Afbeelding
Foto:

Door CBR gecommuniceerd lestarief van 42 euro is aan de lage kant

Het CBR hanteert op de website in de informatie onder het kopje 'Wat kost het halen van een rijbewijs?" nog steeds een gemiddelde lesprijs van 42 euro. Is dat langzamerhand niet een beetje weinig? Waarschijnlijk wel. Hetgeen ons bij de vraag bracht: moet dit niet heel snel worden aangepast? We legden deze en andere vragen voor aan de branchevoorzitters. En als ze een mening geven, dan is het antwoord ja.

Veel rijschoolondernemers worstelen met de vraag wat ze met hun tarief moeten doen nu er vanwege corona extra kosten moeten worden gemaakt. Ja, natuurlijk, zegt de ondernemer die gezonde tarieven hanteert. Nee, nog even afwachten, zegt de rijschoolhouder die zich met een lage prijs manifesteert. En de echte 'prijsknallers'', die nog steeds tarieven hanteren van 30 euro of heel af en toe zelfs minder, denken hier helemaal niet over na.

Geen wake-upcall

Hoe dan ook: voor het CBR zijn de huidige nieuwe en totaal onverwachte kosten geen wake-upcall om eens naar het gecommuniceerde gemiddelde tarief van een lesprijs te kijken. "De gemiddelde prijs voor een uur rijles is € 42 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). De kosten voor losse rijlessen kunnen bij elke rijschool anders zijn. De lesprijzen verschillen behoorlijk van elkaar."
Die laatste twee zinnen maken de gecommuniceerde boodschap nog een beetje goed, maar iedere rijschoolhouder die een gezond tarief berekent, is het er wel over eens dat 42 euro veel te laag is.

Vier vragen

Daarom legden we de branchevoorzitters vier vragen voor:
- Wat is de gemiddelde lesprijs volgens jullie momenteel?
- Is een gemiddeld tarief van 42 euro niet een slecht signaal naar rijscholen die al 50 euro en steeds vaker zelfs meer berekenen?
- Het CBR ververst deze informatie 1 keer per jaar. Is dat in de huidige tijd met alle extra kosten nog wel een goed idee?
- Wordt het niet tijd dat het CBR door de brancheorganisaties wordt aangespoord dit niet langer meer op deze wijze te communiceren?

'Dit gemiddelde tarief is veel te laag'

De antwoorden zijn helder.
Jos Post, voorzitter LBKR (hanteert een lesprijs van 60 euro voor een losse les en 55 euro in een pakket): "Dit gemiddelde tarief is veel te laag. De LBKR pleit al lange tijd voor een verhoging van de lesprijzen. Binnenkort hopen we een nieuwe versie van de lesprijscalculator te kunnen tonen. Hierin zijn alle kosten verwerkt die je zou moeten maken, inclusief een AOV en pensioen. Ook zullen er variabelen in zitten zoals waarde auto en gewenst inkomen."
"Wij vinden dit dan ook een slecht signaal, het CBR zou dit niet op deze manier moeten communiceren. Het wordt dan ook tijd dat brancheorganisaties worden aangespoord dit op te pakken en het CBR aan te sporen om dit niet langer meer te communiceren."

'Het wordt tijd dat dit onder de loep wordt genomen'

Ruud Rutten, voorzitter FAM (lesprijs 48 euro), is het ook eens met de stelling dat het gecommuniceerde tarief te laag is. "Zeker de laatste twee jaar zijn de prijzen drastisch gestegen in onze regio. Maar helaas schommelen de tarieven nog steeds gigantisch. In mijn regio wordt een gemiddelde van rond 45 euro berekend. En vanaf 1 januari zullen de tarieven ook zeker stijgen. Wij gaan dan naar 49,50 euro voor een les van 60 minuten."
Ook Rutten vindt het een slechts signaal dat het CBR dit communiceert en hij is sowieso voorstander van een andere opzet. "Je kunt niet ieder jaar een enquête houden, dat is te tijdrovend en mogelijk ook niet helemaal objectief. Dus ja, het wordt tijd dat het weer eens onder de loep wordt genomen."

