Afstand houden

Er lijken gewoontes in te sluipen bij het schrijven van mijn column. Als eerste werd ik er vandaag vriendelijk maar dringend aan herinnerd dat deze morgen uiterlijk binnen moest zijn. Ik moet eerlijk bekennen: dit is niet voor het eerst dat me dit overkomt.

Een ander terugkerend ritueel lijkt te zijn dat als ik mijn column zit te typen, er een persconferentie gaande is waarin wederom strengere maatregelen worden afgekondigd. We zijn naar mijn gevoel de dans net ontsprongen. Wel mogen we vanaf donderdag 5 november met maximaal 2 personen in de auto zitten. Voor een aantal rijscholen betekent dit dat zij hun planning wederom moeten aanpassen. Maar we mogen nog werken! Al is het voor een aantal regio’s wel erg spannend hoe het virus zich daar gaat ontwikkelen.

Wij als bestuur van de VRB zijn verheugd dat Emile Roemer zich in opdracht van de minister gaat bezighouden met het onderzoek naar het reilen en zeilen binnen de rijschoolbranche. Wij denken namelijk dat het noodzakelijk is dat hier iemand naar kijkt die geen enkel eigenbelang heeft in de rijscholenbranche. Dat hij als Kamerlid lang woordvoerder Verkeer is geweest, geeft aan dat hij betrokken is bij dit onderwerp. Daarnaast hebben we begrepen dat hij ontzettend goed is in het verbinden van verschillende partijen. We gaan er dan ook van uit dat hij deze klus voortvarend oppakt.

Aangezien ik een redelijke controlfreak ben, vind ik het belangrijk om soms mijn hoofd even lekker leeg te maken. Er gebeuren nu eenmaal zaken waarin we, buiten het strikt naleven van alle regels, zelf geen invloed uit kunnen oefenen. Ik ben dan ook na de vakantie maar weer eens serieus aan het sporten gegaan. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik zelfs dan nog vaak bezig ben met mijn werk, maar dat zit nu gewoon in de aard van het beestje. Maar deze week moest ik daar extra aan denken. Ik was samen met een kennis aan het mountainbiken en fietste kort achter hem. Achteraf moet ik concluderen: te kort, omdat ik hem niet meer kon ontwijken toen hij plotseling een paadje insloeg waar ik geen rekening mee had gehouden. Met een glimlach moet ik dan weer denken: koekenbakker, wat zeg je altijd tegen je leerlingen? Houd afstand, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Afstand houden in het verkeer is nu niet het enige waar we afstand van moeten doen. Ook in ons sociale leven moeten we hier rekening mee houden. Maar geef elkaar die ruimte, veroordeel elkaar niet en hopelijk kunnen we dan binnenkort weer iets meer tot elkaar komen.
Ik wens eenieder alle goeds toe en zorg een beetje voor elkaar.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB