Afbeelding
Foto:

Limited Hearing-symbool: sympathiek initiatief maar wettelijke basis ontbreekt

Sinds 2015 is er een nieuw logo in het straatbeeld voor doven en slechthorenden te zien. Wie zo'n bordje ziet, wordt geacht rekening te houden dat de weggebruiker in kwestie niets tot weinig hoort van het verkeer. Mooi, maar een belangrijke hiaat is dat de wettelijke basis ontbreekt.

Limited Hearing (Beperkt Horen) is een productlijn waarmee een dove of slechthorende aan andere weggebruikers kan laten zien dat ze (plots)doof of slechthorend zijn. Het Limited Hearing-symbool bestaat uit een blauw oor op een gele achtergrond met een rood gestippeld kruis en het signaal is geschikt voor slechthorenden en (plots)doven.

Bedenker

Bedenker is Bianca van der Horst. Het nieuwe ‘limited hearing’-bordje geeft volgens haar meer duidelijkheid waarvoor het waarschuwt dan het oude SH-bordje. Dat bordje is ovaal en bestaat uit de letters S en H met daartussen een rode verticale balk en bestaat nog steeds.

Loffelijk initiatief

Het is een loffelijk initiatief om meer aandacht te vragen voor slechthorenden en doven in het verkeer en dat vindt ook de redactie van Verkeersknooppunt. Dit vaktijdschrift voor de verkeersprofessional dat tot stand komt door samenwerking met de Politieacademie Apeldoorn, de Landelijke Eenheid in Driebergen en de regionale eenheden (in feite vormt de politie de redactie) besteedde onlangs ruim aandacht aan het nieuwe teken. Daarin stond onder andere de volgende passage:

'Het symbool is opgenomen in het theorieboek van het CBR autorijexamen. Voor velen wordt dit gezien als de ruimste erkenning die een symbool kan krijgen. Toch blijft bekendheid - en daarmee herkenning van het symbool - een aandachtspunt.'

'Aan het gebruik van het nieuwe limited hearing-bordje en ook het oude SH-bordje kunnen risico’s zitten'

Theorieboek

In het theorieboek van Verjo, uitgever van verkeersleermiddelen in St. Michielsgestel, staat het bordje inderdaad genoemd. Er staat deze tekst: 'Op de achterkant van voertuigen (vaak op fietsen) zie je soms het bordje met de letters SH. Soms is het een geel bordje met een doorgekruist oor. Deze bordjes betekenen slechthorend. Je moet hiermee rekening houden.'

Vrijblijvend

Dus ja, er wordt aandacht aan besteed, maar nee, het gele bordje is niet het enige signaal. Het SH-signaal bestaat ook nog steeds, ook al zie je dat weinig, maar dat geldt ook voor het nieuwe bordje. Maar met beide signalen is er het probleem dat het vrijblijvend is. René van Wijk schreef hier al in 2015 op de website hoorzaken.nl een kritisch artikel over. Hij vroeg zich onder andere af 'of de volgorde van invoering wel de juiste is. Zolang niet onderzocht is of het bordje wel communiceert wat het moet communiceren, zolang er geen campagne is gevoerd om het bordje onder weggebruikers kenbaar te maken en het niet wordt opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV), kan het voeren van een dergelijk bordje ook risico’s met zich meebrengen. Dit geldt eveneens ook voor het oude SH-bordje, dat een onduidelijke status lijkt te hebben.'

Risico's

Verder schrijft hij: 'Aan het gebruik van het nieuwe limited hearing-bordje en ook het oude SH-bordje kunnen risico’s zitten, zeker wanneer andere weggebruikers het bordje niet kennen of begrijpen, terwijl de drager zich wel veiliger waant. Nu zou het nieuwe limited hearing-bordje volgens de ontwikkelaars veel meer voor zich spreken. Of andere verkeersdeelnemers begrijpen wat het nieuwe bordje betekent is echter nog niet wetenschappelijk onderzocht en ook is het limited hearing-bordje niet bekend bij het merendeel van de andere weggebruikers.'

Commercieel initiatief

\Van Wijk schreef dit in 2015 en we zijn nu zes jaar verder. In die tijd is er niets gebeurd en zijn verhaal houdt nog steeds stand. Nog steeds staan beide bordjes niet in het RVV, nog steeds is er geen campagne om het nieuwe bordje bekend te maken en nog steeds komt het nieuwe bordje, hoe sympathiek ook, niet verder dan een commercieel initiatief.

Tips

We sluiten af met een aantal tips uit Verkeerssknooppunt over hoe je wel en niet moet omgaan met iemand in het verkeer die je herkent aan een van beide bordjes. Extra hard toeteren of schreeuwen helpt niet, zeker niet als je iemand van achteren benadert. Het belangrijkst is dat je met iemand die je herkent als slechthorend oogcontact maakt.

Bronnen: www.worldwidevisible.com, Verkeersknooppunt

Afbeelding
Afbeelding