Afbeelding
Foto:

Gezonde lesprijs gaat door
grens van 50 euro per heel uur

Een gezonde lesprijs voor een eenpitter is volgend jaar iets meer dan 50 euro, blijkt uit onze voorbeeldberekening die u op pagina 10 vindt. Een uitleg over de totstandkoming plus nog wat belastingtips, waarbij we voor wat betreft de autokosten zijn geholpen door Stefan van der Sanden van Lesautoverhuur en lesautolease.nl.

Rij-instructie publiceert volgens traditie in elke laatste editie van het jaar een lesprijsberekening die te boek staat als een gezonde lesprijs. We gaan uit van een lesprijs van een eenmansrijschool met hooguit één persoon die voor hem werkt, want die maken ongeveer voor 80 procent deel uit van het totale aantal van de ruim achtduizend rijscholen. Maar eerlijk gezegd vinden we ook voor grote rijscholen een lesprijs van 50 euro een fatsoenlijk tarief.

Normale werkweek

In de berekening wordt uitgegaan van onder andere een normale werkweek en vier weken vakantie, een AOV-verzekering waarvan de kosten in onze sector aardig oplopen en een pensioenvoorziening. Dat lijken ons normale kosten, maar iedereen die deze kosten niet wil maken of een andere oplossing heeft: prima. We adviseren ook niet, maar hebben slechts een voorbeeldrekening waarmee u uw voordeel kunt doen. Of je bij lagere kosten de lesprijs naar beneden moet bijstellen is dan ook een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden.

4 euro hoger dan vorig jaar

Vorig jaar was de geadviseerde lesprijs 46,05 euro en nu is deze 4 euro hoger. Dat is natuurlijk helemaal niet gek, gezien bijvoorbeeld de inflatiecorrectie van 1,5 procent en de kosten voor corona. Die laatste stellen we op 1 euro per les: voor het schoonmaken, tijd die je kwijt bent en eventueel een mondkapje voor de leerling, want niet iedereen zal die altijd bij zich hebben. Denk je dat we hiermee aan de lage kant zitten, dan bereken je dat natuurlijk door.

Trendbreuk: van diesel naar benzine

Coronakosten

In deze berekening zitten de coronakosten als onderdeel in de lesprijs, maar we adviseren eigenlijk om dit apart te benoemen, omdat dit ook voor de klant inzichtelijk maakt dat de wereld echt is veranderd en duurder is geworden, ook voor de rijschoolhouder.

Benzine

In de lesprijsberekening dit jaar is een bijzondere trendbreuk. Voor het eerst gebruiken we namelijk als modelauto een auto die op benzine rijdt. Inmiddels is namelijk helder (lees ook het artikel elders in deze editie) dat diesel z’n langste tijd heeft gehad. Verschillende merken, waaronder Volkswagen die in onze sector een naam heeft op te houden, hebben simpelweg geen diesels meer in de auto’s in het segment waarin lesauto’s worden gereden. In de voorbeeldberekening van de autokosten zoals we die hebben gekregen van Stefan van der Sanden van Lesautoverhuur en Lesautolease zijn we uitgegaan van een Volkswagen Golf 8 1.0 TSI LIFE-uitvoering die wordt voortbewogen op benzine. Dit is een zeer uitgebreid model met alle luxe en een uitgebreid pakket ADAS, waaronder parkeersensoren voor en achter (Park Distance Control), start/stopsysteem met recuperatie van remenergie, automatische afstandsregeling (Adaptive Cruise Control), dodehoeksensor (Side Assist) met uitparkeerassistent, e-Call noodoproepsysteem voor het oproepen van hulpdiensten in een noodsituatie, kruisingsverkeerassistent (Intersection Assist), rijstrookbehoudassistent (Lane Assist) en vermoeidheidsherkenning (Driver Alert System). Van der Sanden deed ons ook een mooi alternatief aan de hand: de Ford Fiesta 1.0 MHEV titanium Mild hybrid, eveneens op benzine. Wat betreft de kostenberekening kom je dan goedkoper uit, want de leaseprijs is bijna 100 euro per maand lager, je verbruikt minder brandstof én het is een auto met een handgeschakelde versnelling. Wij sluiten niet uit dat deze auto Volkswagen eindelijk eens zal verdringen als meest gebruikte lesauto, maar vooralsnog wijst alles erop dat VW zijn koppositie nog steeds heeft.

Overheadkosten

Bij de lijst met overheadkosten zijn verschillende zaken ongetwijfeld arbitrair of kunnen goedkoper worden betrokken, maar we gaan uit van gemiddelden. Hoe dan ook is deze lesprijsberekening een rekenvoorbeeld, zonder keiharde feiten. Maar de trend is wel helder: ten opzichte van de lesprijs van dit jaar doet u er verstandig aan om die te verhogen.

Tips

Tot slot nog een paar tips die niets te maken hebben met de lesprijs, maar wel alles met corona. De Belastingdienst heeft een aantal fiscale maatregelen in het leven geroepen in het kader van corona waarmee u uw voordeel kunt doen. Hieronder noemen we de belangrijkste op basis van gegevens van PricewaterhouseCoopers.

- Om de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers te verzachten, bestaat de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling (BUVB) aan te vragen. Het BUVB is onder meer van toepassing op alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonbelasting. U kunt dit uitstel online aanvragen als u als ondernemer betalingsproblemen hebt gekregen door de coronacrisis. De belastingen waarvoor het bijzonder uitstel geldt, hoeft u tot 1 juli 2021 niet te betalen. Daarna kunt uw belastingschuld voldoen in 36 maandelijkse termijnen tot 1 juli 2024. U hebt tot 1 januari 2021 de tijd om het bijzonder uitstel aan te vragen.

- In de nieuwe situatie sinds de coronacrisis willen werkgevers hun werknemers faciliteren met zaken als een bureaustoel of tweede beeldscherm. Ook vanuit de arboverantwoordelijkheid van de werkgever is dit noodzakelijk. Dit geldt des te meer bij structureel thuiswerken. De regering heeft geen nieuwe fiscale faciliteiten gecreëerd voor thuiswerkvergoedingen. U moet dus de bestaande mogelijkheden benutten, waaronder de gerichte vrijstellingen voor arbovoorzieningen en voor noodzakelijke ICT-middelen, en aan alle voorwaarden hiervoor voldoen. Bij het opstellen van het beleid rondom het faciliteren van thuiswerken is het van belang vanaf het begin rekening te houden met de fiscale kaders.

- Vanwege de coronacrisis is het werkkostenbudget voor 2020 eenmalig verhoogd van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom. Check of u de vergoedingen en verstrekkingen die u in 2020 aan uw werknemers hebt gegeven, correct hebt verwerkt voor de werkkostenregeling. Controleer ook of u nog ruimte over heeft om de WKR optimaal te gebruiken, bijvoorbeeld door uitruil van bruto- voor nettoloon.

- Verwacht u voor uw bedrijf een verlies over 2020 als gevolg van de coronacrisis? Dan kunt u mogelijk al in de aangifte vennootschapsbelasting 2019 een coronareserve vormen. Dit kan een liquiditeitsvoordeel opleveren.

En nog een paar tips:

- Fiscale partners kunnen het gezamenlijke box 3-vermogen (na aftrek van het gezamenlijke heffingsvrije vermogen van 100.000 euro) onderling aan elkaar toerekenen. Door gebruik te maken van deze mogelijkheid om vermogen aan elkaar toe te rekenen, kunt u een voordeel in box 3 behalen. U moet hierbij wel rekening houden met andere (fiscale) regelingen, waaronder de gevolgen voor de heffingskortingen. Het belastingtarief wordt 31 procent. Het heffingsvrije vermogen per persoon bedraagt vanaf 1 januari 2021 50.000 euro (in 2020: 30.846 euro.

- De bestaande schenkvrijstellingen voor kinderen en overige verkrijgers worden alleen voor het jaar 2021 verhoogd met 1.000 euro. Met deze crisismaatregel komt de vrijstelling van schenkbelasting per kind voor 2021 uit op € 6.604 voor schenkingen van de ouders en de vrijstelling voor overige verkrijgers voor 2021 op 3.244 euro. Door deze verhoging van de vrijstelling van de schenkbelasting kunnen particuliere geldschieters als familie en/of vrienden een noodlijdende ondernemer helpen om de coronacrisis door te komen.

- Bent u van plan om een opleiding of studie te volgen, dan kunt u de kosten daarvan in 2020 en 2021 nog in aftrek brengen voor uw inkomstenbelasting. De persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven vervalt vanaf 1 januari 2022 en wordt dan vervangen door een subsidieregeling STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) voor natuurlijke personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.