uiteindelijk ondernemers zullen afvallen, maar of er een echte ‘shake-out’ zal plaatsvinden, daar kan hij geen zinnig woord over zeggen. “Ik hoop dat ik er naast zit, maar ik hou mijn hart zeker vast, zeker gezien het feit dat de lockdown mogelijk langer gaat duren dan 19 januari. Voor een aantal rijschoolhouders komt er op een gegeven moment een keerpunt dat het niet meer vol te houden is.”

Afwachtend

Ook Jos Post, voorzitter van de LBKR, heeft een troebele glazen bol waarin eigenlijk niets te zien is. “Ik wil niet zeggen dat de meeste ondernemers gelaten zijn, maar afwachtend wel. Iedereen wil weer aan de gang en de meesten hebben ook het gevoel dat dat er weer voor ze inzit”, meent hij. Maar ook zegt hij: “Naarmate het langer duurt, krijgen veel ondernemers het moeilijker. Je hoeft geen wiskundige te zien om dat te snappen. Ik ga er persoonlijk vanuit dat dit langer gaat duren, misschien wel tot eind januari. Verder kan ik ook niet kijken.”

Ieder heeft zijn eigen verhaal

Waarbij iedere ondernemer zijn eigen verhaal heeft. “Ben je puur afhankelijk van de inkomsten van de rijschool en heb je vaste lasten die doorlopen, dan heb je het zwaarder dan dat je er nog iets naast hebt. Maar meevallen zal het bij niemand. Dit kost de branche handen vol geld en je kunt er niets tegen doen, helaas.”

Rustig

Ook Jean-Paul Lam, vicevoorzitter van de FAM, kan niets zeggen over de gevolgen van deze lockdown. Bij de FAM zitten alleen grote ondernemers meet veelal veel vaste lasten heeft, maar in hoeverre er rijscholen op 'wiebelen' staan weet hij werkelijk niet. "Maar dat zullen ze mij ook niet vertellen”, weet hij natuurlijk ook. "Momenteel is het rustig, niet alleen onder de leden, maar in de hele branche. De stemming is afwachtend, gelaten zelfs. Ik denk dat de reden is dat zaken nu duidelijker zijn. Bij de eerste lockdown wist niemand waar hij aan toe is, maar dat is nu veel minder het geval. Wat het overigens niet minder zwaar maakt.”

Lastig voorspellen

Ook volgens BOVAG-woordvoerder Paul de Waal is nu nog lastig te voorspellen hoe de vlag erbij hangt. “Veel bedrijven hangen aan het overheidsinfuus”, laat hij weten. Of inzicht te krijgen in de problemen, publiceert BOVAG binnenkort een nieuwe coronamonitor die veel duidelijk zal maken. Een vaststaand feit is wel: “Ze hebben het allemaal zwaar.”
Volgens De Waal zal er hoe dan ook schade zijn. “Dat kan niet anders na zo’n heftige lockdown. Of die geheel hersteld kan worden en hoe snel dan, is nu niet te zeggen. En verder dat we blij zijn dat er snel duidelijkheid kwam dat motorrijlessen in elk geval wel kunnen doorgaan.”

Afbeelding