BOVAG bezorgd over vertraging in TOZO-uitkering

Kleine zelfstandigen moeten mogelijk langer wachten op een TOZO-uitkering omdat een vermogenstoets nu onderdeel is van de aanvraag voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandige Ondernemers. Vorige maand heeft BOVAG zijn zorgen hierover kenbaar gemaakt in Den Haag.

Net nu – op aandringen van BOVAG – de vorige TOZO-regeling was versimpeld en versneld, krijgen gemeenten er dus een extra taak bij. BOVAG vreest dat mogelijke capaciteitsproblemen terugkeren, met als gevolg dat ondernemers langer op hun uitkering moeten wachten. Dat kan niet de bedoeling zijn van deze regeling. Daarom bundelt BOVAG de krachten met andere branches binnen MKB-Nederland om te lobbyen voor voldoende uitvoeringscapaciteit bij gemeenten.

Vermogen

BOVAG is verder bezorgd dat een grote groep zelfstandigen buiten de boot valt als gevolg van de vermogenstoets. Die bepaalt dat wanneer een ondernemer meer dan 46.520 euro aan beschikbare geldmiddelen heeft (zoals contant geld, bank- en spaarsaldi en aandelen, obligaties en opties e.d.) niet in aanmerking komt voor de nieuwe TOZO. Ander vermogen, waaronder dat uit de eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspand, machines, zakelijke apparatuur en voorraden, wordt buiten beschouwing gelaten. De toets wordt zodanig vormgegeven dat u geen onderdelen van uw onderneming hoeft te liquideren. Uit een enquête onder leden blijkt dat de TOZO-uitkering voor een kwart van de circa 1100 ondervraagden heel belangrijk is. Van hen heeft bijna de helft meer dan 46.520 euro aan beschikbaar vermogen, waardoor zij geen aanspraak kunnen maken op de regeling.

Gratis hulp en advies bij aanvraag overheidssteun

NOW, BMKB, TOZO, TVL, uitstel van belastingen… Wilt u weten van welke regelingen u gebruik kunt maken in het kader van de coronasteunmaatregelen? Of heeft u hulp nodig bij de aanvraag ervan? Maak dan gebruik van het gratis advies en de hulp van het Ondernemersklankbord. De Stichting Ondernemersklankbord (OKB) is een landelijk netwerk met 300 adviseurs en een van de grootste, onafhankelijke non-profitorganisaties die zich belangeloos voor ondernemers inzet. Op het online-BOVAG-ledenportaal mijn.bovag.nl kunt u het contactformulier invullen en dan neemt een OKB-adviseur binnen drie werkdagen contact met u op.