Veel, maar gelukkig niet alles, gaat traag

Wie in deze sector haast heeft, komt normaal gesproken bedrogen uit. Veel molens malen langzaam, als ze al malen. Twee voorbeelden komen in deze editie aan bod.

Allereerst is er de mogelijke afschaffing van de automaatcode. We vonden het tijd voor een update en dan blijkt dat er in twee jaar eigenlijk weinig progressie is geboekt op bestuurlijk niveau. Momenteel beschikt meer dan de helft van de nieuw verkochte auto's over een automatische versnellingsbak en dat aandeel stijgt snel (dat dan wel), maar het aandeel auto's met een automaat in het totale Nederlandse wagenpark is nog steeds marginaal. Dat geldt ook voor het aantal B-examens dat met een automaat wordt afgelegd.
Ten opzichte van 2015 is het aandeel verdubbeld, maar nog altijd is het nog maar iets meer dan 3 procent. Uiteindelijk gaat de automatische versnellingsbak net als in de VS waarschijnlijk de standaard worden, maar wanneer, is de vraag. Velen in de sector zullen dat niet meer meemaken. Dat er hierdoor in Brussel niet veel haast is om de regels aan te passen, is meteen dan ook wel verklaarbaar.

Ook traag gaat het met de ADAS-Alliantie. Die is vorig jaar juni gestart en heeft tot doel orde te scheppen in het grote aantal geautomatiseerde hulpsystemen om zodoende de verkeersveiligheid te bevorderen. Een jaar geleden met veel bombarie aangekondigd, mooie plannen (onder andere om te komen tot een helder overzicht van alle systemen), maar bijna anderhalf jaar niets meer van gehoord. Ongetwijfeld wordt er achter de schermen gewerkt, hard gewerkt misschien zelfs wel, maar er is nog niets concreets.

Gaat dan alles traag? Nee, niet alles. De manier waarop het ministerie doorpakt met de aanbevelingen van de Alliantie Samen Sterk is werkelijk ongekend. In juni werden de ideeën gelanceerd, eind september werd helder dat de minister achter veel plannen staat, nu al is Emile Roemer aangesteld om een commissie te vormen die gaat zorgen voor een kwaliteitsimpuls en in het voorjaar worden de aanbevelingen verwacht. Dat is Max Verstappen-snelheid en zo kan het dus ook.

Roemer heeft trouwens grote schoenen te vullen. Onder andere vanwege het appel dat Alexander Pechtold op hem doet om de branche 'op te schonen'. Iedereen die Samen Sterk een warm hart toedraagt, verwacht niets meer of minder dan een systeem waarbij rijschoolhouders zich verplicht moeten certificeren om aan boord te blijven.
Het worden ongetwijfeld spannende tijden.