Afbeelding
Foto:

Is de run op de Volkswagen Id.3 logisch?

Momenteel is er een ware run - ook vanuit de rijscholensector - op de elektrische Volkswagen Id.3. Volkswagen is van oudsher een populair automerk in onze branche (de VW Polo is al sinds jaar en dag de meest verkochte lesauto en ook de Golf staat steevast in de Top 5) en dat verklaart voor een deel het feit dat bij de aanschaf van een elektrische lesauto de blik ook automatisch richting deze Duitse fabrikant op gaat. Maar wat maakt deze auto nou zo bijzonder? We keken er en testverslag van de ANWPO op na en halen daar een paar veelzeggende citaten uit:

"Hoewel de elektrische Volkswagen leverbaar wordt met verschillende motoren en batterijgroottes, valt er op het moment van schrijven nog even niets te kiezen: de eerste lichting ID.3’s wordt geleverd met een en dezelfde krachtbron en een 58 kWh grote accu. De vanafprijs bedraagt € 37.990. Hoewel dat niet goedkoop is, kun je voor dat geld bij de concurrentie geen EV kopen met een gelijkwaardige accu-inhoud. De Renault Zoe komt met een batterij van 52 kWh nog het dichtst in de buurt. Daarvoor vragen ze in de showroom minimaal € 33.590. Bij Renault zit het onderhoud echter niet bij de prijs inbegrepen."

Conclusie: voor deze prijs is er momenteel geen betere keus.

"Onze testauto reageerde nu wel erg gretig op het stroompedaal, zodat je op moet letten dat je jouw medepassagiers niet misselijk rijdt. De zit achter het stuur is hoog en zeker in combinatie met een optioneel panoramadak is de hoofdruimte dan al gauw beperkt. Toch ervaar je de elektrische Volkswagen als buitengewoon ruim, omdat je naar voren toe over een groot glasoppervlak beschikt. Het lijkt wel een ouderwetse MPV, compleet met een extra zijruitje tussen het voorportier en de voorruit. Het contrast met het zicht naar achteren kan haast niet groter: over je schouder zie je nagenoeg niets. Behalve een joekel van een dode hoek is ook de fors uitgevallen achterspoiler van de ID.3 daar debet aan: de aanblik door de achteruitkijkspiegel is gelijk aan die van je brievenbus."

Conclusie: je moet je rechtervoet bedwingen: vooruit is goed te doen, maar achteruit is het zicht belabberd.

"Volkswagen biedt hun nieuwste EV aan met twee verschillende elektromotoren en drie batterijgroottes. Voorlopig heb je standaard 58 kWh aan accucellen aan boord, goed voor een fabrieksopgave van 426 kilometer rijbereik. Op een later tijdstip zal onze actieradiusproef uitwijzen hoe dicht je in de praktijk bij dat getal kunt komen; voor dit moment moeten we het doen met de boordcomputer van de testauto, die op de filmdag een actieradius van 303 kilometer aangaf."

Conclusie: De actieradius komt waarschijnlijk niet boven de 400 kilometer uit. Ga je uit van een gemiddeld aantal kilometers van 30 in een uur, dan moet de Id.3 een hele dag mee kunnen, maar het wordt wel penibel, zeker in de winter met alle apparaten aan en een accu die per definitie slecht tegen de kou kan.