Zorgelijk

De vorige keer schreef ik mijn column vanuit mijn vakantieadres. Hoe anders is het nu. Nu zit ik te luisteren naar de persconferentie met daarin de landelijke maatregelen die weer door de overheid worden genomen gezien de zorgelijke ontwikkelingen omtrent Covid-19.

En ja, ik maak me zorgen. En daarin ben ik zo om mij heen horend zeker niet alleen. Op dit moment gaat het zo snel met het aantal besmettingen dat er ons allemaal een grote mate van onzekerheid te wachten staat. Onzekerheid op zowel zakelijk als op persoonlijk vlak en daar zullen we mee moeten dealen.

Inmiddels is de persconferentie afgelopen en komt de rijscholenbranche er vooralsnog goed van af. Voor nu mogen we nog zonder aanvullende maatregelen ons werk blijven uitvoeren. Door ons strikt te houden aan de voorwaarden uit het protocol mogen we dat hopelijk blijven doen. En ja, ik kan me voorstellen dat men in de relatief rustige zomerperiode met minder besmettingen hierin iets minder strikt was geworden. Maar dan is het nu zeker de tijd om hier weer kritisch naar te gaan kijken. Denk daarbij aan de vragen over de gezondheid vooraf aan de rijles, het ontsmetten van de lesauto, de werkplekken en ga zo maar door. En wil jij als ondernemer strengere maatregelen toepassen dan ben je daar natuurlijk vrij in om te doen.

Wat trouwens wel werd gemeld, is dat ondernemers in contactberoepen een registratie moeten gaan bijhouden van personen die op bezoek komen op de rijschool. Dit geldt dus ook voor leveranciers, vertegenwoordigers, ouders van leerlingen en ga zo maar door. Dit mag op een simpele wijze, maar moet wel gebeuren. Samen met de andere grote brancheverenigingen hebben we hierop ingespeeld door samen een standaardformulier voor onze leden te ontwerpen.

Op persoonlijk vlak moeten we allemaal ons weer aanpassen aan de nieuwe maatregelen. Dit betekent dat geplande feestjes niet kunnen doorgaan, we niet zo vrij kunnen bewegen als we zouden willen, en dat zal voor eenieder even slikken zijn. Het voelt als een stap terug, echter met het doel om uiteindelijk weer een stap vooruit te kunnen zetten. Wat dat betreft lijkt het op het werk wat we doen. Ook hier moeten we soms een stapje terug zetten om uiteindelijk verder te komen.

Laten we met zijn allen erop hopen dat ´de mammoettanker´ zoals Hugo de Jonge het virus noemde, gaat stoppen, en liever nog gaat omkeren en nooit meer terugkomt. Al is dit laatste zonder een veilig vaccin niet mogelijk, besef ik terdege.

Voor nu kunnen we niets anders doen dan met zijn allen ons uiterste best doen om gezond te blijven, ons aan de regels te houden, en oplettend en scherp te blijven.

Ik wens eenieder alle wijsheid en gezondheid toe.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB