'CBR moet stoppen met het verder opdringen van het reserveringssysteem'

Rijexameninstituut CBR moet onmiddellijk stoppen met het verder opdringen van hun nieuwe reserveringssysteem voor rijexamens. Dit stelde SP-Kamerlid Emile Roemer op 7 mei 2009. Het nieuwe systeem leidt tot lange en onberekenbare wachttijden. Roemer: “Dit systeem is een bureaucratisch moloch waar de rijschool en de examenkandidaat de dupe van worden. Minister Eurlings moet daarom nu ingrijpen.”

Het nieuwe reserveringssysteem is bedacht in samenspraak met de directies van de BOVAG en FAM. Rijscholen zijn hier niet of nauwelijks bij betrokken geweest. Roemer: “Juist kleinere rijscholen, en dat zijn de meeste, hebben forse problemen met dit systeem, maar tot nu toe wordt naar hen niet geluisterd.” Het CBR blijkt volgens Roemer geen enkele boodschap te hebben aan de bezwaren en klachten van de rijschoolhouders. Wachttijden voor een herexamen lopen op tot maar liefst negen weken, rijscholen kunnen niet meer flexibel plannen, en de kosten lopen flink op voor examenkandidaten. Roemer: “Mocht je bijvoorbeeld door omstandigheden niet op examen kunnen op de afgesproken tijd, kan er niet geruild worden en kun je wéér weken wachten.”

In overleg met BOVAG en FAM is een evaluatie opgezet van het nieuwe reserveringssysteem. Roemer: “De bedenkers van het systeem gaan dus ook de evaluatie leiden. Dan ken ik de uitkomt al wel. Maar zo gaan we niet met elkaar om. Minister Eurlings moet dan ook onmiddellijk ingrijpen door het reserveringssysteem op z`n minst een eerlijke evaluatie te geven en vervolgens uiteraard aanpassen. Het CBR moet er zijn voor de rijschoolhouders en exaministen, niet andersom.” Roemer heeft inmiddels schriftelijke vragen ingediend.

Inmiddels, ruim elf jaar verder, weten we dat het reserveringssysteem van het CBR gemeengoed is.