Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Voorwaarden Tozo-lening versoepeld

Zelfstandig ondernemers die geld willen lenen of hebben geleend voor bedrijfskapitaal via de Tozo-regeling, hoeven dit pas na 1 juli 2021 terug te betalen. Dat is een uitstel van zes maanden. Daarnaast wordt de renteopbouw op deze leningen het komende halfjaar stopgezet. De aflossingstermijn wordt ook verlengd: van 3 naar 3,5 jaar.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt, en in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. De Tozo 3 (voor de maanden oktober 2020 tot en met maart 2021) kunt u momenteel aanvragen bij uw gemeente. De aanvraag van Tozo 4 (voor de maanden april 2021 tot en met juni 2021) is vanaf 1 april 2021 mogelijk.

Gratis schorsen van grote aantallen lesvoertuigen

Op verzoek van BOVAG Rijscholen stelt de RDW de verzamelaarsregeling voor het schorsen van voertuigen opnieuw in. Dit om bedrijven met een groot stilstaand wagenpark in deze tweede lockdown tegemoet te komen.

Voor schorsing van de eerste vijf voertuigen moet u betalen en vanaf het zesde voertuig is schorsing gratis. Voor aangemelde voertuigen hoeft u gedurende de lockdown niet aan de voertuigverplichtingen te voldoen. U hoeft dan geen verzekering en motorrijtuigenbelasting te betalen en de apk-plicht vervalt in die periode. De schorsing kan op elk moment ook weer kosteloos ongedaan worden gemaakt. Wanneer u de schorsing binnen 1 maand weer beëindigt, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst.