Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Snorfietser lijkt op de rijbaan
beter (en veiliger) af te zijn

De eerste ervaringen met de snorfiets op de rijbaan in Amsterdam laten zien dat snorfietsers met helm veiliger zijn op de rijbaan dan op het fietspad.

Dit blijkt uit gegevens van de stichting SWOV. In 2018 werd het besluit Lokale scheiding fiets en snorfiets vastgesteld, waarmee wegbeheerders de mogelijkheid krijgen om straten aan te wijzen en met onderborden aan te duiden waar de snorfiets met helm op de rijbaan moet rijden in plaats van op het fietspad.

Amsterdam

Sinds april 2019 moeten snorfietsers in Amsterdam op de meeste wegen binnen de ring A10 op de rijbaan rijden. Dit zijn over het algemeen gebiedsontsluitingswegen met een snelheidslimiet van 50 km/uur. Uit de eerste evaluatie van de gemeente Amsterdam blijkt dat het aantal verplaatsingen met snorfietsen met circa 50 procent is gedaald en dat het aantal geregistreerde ongevallen nog sterker afnam. Uit RDW-cijfers is geconcludeerd dat in het gebied waarbinnen de maatregel geldt het bezit van snorfietsen is gedaald, terwijl ook het bezit van bromfietsen licht is gedaald. Een conflictanalyse op drie kruispunten suggereert dat ook het aantal conflicten per overstekende brom- en snorfietser is gedaald.

Om definitieve conclusies te trekken, is een langere evaluatieperiode en toepassing in andere steden nodig, laat de SWOV weten. Maar vooralsnog heeft het er weg van dat de door menigeen gewraakte maatregel lijkt te werken.

Massa

En er is nog iets. Op fietspaden rijden, behalve fietsers, veel snorfietsers en op fiets/bromfietspaden ook bromfietsers. De gemiddelde brom- en snorfietser verschilt qua snelheid en massa aanzienlijk van de gemiddelde fietser en daarom zijn deze drie vervoerswijzen het meest bepalend voor de vraag in hoeverre er een probleem is door snelheids-, massa- en omvangverschillen op het fietspad.

Nichemarkt

Begin 2019 waren er circa 750.000 snorfietsen, 450.000 bromfietsen en 17.000 speedpedelecs. Er zijn geen statistieken over bakfietsen. Het aantal lijkt te groeien, maar RAI spreekt in een brancheanalyse nog van een ‘nichemarkt’ die door kleine fabrikanten wordt bediend. Brom- en snorfietsen zijn ruim 50 kilo zwaarder en, inclusief spiegels, ruim 15 centimeter breder dan (elektrische) fietsen. Snorfietsen rijden op fietspaden gemiddeld 32 km/uur, ongeveer even hard als de bromfiets voor de invoering van de maatregel Bromfiets Op de Rijbaan (BOR) in 1999. Snorfietsers rijden dus aanzienlijk harder dan fietsers op een gewone fiets (15 km/uur) of elektrische fiets (17 km/uur).

Verkeersveiligheid verbeterde

De omvang van het negatieve verkeersveiligheidseffect door deze verschillen op het fietspad is moeilijk te kwantificeren, maar uit de evaluatie van BOR is gebleken dat de verkeersveiligheid verbeterde nadat in 1999 de bromfiets binnen de bebouwde kom van het fietspad naar de rijbaan werd verplaatst. Het aantal letselslachtoffers bij ongevallen met bromfietsers daalde door de maatregel met 15 procent. Dit betreft de berijders, maar ook voetgangers en fietsers die als tegenpartij bij deze ongevallen gewond kunnen raken.

Het aantal aanrijdingen tussen bromfietsers en fietsers op de fietspaden binnen de bebouwde kom nam af en er gebeurden minder ongevallen op kruispunten omdat automobilisten voor invoering van de maatregel niet rekenden op de hoge snelheden van bromfietsers op het fietspad.