Afbeelding
Foto:

Pal-V mag rijden, nu resteert nog het vliegen

De PAL-V Liberty, die is ontwikkeld in Raamsdonksveer, krijgt een Nederlands kenteken. Dit is weer een volgende grote stap op weg naar de vliegende auto. Rijden mag de Pal-V nu dus op de weg, maar vliegen is nog even wachten.

De PAL-V Liberty is een vliegende auto en dat is best een vreemd begrip, want die kennen we nog niet in het straatbeeld, eh, luchtruim, eh, beide. Het vervoermiddel komt nog het dichtst in de buurt van een helikopter, maar is het niet. Het is namelijk een zogenoemde gyroplane waarvan de wieken kunnen worden ingeklapt, waarna hij verder kan als auto. Er is ook een ander groot verschil met een helikopter en dat is dat je een start- en landingsbaan nodig hebt. Met je PAL-V in de file terechtkomen, er spontaan en opeens bovenuit stijgen en wegvliegen, gaat het dus niet worden. Maar uit de file ontsnappen en op een afgelegen weggetje opstijgen, is dan wel een van de geweldige mogelijkheden. Je hebt namelijk een startbaan van 80 tot 180 meter en een landingsbaan van 30 meter nodig, dus veel is dat niet. Een vliegveld heb je er in principe niet voor nodig. En als je een half miljoen hebt te besteden voor een vliegende auto heb je vast ook wel een oprijlaan bij je villa waar je kunt opstijgen en landen.

650 kilometer

De PAL-V biedt plek aan twee personen en kan op de weg een alleszins acceptabele snelheid van 160 kilometer per uur halen. Daarbij rijdt de PAL-V door zijn drie wielen als een Carver: je gooit jezelf net als bij een motor als het ware door de bochten. Ga je de lucht in, dan ga je nog twintig kilometer per uur sneller dan op de weg. PAL-V Liberty kan maximaal 11.000 voet (3.300 meter) de lucht in en heeft een actieradius van 650 kilometer.

Rijbewijs

Rij je er alleen mee, dan volstaat in principe rijbewijs B. Wil je vliegen, en dat wil je natuurlijk anders kun je wel een gewone auto kopen, dan heb je ook een vliegbrevet in je binnenzak nodig. Dat switchen van rijden naar vliegen moet overigens deels handmatig gebeuren. Binnen dit technische hoogstandje is dat best een nadeel, maar het duurt maar een minuut of vijf voordat je de lucht in kunt. De brandstof is gewone benzine.

Opstijgen vanuit de file is er niet bij

Droom

De eerste orders zijn inmiddels binnen en het is de bedoeling dat de eerste PAL-V volgend jaar in het Nederlandse straatbeeld te zien zal zijn. Commercieel directeur Marco van den Bosch liet bij de introductie in Genève weten dat de verwachtingen hooggespannen zijn. En natuurlijk willen ze eindelijk, na tien jaar voorbereiding, geld verdienen, maar Van den Bosch is ook een man van de mooie dromen. "Onze uiteindelijke droom is om fly/driving voor iedereen toegankelijk te maken. Natuurlijk op de eerste plaats via directe verkoop, maar ook via deelconcepten, leasing en verhuur."

Hobbeltje

Er moest nog wel een klein hobbeltje worden genomen: om ermee de weg op te kunnen, moest de RDW een Nederlandse typegoedkeuring verlenen. Die is nu binnen. Verwacht wordt dat over twee jaar PAL-V Liberty de certificering heeft om ook op te stijgen.

Trouwens, de vliegauto kost wel een paar centen: een half miljoen euro om exact te zijn, maar dan heb je wel een uniek vervoermiddel. En de vlieglessen voor je brevet zijn bij deze prijs inbegrepen. De verwachting is overigens dat na de eerste gelimiteerde serie van negentig stuks de prijs zal dalen naar drie ton. Is nog altijd aanzienlijk, maar aan de andere kant is dat wel een korting van maar liefst 40 procent.