Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Steun vierde kwartaal aanvragen voor 29 januari

Voor ondernemers die omzetverlies hebben - en dat geldt voor alle ondernemers in de rijscholensector - en die moeite hebben om de vaste lasten te betalen, is er de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie. De TVL staat open tot 30 juni 2021. U vraagt de TVL telkens aan voor een periode van 3 maanden. De aanvraag voor het laatste kwartaal (TVL Q4) van vorig jaar eindigt op 29 januari om 17.00 uur.

Alle informatie over de regelingen staat op www.rvo.nl. Het is goed om eerst te checken of u in aanmerking komt voor de regeling, want dat geldt niet voor iedere ondernemer automatisch. Op de site staat een hulpmiddel die in 3 stappen laat zien of en voor hoeveel tegemoetkoming u in aanmerking komt voor TVL Q4.

Reken u niet rijk met de steunmaatregelen

Brancheorganisatie VRB waarschuwt ondernemers inmiddels om op de tellen te passen. "Meerdere rijscholen hebben ons al benaderd met de mededeling dat ze gegevens hebben moeten aanleveren over hoogte van omzetverlies en de onderbouwing van hun vaste lasten. In veel gevallen was men toch iets te creatief geweest bij het aanvragen met als gevolg dat de ontvangen tegemoetkomingen geheel of gedeeltelijk moesten worden terug betaald", laat de VRB weten.

Niet elk klusje

Ook laat de brancheorganisatie weten dat je als rijschoolhouder niet automatisch elk klusje kunt oppakken wat je wilt als alternatieve inkomstenbron. "Als je andere werkzaamheden gaat verrichten kijk kan heel goed of deze arbeid niet aan vergunningen gehouden is. Beroepsgoederenvervoer is het tegen betaling vervoeren van goederen in opdracht van derden. De vergunningplicht geldt voor nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Verder is het van belang om je verzekeringsvoorwaarden te checken", aldus de VRB.

Ouderen moeten bij aanschaf e-bike cursus volgen'

Ouderen zouden bij de aanschaf van een elektrische fiets verplicht een cursus moeten volgen en ook een examen laten afnemen.

Dit vindt hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis (70), die zelf een verwoed fietser is. Brookhuis verbaast zich er bij zijn dagelijkse ritten over hoe weinig veel fietsers van de regels weten - of deze in elk geval negeren - en ook ziet hij regelmatig hoe onhandig vooral ouderen omgaan met hun e-bike.

Racen

"Die zetten dat ding op vol en racen met 26 km/uur overal doorheen. Terwijl hun reactievermogen daar helemaal niet op is ingesteld. Eigenlijk zouden ouderen daar een beetje begeleiding bij moeten hebben. Om niet te hard te rijden en te leren tijdig af te remmen. Er zou een verplicht cursusje en examentje bij aanschaf moeten komen. Net als bij brommers", vindt hij daarom.

Wet franchise verandert regels van het spel voor franchisegevers en -nemers

Per 1 januari dit jaar gelden er als gevolg van de Wet franchise nieuwe verplichtingen voor franchisegevers. Franchisegevers en franchisenemers dienen zich nu meer als voorheen te gedragen als goed franchisegever en goed franchisenemer.

Doel van de Wet franchise is om de relatie tussen franchisegever en haar franchisenemers meer in evenwicht te brengen: eerlijker ondernemen en beter samenwerken. Voor overeenkomsten gesloten voor deze datum geldt een overgangsperiode voor een aantal van de nieuwe verplichtingen onder deze wet.

In de rijscholenbranche is een onbekend aantal ondernemers franchisenemer, maar hoeveel het er precies zijn, is niet bekend. Hoe dan ook zijn de regels van het spel per 1 januari aangescherpt.
Vanaf 1 januari gelden er verplichtingen met betrekking tot de precontractuele uitwisseling van informatie, de uitwisseling van informatie en het overleg gedurende de overeenkomst en met betrekking tot transparantie en “goed gedrag”. Zo moet de franchisegever bijvoorbeeld voor het sluiten van het contract bepaalde informatie delen en heeft de potentiële franchisenemer vervolgens vier weken waarin niets gewijzigd mag worden door de franchisegever zodat de franchisenemer deze tijd kan gebruiken om advies in te winnen over de conceptovereenkomst.

