Afbeelding
Foto: Pixabay

Rijbewijs voor zelfrijdende auto komt moeilijk van de grond

De pogingen van het CBR, de RDW, Rijkswaterstaat en een aantal bedrijven om de vaardigheid van een autonoom voertuig te examineren en te voorzien van een speciaal rijbewijs zijn nog niet succesvol gebleken. Hoewel de autonome voertuigen van nu al zeer geavanceerd zijn, moeten er in Nederland nog flinke hobbels worden genomen voordat deze zelfstandig de weg op kan.

Dit zegt Stijn de Groen, strategieconsultant bij KPMG, op de website slimwonderweg.nl. Dit is de website van de ADAS-Alliantie (zie ook pagina's 18 en 19). Momenteel wordt er onder andere gewerkt aan een rijbewijs voor de zelfrijdende auto, maar dit gaat, getuige de woorden van De Groen, moeizaam. En er gaat meer niet snel. "Uit de testen met truck platooning bleek bijvoorbeeld dat het nog niet zo eenvoudig is om de vrachtwagens voortdurend onderling verbonden te houden. Als wij in dit stadium al willen profiteren van autonome voertuigen kan dat alleen in afgesloten gebieden of daartoe aangewezen wegen en rijstroken. In een dichtbevolkt land als Nederland is dit lastig te realiseren. Dat betekent dat autonoom rijden in Nederland voorlopig nog wel even op zich laat wachten.”

Nederland wereldtop bij zelfrijdende auto

Nederland is niet langer het beste jongetje van de klas in de wereld voor zelfrijdende auto’s: Singapore gaat met deze titel aan de haal. Wel behoort ons land volgens KPMG-onderzoek tot de wereldtop.

Nederland is na Singapore wereldwijd het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Dit blijkt uit de KPMG Autonomous Vehicles Readiness Index 2020. Nederland scoort goed op het vlak van Infrastructuur met een goed onderhouden wegennet en een fijnmazig laadnetwerk voor elektrische auto’s. Maar ook op het gebied van beleid en regelgeving gericht op het testen en experimenteren met autonome voertuigen scoort Nederland hoog.

Het onderzoek analyseert dertig landen op basis van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle, grootschalige introductie van autonoom vervoer, zoals overheidsbeleid en wetgeving, de kwaliteit van de infrastructuur, de beschikbaarheid van nieuwe technologieën en de verwachte acceptatie door de consument. Nederland, Singapore en Noorwegen worden gevolgd door de Verenigde Staten, Finland en Zweden.

Andere landen trekken bij

“De meeste landen hebben in het afgelopen jaar duidelijk progressie geboekt”, zegt Stijn de Groen, Lead for Mobility 2030 en strategieconsultant bij KPMG. De Groen: “Wij zien duidelijk dat steeds meer overheden zich richten op het ontwikkelen van aangepaste regelgeving en op het bevorderen van maatschappelijke acceptatie van de technologie. We hopen dat onze index daar een bijdrage aan levert door de ontwikkeling en de verschillen in aanpak tussen de landen expliciet te maken. In de 2018, 2019 en 2020 editie van de AVRI staat Nederland er goed voor. Maar als ik de logica van de index volg, ben ik bang dat Nederland uiteindelijk niet het land gaat zijn waar autonome voertuigen het eerste zullen worden geïntroduceerd. Nederland heeft een kwalitatief hoogwaardig maar relatief kleine industrie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van autonome voertuigen en benodigde technologie. De innovaties op dit vlak zullen eerder uit Israël, de Verenigde Staten of Japan komen.”

Bron: slimonderweg.nl

GAREKO gaat over in andere handen

Vanaf 10 december sluit GAREKO Almere, waarna klanten vanaf 4 januari weer terecht kunnen voor de dubbele bediening op De Spil 10, 3774 SE Kootwijkerbroek. De naam GAREKO komt hier gewoon weer op de gevel te staan.

Aan dit adres zit al sinds jaar en dag Van Roekel Reclame en Bedrijfskleding, waar u, behalve voor uw dubbele bediening, spiegels en dakborden, nu ook terecht kan voor de belettering van uw auto of dakbord, visitekaartjes, bedrijfskleding, drukwerk, reclame, promotiemateriaal enz. enz.