'BOVAG wil graag meedenken over de opzet van het onderzoek'

Tom Huyskens, communicatieadviseur van BOVAG, houdt zich op de vlakte aangezien het vanuit het oogpunt van mededinging niet is toegestaan om lestarieven te communiceren aan de achterban. Hij laat weten: "Die gecommuniceerde lesprijs is een gemiddelde dat voortvloeit uit jaarlijks onderzoek door CBR en dus weergeeft wat er gemiddeld in Nederland gevraagd wordt voor een les. Het CBS doet daar kennelijk ook regelmatig onderzoek naar. Of het te laag of te hoog is, daar kunnen wij vanwege mededingingsregels geen uitspraken over doen; het is kennelijk de uitkomst van marktonderzoek dat - naar wij mogen aannemen - grondig wordt gedaan."

"Het CBR wil de consument goed voorlichten om deze te beschermen tegen misleidende partijen en dat juichen wij toe. BOVAG zou graag mee willen denken over de opzet (vraagstelling) van het consumentenonderzoek, bijvoorbeeld over de duur van een rijles. De ene leerling denkt dan aan 50 minuten, terwijl de andere altijd lessen van 2 uur lang gekregen heeft. Is het tarief dat uit het onderzoek blijkt gebaseerd op 50 minuten of 60 minuten? Op die manier krijg je een steeds beter beeld. Dat een uitslag van een onderzoek overigens niet altijd correspondeert met je eigen bedrijfsvoering wil nog niet zeggen dat het niet klopt. De uitkomst is een gemiddelde en we weten allemaal dat heel veel professionele partijen daarboven zitten en heel veel andere rijscholen juist eronder."

'We hebben gen argumenten om dit traject een halt toe te roepen'

Jos van Zuylen, voorzitter VRB, zegt dat de lesprijzen die het CBR noemt, niet komen uit hun eigen koker. "CBR stuurt naar iedere geslaagde kandidaat een klant tevredenheids-enquête formulier. Aan het eind van deze enquête sturen ze gemiddeld één keer per jaar binnen een afgebakende periode van meestal 3 maanden een paar extra vragen. Dan wordt gevraagd hoeveel lessen je hebt gevolgd, wat de lesprijs was en wat het totaal is dat voor de hele rijopleiding is betaald. Ze weten vervolgens het slagingspercentage en maken dan deze berekening van het kostenplaatje."

Enkele zaken die niet worden meegenomen zijn vragen als 'Hebben jullie de theorie behaald bij de rijschool? of bij een eendaagse aanbieder en hoe vaak ben je naar theorieles geweest. "Wij hebben nog voorgesteld om de vraag over het aantal lessen zodanig om te bouwen dat het duidelijk wordt hoeveel lessen de kandidaat had gehad voordat hij de eerste keer op examen ging. Nu is niet duidelijk of de kandidaat wel weet hoeveel de totale rijopleiding heeft gekost, omdat ze meestal niet zelf hoeven te betalen. En nog een belangrijke factor: maar 35 procent van de kandidaten vult de enquête in."

Volgens Van Zuylen zou de gemiddelde lesprijs momenteel minimala 50 euro tot 55 euro moeten zijn. "Dus dit is inderdaad geen goed nieuws voor rijscholen die een hoger tarief hanteren, maar het signaal wordt niet door het CBR afgegeven. Dat is wat uit de enquête maar ook uit het CBS naar voren komt."

Meerdere malen verversen zal de uitkomst niet anders maken, meent Van Zuylen. " Maar gezien de uitzonderlijke periode waarin we nu verkeren en veel rijscholen hun lestarief verhoogd hebben, zou het nu wellicht wel iets kunnen uitmaken. Uit eerdere consumenten onderzoeken en Klantreizen van het CBR kwam naar voren dat kandidaten behoefte hebben aan dit soort informatie. Klanten vragen: wat kost het, hoelang duurt het? En heel soms hoe kan ik betalen. Men vindt het kennelijk al heel gewoon dat men een pakket aangeboden krijgt. Deze pagina van de rijschooltips wordt ook het meest en het langst bekeken. Dus CBR voorziet in deze behoefte."

Van Zuylen vindt het alles bij elkaar geen tijd worden om de manier van werken eens te herzien. "Gelet op bovenstaande onderbouwing en de publicaties over het succes over de rijschooltips die het CBR regelmatig bekend maakt, hebben we geen steekhoudende argumenten om dit ingezette traject een halt toe te roepen. Consumentenvoorlichting kan het CBR prima op zich nemen. Iedere kandidaat komt ooit één of meerdere keren bij het CBR."


: