BOVAG Rijscholen wil de caravantraining nieuw leven inblazen.
BOVAG Rijscholen wil de caravantraining nieuw leven inblazen. Foto: Pieter Magielsen

BOVAG en LBKR slaan
nieuwe wegen in

Zowel BOVAG als de LBKR beraadt zich momenteel op de toekomst. Hieronder enig inzicht in de route die ze inslaan.

BOVAG Rijscholen was vorig jaar op sterven na dood, maar in de vorige editie heeft u kunnen lezen dat de leden dat niet laten gebeuren. Na een eerste webinar zijn er nog diverse onlinebijeenkomsten geweest, waarbij een aantal piketpalen is geslagen. Enkele nieuwe kernwaarden waaraan wordt gedacht zijn:

Omruilgarantie instructeur

Inge Kanters (Verkeersschool Het Vertrouwen), Arno Smits (Smits Opleidingen), Chris Rijkers (Rijschool Rijkers) en Jan Cools (Autorijschool Coenen) zijn op donderdag 22 oktober onder leiding van Jurriën Kamst in gesprek gegaan over de ‘Omruilgarantie instructeur’.

Veilig onveilige situaties ervaren

Op maandag 26 oktober stond ‘Veilig onveilige situaties ervaren’ op de agenda. Pieter Roordink (Rijschool Roordink), Ramon Aardema (Rijschool Aardema) en Willy van den Wildenberg (Rijschool Wildenberg) hebben deelgenomen aan de eerste van in totaal twee sessies. De tweede sessie is gepland op 9 november.

Caravantraining

Naast deze werksessies bekijkt de zogeheten NextGen-klankbordgroep hoe de Caravantraining nieuw leven ingeblazen kan worden. De forse toename van verkochte nieuwe en gebruikte caravans, waarschijnlijk veroorzaakt door corona, biedt rijscholen kansen.
Deze maand vinden er nog diverse verkennende gesprekken plaats met leden van andere BOVAG-afdelingen om te kijken naar nieuwe commerciële kansen en mogelijkheden. En als laatste wordt gekeken naar een ‘slimme’ oplossing voor leden om de propositie van BOVAG Rijscholen eenduidig en simpel op hun website te plaatsen.

De Beter Leven Rijinstructeur

Ook de LBKR heroriënteert zich momenteel op haar positie binnen de branche. Om die reden is onlangs tijdens een webinar het nieuwe fenomeen De Beter Leven Rijinstructeur geïntroduceerd. Daarvoor hanteert het de vier criteria 'ver weg', 'dichtbij', 'achter' en 'halverwege'. Onder 'ver weg' wordt verstaan: de rijinstructeur droomt van een zinvol leven waarin hij een actieve bijdrage levert aan het voorkomen van ongevallen. 'Dichtbij' is alles wat een rijinstructeur maakt tot een gezonde rijinstructeur. Ook actief bijscholen is hier onderdeel van. 'Achter' wil zeggen dat je je bewust bent van waar je vandaan komt en hoe je in de maatschappij staat en ook dat je door het bijspijkeren van je kennis kunt controleren wat je doet. 'Halverwege' tenslotte geeft aan hoe je je verhoudt tot het speelveld om je heen dat bestaat uit familie, vrienden/kennissen, collega's en concurrenten (in deze volgorde).

Nul verkeersdoden

Wat betreft het directe raakvlak met de branche is vooral het thema 'ver weg' belangrijk. De LBKR wil graag een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden naar, bij voorkeur, nul. Tot slot: de LBKR wil nog maar eens benadrukken dat zij de eerste brancheorganisatie was die een voorstel heeft gedaan tot een rijscholenregister in plaats van een sanctie op de praktijkbegeleiding. Waarvan akte.