De volle laag

‘Never a dull moment’ in onze sector. Als het niet de brancheverenigingen of ministers zijn die de volle laag krijgen van klagende rijschoolhouders, is het wel IBKI of het CBR. Zoals onlangs met het mondkapjesbeleid dat het CBR afkondigde. Omwille van de veiligheid van hun examinatoren vereist het exameninstituut dat sinds medio oktober bij álle rijlessen mondkapjes worden gedragen. Voorheen was dat alleen het geval bij examens en in de examencentra, maar na de grote stijging in het aantal coronabesmettingen in ons land, en na de door het kabinet afgekondigde ‘lockdown light’, vond het CBR het nodig een stap verder te gaan. Op het moment dat ik deze column schrijf is overigens nog geen sprake van nog strengere coronamaatregelen dan de milde lockdown. Maar als u dit leest, zitten we wellicht weer met z’n allen thuis duimen te draaien. Ik hoop van ganser harte dat dit niet het geval is.
Als je je realiseert dat er volgens het CBR tot eind oktober zeker zes examens zijn geweest waarbij hun examinatoren in de auto stapten bij een kandidaat die later positief getest bleek, dan kan ik de redenering van de beleidsmakers daar heel goed begrijpen. Los van het al dan niet bewezen nut van mondkapjes, de mate van besmettelijkheid van jonge mensen, hoe dit überhaupt te handhaven, hoe het zit met beslagen brillen, met astmatische leerlingen en instructeurs, en wat de juridische basis is voor zo'n verplichting. Het lijkt erop dat er nu door een aantal branchegenoten net zo hard wordt geageerd tegen dit CBR-beleid als dat in maart werd geroepen dat de complete rijscholensector op slot moest, omdat de anderhalve meter afstand in een lesauto niet gegarandeerd kon worden.
Het kan eraan liggen dat ik de ontwikkelingen bij fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten niet zo goed volg, maar volgens mij ontstaat bij hen lang niet zoveel commotie als in onze branche telkens rondom coronamaatregelen. De redenering van het CBR is vrij simpel te volgen: we willen dat examens door kunnen blijven gaan, we willen niet dat collega's ziek worden of hun werkzaamheden niet meer willen uitvoeren en daarvoor willen we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen aanwenden. Klinkt logisch, toch? Het zou fijn zijn als alle branchegenoten ook eens een keer eensgezind begrip tonen, een standpunt respecteren en zich conformeren. En dat hoeft niet omdat het CBR dat per se wil, maar omdat wij zelf willen dat we ons werk kunnen blijven doen en onze kandidaten dat examen gunnen. Er komt heus wel weer een tijd dat mondkapjes tot het verleden horen en we terug kunnen naar ons oude doen en laten. Maar nu moeten we - met z'n allen - nu eenmaal even door een héle zure appel heen bijten. Hou vol en blijf gezond!

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen