Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Goede Tijden, Slechte Tijden

Ondanks het feit dat ik geen fervent aanhanger ben van de al jaren lopende soap serie ‘Goede Tijden. Slechte Tijden’ moest ik er toch even aan denken bij het schrijven van deze column.

Het zijn wederom barre tijden in Nederland. Waar we al bang voor waren, is sneller gekomen dan we allemaal gedacht hadden. Het coronavirus heeft ons op het moment dat ik dit schrijf weer stevig in zijn greep. Zo stevig dat ik bang ben dat het einde nog niet in zicht is helaas. Mocht dit virus zich nog verder ontwikkelen of uitbreiden, dan kunnen de maatregelen op het moment dat u dit leest alweer aangescherpt zijn. Zo niet laten we dan nogmaals alle zeilen bij zetten om het onder de knie te krijgen.

Van één ding ben ik overtuigd. Mijn privé agenda was al leeg vanaf maart en zal nog wel tot minimaal maart leeg blijven. Helaas pindakaas, hoe vervelend ik het ook vind, hoe graag ik ook weer met familie en vrienden bij elkaar kom: het kan even niet. Weekendje weg, vakantie, het zit er even niet in.


Laten we wel met elkaar afspreken dat we er als branche samen alles aan doen om mee te werken en dit virus een halt toe te roepen. Hou je aan de spelregels en adviezen van de overheid en het RIVM. Neem het branche protocol serieus. Baat het niet dan schaadt het zeker niet. Maar laten we met zijn allen knokken om een tweede lockdown te voorkomen.

Vanochtend (30 september) hadden wij met de Alliantie Samen Sterk een vervolgafspraak met onze minister mevrouw Cora van Nieuwenhuizen. De minister reageerde op ons gezamenlijk startdocument plus zoals we dat afgelopen zomer hebben aangeboden aan haar. Het maakt me enorm trots om te kunnen melden dat de minister concreet en zeer voortvarend tewerk gaat.
Op zeer korte termijn gaan we van start met een externe voorzitter gesterkt door een secretariaat vanuit het ministerie en IBKI, CBR en de Alliantie Samen Sterk. Binnen enkele maanden moet er een rapport komen hoe we kunnen overgaan op het certificeren van rijscholen.


Uitgangspunt hierbij is dat niemand wordt buitenspel gezet. Iedereen die op niveau is, moet worden beloond. En iedereen die nog niet op niveau is, moet worden geholpen om aan te sluiten. Maar diegenen die niet de intentie hebben om aan te sluiten en het opleiden van zowel beginnende bestuurders als beroepschauffeurs alleen ziet als een verdienmodel, die worden geweerd.

Komende tijd zal dan ook vooral gekeken moeten worden naar de spelregels en ook naar de eisen om gecertificeerd te kunnen worden. En we gaan uiteraard uit van faire spelregels. Spelregels waaraan een professionele opleider met de juiste intenties aan kan voldoen.

Ook gaan we nu keihard aan de slag met de koepelorganisatie. De koepelorganisatie die ervoor moet zorgen dat alle straks aangesloten en gecertificeerde rijscholen voordelen krijgen en beloond worden.

En uiteraard wordt ook hard gewerkt aan de opleidingseisen van de rijinstructeur. Hopelijk kunnen we instroom, opleiding en bijscholing zodanig inregelen dat sanctioneren niet meer nodig is. Met het CBR gaan we samen kijken hoe de route naar het examen en het examen zelf nog beter op elkaar aansluiten.

Er is nog veel werk aan de winkel geloof mij. Maar de partners in Samen Sterk, het CBR, het ministerie en alle andere betrokkenen hebben er zin in.

Ruud Rutten
Voorzitter FAM