Afbeelding
Foto:

Van 2020 naar 2021

We stevenen alweer af op het einde van het jaar. Een mooi moment om stil te staan bij wat er allemaal de revue is gepasseerd. Niet alles gegaan zoals vooraf ingeschat, en ja, het is een understatement om te zeggen dat veel voorspellingen niet zijn uitgekomen. Maar dat geldt wereldwijd voor iedereen, ben ik bang.

Persoonlijk kijk ik met gemengde gevoelens terug. Op 25 januari heb ik de voorzittershamer overgenomen en ondanks de uitermate complexe coronaperikelen heb ik tot op de dag van vandaag hier geen spijt van. Minder is natuurlijk dat we als rijscholen in maart onze deuren moesten sluiten met alle onzekerheden die erbij hoorden. Maar laten we eerlijk zijn: als we nu terugkijken dan mogen we mijns inziens nog in onze handen knijpen. Voor degenen die het hier niet mee eens zijn: kijk eens naar de horeca, de evenementenbranche of de kermisexploitanten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat zouden die blij geweest zijn als zij er net zo vanaf gekomen waren als wij!
Ook is het belangrijk om vooruit te kijken. Zowel persoonlijk, als ondernemer en als bestuur van de VRB. Ik adviseer dan ook eenieder om hier op tijd mee te beginnen, want 2020 is voorbij voordat je het in de gaten hebt.

Voor ons als bestuur weten we al zeker dat de invulling hiervan anders zal zijn: Lisette van Zadelhoff is een nieuwe uitdaging aangegaan in haar loopbaan. Helaas voor ons buiten de rijscholenbranche, waardoor zij ons gaat verlaten. Irma gaat haar laatste jaar in als secretaris van de VRB en we zijn op zoek naar een vervang(st)er die de taken van het secretariaat kan en wil overnemen.
Namens de VRB zit ik in de begeleidingsgroep van Emile Roemer, waar vele partijen ook in participeren. Vrijdag 27 november was de eerste fysieke bijeenkomst met deze groep in Den Haag. Dit was een prima bijeenkomst met ruimte voor eenieder om zijn zegje te doen, waar we uiteraard ook gebruik van hebben gemaakt. Aan Emile Roemer de schone en ongetwijfeld moeilijk taak om tot een aanbeveling te komen. Ik heb in elk geval sterk de indruk dat hij zich zeer goed voorbereidt door heel veel te lezen en nadrukkelijk te luisteren door op heel veel plekken informatie op te halen en niet over één nacht ijs te gaan.
Stilstand is achteruitgang en vernieuwingen zijn soms noodzakelijk om onze branche gezond te houden. Daarvoor moeten we over onze schaduw heen stappen. Zijn jullie daartoe bereid? Ik in elk geval wel.

We wensen iedereen ondanks alle onzekerheden over de maatregelen die nog van toepassing zullen zijn fijne en vredige kerstdagen en een jaarwisseling zonder vuurwerk.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB

...