Afbeelding
Foto:

Deze auto's kunt u
dit jaar verwachten

Ook dit jaar komen er weer nieuwe auto's, natuurlijk. Hier vindt u een overzicht van de auto's die in principe geschikt zijn om les in te geven.

Kijkt u maar na: het is een en al aandacht voor elektrische auto's op dit moment. Je gaat haast denken dat je wel in een elektrische auto moet rijden, maar dat is natuurlijk niet waar. Weliswaar worden er steeds meer elektrische auto's verkocht, maar het aantal auto's dat rijdt op prik is nog steeds maar rond de 150.000 en dat is maar een klein percentage van het totale wagenpark. En ook worden er nog steeds minder nieuwe elektrische auto's verkocht dan auto's die worden voortbewogen op fossiele brandstof. Veel minder zelfs.

Als lesauto

Maar goed, laten we even meegaan in de hype en allereerst het aantal nieuwe elektrische auto's beschouwen voor zover die in aanmerking komen om als lesauto ingezet te worden. In 2021 komen er voor het eerst elektrische auto's die echt betaalbaar zijn. Beste voorbeeld is de Dacia Spring, die voor een vanafprijs van 20.950 euro in de showroom komt. De Spring is ook nog eens een ruime auto, maar heeft wel als nadeel dat de maximumsnelheid voor de slechts 44 pk die er door de accu's wordt gegenereerd 125 km/uur is (maar ja, waar mag je nu sneller in Nederland) en een actieradius van 225 kilometer, en dan hebben we het over een actieradius in de meest gunstige omstandigheden.

Fiat

Ook Fiat doet dit jaar een duit in het zakje met een uitgeklede ‘Action’-versie van de nieuwe 500e, die 24.900 euro gaat kosten. Deze is minder sterk dan de duurdere versies en komt met zijn batterijen slechts 180 kilometer ver (tegen zo’n 320 km voor de overige varianten). Dat is wel meer dan de Dacia, maar ook weer niet zo veel meer dat je er tureluurs van wordt. Conclusie voor wat betreft de nieuwe elektrische auto's is dan ook dat deze in de rijscholensector geen hoge ogen zullen gooien.

Het is veel elektrisch wat de klok slaat

Dacia

Nu we Dacia toch al hebben genoemd: als je een nieuwe auto wenst voor echt weinig geld, dan kom je haast vanzelf uit bij de nieuwe Dacia Sandero. Deze staat al voor een prijs vanaf 13.490 euro bij de dealer en dat is eigenlijk te geef. De nieuwe Sandero ziet er meteen ook een stuk knapper uit dan z'n voorganger en de techniek is ook beter, dus eigenlijk kun je je afvragen: wat wil je nog meer?

Toyota

Toyota komt met een SUV-versie van de Yaris op de proppen, de Yaris Cross. Deze is 3 centimeter hoger dan de gewone Yaris en onder andere de brede wielkasten geven hem een stoerder voorkomen dan zijn kleine broertje. De prijzen moeten nog bekend worden gemaakt.

Nissan

Bij de compacte SUV's wordt ook door menigeen reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe Nissan Qashqai (zie foto) die in het voorjaar wordt verwacht. Een volledig elektrische Nissan Qashqai komt er niet (daarvoor is er de elektrische Nissan Ariya) maar de Qashqai komt er wel als mild hybrld. De 1,3 liter turbomotor wordt in dat geval gekoppeld aan een elektromotor en er is keus uit twee varianten: 138 en 155 pk.

Peugeot

Peugeot zal in het voorjaar van 2021 de nieuwe 308 presenteren. De Franse rivaal van de Volkswagen Golf volgt de stilistische richting van zijn kleine broer 208 met een dynamischer silhouet, een herzien interieur, een nieuw logo en een stekker-hybrideversie van 150 pk.