Er gebeurt al jaren niets met problemen theorie

Van alle issues die ik in deze column aansnijdt, gaat het vaak over het theorie-examen. Ik heb meerdere aangegeven dat het huidige systeem waarbinnen turbo-opleiders goede sier kunnen maken door en door verrot is. Helaas moet ik er nu weer over beginnen. Ik dacht dat het niet kon, maar helaas: ik ben nog kwader dan ik al was.
De reden is een video van Nieuwnieuws waarin rijschoolhouder Alexander de Weever uit Dordrecht vertelt dat hij voor 25 euro rond 1200 theorievragen van het CBR op de kop heeft getikt. Hij vertelt tegen verslaggever Dennis Schouten dat hij de vragen heeft en hij laat ze ook zien. Nu weet ik niet wat hij daar verder mee doet, maar dat doet er nu even niet toe. Het gaat erom dat hij vertelt dat hij dit heeft aangekaart bij het CBR en die neemt geen actie.
In de video is ook Irene Heldens te zien, de persvoorlichter van het CBR. Zij staat Dennis te woord en verlaat zich in een aantal algemeenheden als ‘Als er fraude is, dan onderzoeken we het', ‘Je kunt het examen alleen afleggen als je kennis en inzicht hebt' en ‘Het CBR heeft zo veel vragen dat je toeval kunt uitsluiten'.
Dit is pertinente onzin. Ruim zes jaar geleden heb ik dit al aangekaart bij het CBR en al die tijd is er niets opgelost. Het probleem is er nog steeds en is eerder groter dan kleiner. Beste mevrouw Heldens, de theorie zoals die nu bestaat, heeft met kennis en inzicht niets te maken en is handelswaar; niets meer, niets minder.
Ik hoor regelmatig dat het CBR stappen neemt tegen fraude. Ik heb echter serieus twijfels over de doortastendheid, want er gebeurt he-le-maal niets. De turbo-opleiders lachen zich rot, vullen hun zakken en daar lijden alle rijschoolhouders onder die op een eerlijke manier hun geld verdienen en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.
Een veel gebruikt argument is dat er vrijheid van onderwijs is. Dat zal best, maar ik vraag me serieus af of dat in deze zaak houdbaar is. In elk geval krijg ik om de haverklap leerlingen in de auto die hun theorie hebben gehaald, maar geen snars begrijpen van wat er op de weg gebeurt. Het is levensgevaarlijk en hemeltergend.
Ook hoor je vaak dat het CBR er niets aan kan doen. Dat voert alleen maar regels uit. Dat geloof ik, maar laten dan de mensen ernaar kijken die er wél wat over te zeggen hebben. Die de regels maken. Politici, de minister, of misschien wel ministers, want dit gaat niet alleen over Infrastructuur en Waterstaat maar ook over Justitie en Veiligheid.

En dan nog iets: de wachttijd voor een theorie-examen. Die is momenteel in Rijswijk rond de drie maanden. Sneller gaat echt niet lukken. Nou, ik heb nieuws: in Den Haag is een aanbieder waar je binnen twee weken terecht kunt. En dat heb ik niet van horen zeggen, maar zelf laten uitzoeken. Ik snap werkelijk niet hoe dat kan, maar het kan en dat is verschrikkelijk.