Beste Emile, de koffie staat klaar in Den Haag

Emile Roemer gaat dus de man worden die de commissie gaat leiden om de branche te verbeteren. Lijkt me een goede keus voor deze commissie, waarvoor ik als naam wil suggereren 'Commissie Grote Bezems Vegen Schoon'.

Op voorhand durf ik te stellen dat hij een zware kluif krijgt. Komen met een plan van aanpak en verbeteringen om recht te zetten wat er in decennia is scheefgegroeid: ga er maar aan staan. Maar ik geloof erin. Als het nu niet lukt, lukt het nooit meer. Dit is de laatste kans.

Zonder de betweter te willen uithangen, heb ik wel alvast een paar suggesties. Allereerst: het westen, en dan meer specifiek de grote steden, is serieus andere koek dan de provincie. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het er in een kleine gemeente waar een paar rijscholen van oudsher de leerlingen verdelen net zo aan toegaat als in de grote stad, waar de concurrentie hevig is en waar de grens van normen en waarden elke keer weer naar beneden wordt verlegd. Steden ook met verschillende culturen. Want wat ik hier allemaal en elke dag weer meemaak, wil je niet geloven en kun je niet geloven als je er niet middenin zit. Cowboys? Ik denk eerder aan de benaming gangsters. Ik heb voorbeelden te over, helaas.

Een andere tip voor Emile: laat je niet verblinden door grote namen. Onder de kleine rijscholen heb je heel goede en heel slechte en dat geldt voor de grote rijscholen net zo goed. Ik krijg ze elke dag aan de balie, klanten van rijscholen met een zekere reputatie, al dan niet leunend op een grote naam, en hoor verhalen die je je niet kunt voorstellen. Laat de helft waar zijn, dan nog is het verschrikkelijk.

Derde tip is om serieus te kijken naar de manier waarop je je theorie kunt halen in dit land. Dat systeem is door en door verrot en moet echt op de helling. En het vierde advies is: betrek de Belastingdienst erbij. Dan schiet je namelijk al een heel eind op.

Ik heb niet alle oplossingen paraat, maar weet met mijn ervaring de afgelopen decennia wel waar ik het over heb. Zo eigenwijs ben ik wel. En nu kan ik denken: het dient mijn tijd wel uit. Ik ben de 70 ruim gepasseerd, dus waar maak ik me druk over. Welnu, ik maak me druk over deze branche. Die zit in mijn hart.

Dus beste Emile, beschouw dit vooral als een uitnodiging om bij mij langs te komen. Je kunt dan zelf ervaren hoe het er hier aan toegaat en je kunt hier veel leren. Geloof me: je wordt niet teleurgesteld. En ik zal je bij die gelegenheid alles vertellen wat ik weet en wat ik zie. Opdat er eindelijk een branche komt waar we allemaal trots op kunnen zijn.
De koffie staat klaar in het centrum van Den Haag.