Meer duidelijkheid

Vooral op het gebied van financiële verplichtingen en investeringen die geëist worden van franchisenemer moet door de franchisegever voor het sluiten van de overeenkomst en ook daarna meer duidelijkheid worden geboden.
Er komt nog meer bij. Vanaf 1 januari 2023 heeft de franchisenemer ook een instemmingsrecht bij tussentijdse wijzigingen van de overeenkomst of veranderingen van het franchiseformat die voor hem of haar van belang zijn. Ook is dan de werking van een non-concurrentiebeding beperkt en moeten er bepalingen zijn opgenomen over de afrekening van goodwill bij het einde van de overeenkomst.

P. van Neck is niet Peter van Neck, maar de boodschap is helder: pas op met turbotheorie

Je ziet onder een brief in De Telegraaf staan P. van Neck, Rotterdam. De inhoud gaat over de rijscholen. Dan is 1 en 1 al snel 2: dat zal Peter van Neck wel zijn, de oud-voorzitter van de VRB. Maar niet dus. Peter van Neck komt uit Spijkenisse en heeft de brief niet geschreven. “Ik heb geen idee wie dat is”, lacht de Peter uit de branche. Los daarvan zal de inhoud van de brief menigeen zeer aanspreken, want P. van Neck pleit ervoor om de spoed theorieopleiding te verbieden.

Dit is de inhoud van de brief in De Telegraaf:
“Jongeren kunnen met allerlei ‘trucjes’ makkelijk slagen voor hun theorie- examen maar dat wil niet zeggen dat ze dan de regels kennen. k constateer dit o.a. naar aanleiding van onze eigen kinderen, een tweeling die gelijktijdig voor hun rijbewijs ging. Met een 1 dagcursus slaagden zij glansrijk voor hun theorie maar zakten allebei daarna helaas twee keer voor de praktijk omdat ze de regels niet goed wisten.”

“Hoewel het theoriediploma vrij lang geldig is verliep dat bij hen nadat ze een lange pauze hadden genomen. Dit keer gingen ze een ‘gewoon’ examen afleggen voor de theorie en zakten allebei, ze hadden dit keer heel veel fouten terwijl het met een snelle cursus wel goed ging. Op zo’n cursus leren ze in 1 dag welke vragen er gesteld kunnen worden en wat ze hierop moeten antwoorden maar beseffen niet het hoe en het waarom zolang ze maar het papiertje halen. Maar het gaat niet om dat papiertje, het gaat erom dat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen in een auto, voor henzelf en voor een ander.”

“Die snelcursus zou verboden moeten worden want het is geen toeval dat beide kinderen hiermee geslaagd zijn en later allebei gezakt bij een gewoon examen, zo zijn er velen en dat maakt het verkeer niet veiliger!”

CBR heeft zaken bij
Rijgeschiktheid weer onder controle

Het CBR heeft bij de afdeling Rijgeschiktheid de zaken weer op orde. Dit blijkt uit de meest recente maandreportage van het CBR aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Een medisch rapport van een verlopen rijbewijs dat binnenkomt wordt momenteel binnen twee dagen in behandeling genomen en ‘Het CBR beschouwt het aantal verlopen rijbewijzen als vrij regulier’; dit zijn twee bemoedigende teksten in de rapportage. Wel is er als gevolg van corona een langere wachttijd bij de specialisten en ook bij de rijtest, maar dit is niet alarmerend. Momenteel krijgen mensen binnen twee weken ook een reactie.

NXXT is op basis van het aantal aangesloten ondernemers de grootste franchisegever in de rijscholenbranche.
De ervaring leert dat het CBR veel waarschuwt bij constateringen die strijdig zijn met de bepalingen van de CBR inschrijfovereenkomst.