Afbeelding
Foto:

'We mogen er toch van uitgaan dat als er een vaccin ontwikkeld is het veilig is en ook werkt'

2021 is begonnen en op dit moment van schrijven zijn we nog niet van corona af. Sterker nog: we zitten nu weer thuis. Jammer, maar persoonlijk vond ik de situatie toch een beetje onwerkbaar worden. Om mij heen werden de lontjes steeds korter. Ook op de werkvloer kreeg ik er het nodige van mee. De verhoudingen werden steeds schever. CBR-medewerkers die zich nadrukkelijk manifesteerden als BOA en instructeurs die aan het CBR gaan vragen of er in de eigen lesauto gegeten of gedronken mag worden tijdens een rijles. Tijd voor bezinning. De instructeur leidt op. Het CBR examineert. En verder blijven we van elkaar af. Daar hebben we wetgeving voor. Als we ons daaraan houden, krijgen we ook geen scheve gezichten.

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Er is een vaccin in aantocht. Dat werd tijd, zou ik zeggen. Het is iets waar ik in ieder geval al lang naar uitkijk. Het zou een hoop problemen kunnen oplossen. Maar wat schetst mijn verbazing: slechts 60% van de mensen is in eerste instantie bereid om zich te laten vaccineren.

Nu ben ik zelf ook niet zo'n gezagstrouwe burger hoor. Ik rijd ook weleens te hard. En ook mijn mondkapje zakt weleens spontaan naar beneden. Maar wat ik nu soms in de media lees, gaat mijn pet te boven. Er worden allerlei redenen genoemd om jezelf vooral niet te laten vaccineren. Het vaccin zou nog niet uitontwikkeld zijn. Het zou te snel ontwikkeld zijn. Het zou een complot van de overheid zijn om meer controle te krijgen. Het vaccin zou een chip bevatten om mij overal te kunnen volgen. Tjonge, als wij Nederlanders onszelf het slimste volk ter wereld willen noemen moet er echt nog wel wat gebeuren. We mogen er toch van uitgaan dat als er een vaccin ontwikkeld is het veilig is en ook werkt.

Het niet mee willen gaan in een oplossing door middel van een vaccin brengt ook een gevaar met zich mee. Het gevaar van polarisatie. Naast dat we corona zo de wereld niet uit krijgen, worden de tegenstellingen ook groter. Dat werkt verdeeldheid in de hand. Laat ik eens even olie op het vuur gooien en meegaan met de complotdenkers. Ik leg even het volgende scenario voor.

Ik kom met mijn kandidaat voor een examen bij het CBR. Vrolijk rijden mijn kandidaat en ik, allebei ingeënt en zonder verplichte gezichtsbedekking, het CBR-terrein op. Op mijn auto een sticker: 'Coronavrije rijles'. Vriendelijk zwaai ik met mijn Covid 21-paspoort naar de CBR-medewerker die aangesteld is als controleur. Bij de deur van de CBR-locatie aangekomen houd ik mijn covid-paspoort voor de scanner. Een vriendelijke stem klinkt mij tegemoet door de intercom: "Welkom bij het CBR." Dat klinkt goed. Met een vriendelijke klik ontgrendelt zich de deur. Eenmaal binnen in de verwarmde wachtruimte, zittend aan de koffie, kijk ik naar buiten waar nog enkele ontkenners en gewetensbezwaarden driftig aan het poetsen en luchten zijn. Hun kandidaten staan er beteuterd bij…

Fictie of werkelijkheid? In bovenstaand scenario overdrijf ik natuurlijk, maar ik zou er niet raar van staan te kijken als diegenen die zich laten inenten daar ook voordeel van krijgen. Mark Rutte en Hugo de Jonge zinspeelden daar al op. En dat valt ergens ook nog wel te billijken. Als we ons leven weer op een enigszins normale manier willen oppakken, zullen we toch stappen moeten zetten. En wie dat niet wil moet dan maar doorgaan met alle beperkingen die erbij horen. Ik ben in ieder geval die beperkingen, het onderlinge wantrouwen en het mondkapjesgezeur goed beu. Beste Hugo, kom maar op met die spuit! Ik ga ervoor.