2021 wordt in elk geval een uitdagend jaar

We zitten alweer ruim twee weken in het jaar 2021, een jaar waarvan iedereen hoopt dat het een beter jaar wordt dan 2020. De hoop is gevestigd op het vaccin, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat we nog zeker tot en met de zomer moeten dealen met corona. En of het daarna helemaal weg is, is nog maar de vraag. Met een beetje pech maakt corona voorgoed deel uit van ons leven, of we dat nu willen of niet.
Wat corona met deze branche doet is nog niet helder, maar het kan haast niet anders dan dat er diepe sporen worden getrokken in de sector.
Tot nu valt het aantal faillissementen mee - niet alleen in de rijscholenbranche, maar overall - maar de gevolgen gaan zich nog laten voelen. Op het moment dat de regering besluit om te stoppen met noodmaatregelen gaan verschillende ondernemers het lastig krijgen. Vraag is vervolgens waar de klappen gaan vallen, bij de zzp'ers of juist bij de grote ondernemers. Waarschijnlijk wordt het en en. Er is een reële kans dat veel kleine rijschoolhouders die tegen de pensioenleeftijd aan lopen, ermee zullen stoppen. Die hebben het wel gehad zo langzamerhand. Failliet gaan ze niet, dus in de statistieken zul je ze niet aantreffen. Hooguit in de statistieken van het aantal geregistreerde rijscholen bij het CBR, maar er is ook een kans dat ze zich niet laten uitschrijven en nog een beetje gaan bijklussen. Daar is niets mis mee.
Ook zullen er waarschijnlijk grote rijscholen wegvallen. Ruud Rutten, oud-voorzitter van de FAM en eigenaar van Verkeersschool Ruud Rutten in Venlo, liet eind vorig jaar weten dat de eerste lockdown hem anderhalve ton heeft gekost, los van de bijdragen die hij kreeg vanuit de NOW-regeling. Die teller loopt nu weer en niet alleen bij hem en je hoeft geen geleerde te zijn om te snappen dat het een keer ophoudt.
De vraag is ook wat dit gaat doen met de vraag naar rijbewijzen. Na de vorige lockdown zag je dat de vraag onverminderd groot bleef en laten we ons daar maar aan vasthouden. Vervolgens krijg je dan ongetwijfeld operationele problemen, maar dat lijken luxeproblemen. Een voorspelling ga ik er niet op loslaten, maar hopen dat de branche rechtop blijft staan, kan natuurlijk geen kwaad. Een jaar van hoop, dat is wat 2021 in elk geval gaat worden.
Het jaar 2021 wordt ook het jaar van de commissie-Roemer. Onder leiding van oud-politicus Emile Roemer werkt deze commissie voortvarend aan een verbeteringsplan voor de rijscholenbranche. Wat dit gaat opleveren, weten we in februari. Wat de minister er vervolgens mee gaat doen, weten we waarschijnlijk vrij snel daarna. Maar dat er ingrijpende veranderingen op til zijn, lijkt op voorhand wel zeker. Hoe dan ook wordt het een uitdagend jaar.