Afbeelding
Foto:

Een beter jaar dan 2020


Allereerst aan eenieder de beste wensen voor het jaar 2021!!

Mijn opa zei altijd: ‘Jongen, we hebben met de rijschool in de jaren 70 de oliecrisis overwonnen, dan overwin je alles!’

2021, een jaar dat zich hopelijk nog kan gaan ontwikkelen tot een mooi, goed en gezond jaar voor de rijschoolbranche. Realistisch gezien beginnen we dit jaar natuurlijk niet met een schone lei, maar met een achterstand. Vele rijopleidingen en cursussen zijn opgeschort tot nader order of toch t/m 19 januari? De tijd zal het leren.

2020 is in ieder geval een jaar geweest dat we niet snel zullen vergeten. Niet als rijschoolbranche en niet als mens. In 2020 stond Covid-19 op de stoep, iets waar niemand ooit rekening mee heeft gehouden.

In maart is onze branche net als vele andere branches in een lockdown gekomen. 'Lockdown' is inmiddels een ingeburgerd woord geworden. Deze eerste lockdown was iets nieuws voor ons. En met ons bedoel ik in dit geval de gehele keten: de rijschoolbranche / CBR / IBKI / ministerie en nog een aantal andere belanghebbende partijen. Tijdens deze eerste lockdown is er meerdere malen per week overleg geweest, in verschillende samenstellingen, hoe we weer konden opstarten.

Verschillende initiatieven zijn er bedacht, er is getest met allerlei verschillende ‘oplossingen’ enzovoort enzovoort…
Uiteindelijk is de branche in mei weer opgestart. Dit heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar deze opstartfase is van tevoren tot in den treure besproken. Is alles goed gegaan? Zijn de beste oplossingen gekozen? Het antwoord daarop is NEE. Is er alles aan gedaan om dit voor de gehele branche zo goed mogelijk te doen? Het antwoord daarop is volmondig JA!

Toen we eindelijk in mei onze deuren weer mochten openen en weer van start konden, heeft iedereen het druk gehad. Ik heb niemand horen klagen over te weinig werk, van grote opleider tot eenmanszaak. Maar na een aantal maanden ‘hollen’ is het nu, sinds 15 december, helaas weer stilstaan. Gelukkig is er nu meer rust, merk ik. We weten nu wat een lockdown is, er is geleerd van de vorige opstartfase en de volgende opstartfase is aangepast en gefinetuned.

Tot nu toe verloopt het herplannen van examens en opleidingen meer gestructureerd, is mijn idee. Daarvoor verdient de gehele branche complimenten, dus bij deze!

Hoe ziet 2021 er dan uit?

Commissie-Roemer komt met hun rapport, daarna is het afwachten hoe dit door de politiek wordt opgepakt en welke elementen daadwerkelijk ingevoerd zullen gaan worden in de toekomst. De verkiezingen in maart zullen daar wellicht ook nog een rol in gaan spelen.

Voor de CDE-opleiders staan er nog een aantal veranderingen voor de deur, zoals nieuwe CBR voertuigeisen en een nieuwe opzet praktische toets. Ook is er de code 95-deadline voor het gros van de vrachtautochauffeurs.
De T-instructeurs krijgen te maken met een hogere snelheid van 25 km/h naar 40 km/h en er is een kentekenverplichting sinds 1/1/2021 voor nieuwe landbouwvoertuigen.

Tot zover een aantal zakelijke zekerheden voor 2021.

Maar bovenal hoop ik voor iedereen op een mooi, gezond en succesvol 2021! Een jaar waarin we aan het einde kunnen zeggen dat het een beter jaar was dan het voorgaande. En dat we met z’n allen Covid-19 hebben verslagen!

Tot slot hoop ik in 2041 tegen mijn zoon te kunnen zeggen: ‘Jongen, we hebben in 2020 met de rijschool Covid-19 overwonnen, dan overwin je heel veel!’

Jean-Paul Lam,
vicevoorzitter FAM