Doorverbonden

Het telefoonnummer hoeft u niet in uw telefoonboek te wijzigen, want u wordt met het bestaande nummer van GAREKO automatisch doorgeschakeld naar Kootwijkerbroek.
GAREKO wil intussen alle klanten, die vaak al decennia met hun nieuwe lesauto's in Almere komen, van harte bedanken voor het vertrouwen en voor de gezelligheid tijdens hun bezoek en vertrouwt erop dat dit in Kootwijkerbroek niet anders zal zijn.

Verdwijnt rond stuur?

Het ronde stuur gaat verdwijnen, is de verwachting van autofabrikanten.

Een rechthoekig stuur is volgens de fabrikanten onder andere praktischer in een zelfrijdende auto in te passen. Bovendien weten automobilisten op deze manier sneller in welke stand de besturing staat, wanneer zij deze overnemen van de automatische piloot.

Mercedes-Benz presenteerde vorig jaar al hun Experimental Safety Vehicle (ESF): een studiemodel waarin ze allerlei nieuwe technologieën testen. Inclusief rechthoekig stuur. In de conceptplannen voor de BMW iNext – waarmee het merk over een jaar op de markt komt – is ook een rechthoekig stuur opgenomen. Volgens de autofabrikant klapt dit stuur in het midden samen, zodat het compact kan worden opgeborgen in het dashboard.

Nadelen rechthoekig stuur

Wat betreft stuurprecisie of stuurgevoel maakt het niet uit of een stuur rond of rechthoekig is. Toch heeft een rechthoekig ontwerp ook een nadeel. Je kunt het stuur namelijk niet gemakkelijk overpakken in een scherpe bocht, omdat je hiervoor de ene hand op de plek van de andere hand moet zien te krijgen, waardoor je het stuur moet loslaten (er zijn maar twee plekken waar je het stuur kunt vastpakken).

Emile Roemer: de juiste man op de juiste plaats

De juiste man op de juiste plek en op het juiste moment. Dat beeld heeft vrijwel iedereen in de rijscholenbranche bij de aanstelling van Emile Roemer als voorzitter van de nog op te tuigen commissie die gaat onderzoeken welke kwaliteitsimpuls de rijscholenbranche verder gaat helpen.

Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB, zegt het allereerst goed te vinden dat er met Roemer iemand komt die niet in de branche werkzaam is. "Ik ken hem zelf niet, maar wat ik van hem zie en heb gezien en over hem hoor, dan is dit een heel goede keus.” Het toeval wil dat Roemer de VRB heeft geholpen bij de oprichting. Als Kamerlid voor Verkeer had hij regelmatig contact met het toenmalige bestuur én hij heeft de brancheorganisatie in contact gebracht met Fashid Bashir en met al zijn opvolgers in de Vaste Kamercommissie voor I&W. "Dus hij kent de rijschoolbranche als geen ander.”

Ook Jos Post, voorzitter van LBKR, is blij met Roemer. Hij had twee jaar geleden contact met hem, toen de voormalige SP-coryfee tijdens een vergadering van de LBKR een lezing gaf over zijn boek Het kan wel. Tussen Binnenhof en buitenwereld. "Emile heeft affiniteit met verkeer en verkeersveiligheid en staat boven de partijen. Hij heeft wel een zware kluif aan deze commissie, maar ik heb er vertrouwen in dat hij met een goed voorstel zal komen.”

Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, is eveneens tevreden. "Anders dan wat wordt gesuggereerd heeft hij getoond affectie te hebben met deze branche en dat is precies wat we nodig hebben.”

Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie, zegt dat Roemer iemand is die op veel draagvlak kan rekenen in de branche. "Hij is een publiek figuur die het wereldje kent en met zijn achtergrond in de SP is hij ook iemand die oog heeft voor de kleine zelfstandige ondernemer. Bovendien is hij een verbinder. De keus van de Alliantie Samen Sterk wordt door een overgrote meerderheid van de branche gedragen, maar niet door iedereen en dan is het goed als er iemand komt die mensen weet te verbinden. Daarbij is hij ook een vriendelijke man. En niet te vergeten: zijn boek heet Het kan wel, dus hij weet dat zaken die onmogelijk lijken toch mogelijk kunnen worden. Dat heeft deze branche nodig. Kortom, in alle opzichten een goede kandidaat.”

Afbeelding
Afbeelding