Verplichte certificering is goed voor de sector

Ruud Rutten is vooralsnog gerustgesteld. Als kartrekker van de Alliantie Samen Sterk wilde hij van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hom of kuit inzake de innige wens van de alliantie voor een verplicht registratiesysteem om daarmee de rotte appels uit de mand te halen. En hoewel de minister dit niet met zoveel woorden heeft toegezegd, heeft Rutten zoveel vertrouwen in de toezeggingen die ze wel deed dat het hier van gaat komen. Het gaf Rutten nieuwe energie.

Niet voor iedereen in de branche is even helder waarom een verplichte certificering - oftewel een verplicht keurmerk - goed is voor de sector. Op sociale media zie je reacties voorbijkomen van rijschoolondernemers die menen dat hun WRM-opleiding en de verplichte bijscholing al een soort keurmerk zijn. Dus waarom ook nog een certificaat met allerlei eisen die mogelijk ook nog geld kosten, is de rode draad in die reacties.

Maar het antwoord is simpel: kijk gewoon om je heen. In deze sector loopt het allemaal niet bepaald op rolletjes. Om de haverklap is er ergens stront aan de knikker of wordt de sector weer bezoedeld door een ondernemer die, hoewel waarschijnlijk in bezit van een WRM-certificaat, die het niet zo nauw neemt met de regels. Dat daar iets aan gedaan moet worden staat al jaren buiten kijf en nu lijkt het inderdaad die kant op te gaan.

Wat hierbij ook geldt is dat geen goedwillende rijschoolhouder of rijinstructeur hier bang voor hoeft te zijn. Het is hetzelfde als met de praktijkbegeleiding: als je je vak beheerst ben je daar niet vang voor. En als er kosten bijkomen, dan reken je die als goede ondernemer netjes door in je lesprijs. Als iedereen dat doet, is er niets aan de hand.

Wat er nu als eerste gaat gebeuren, is dat er een commissie wordt opgetuigd die zich hierover gaat buigen. Een commissie met leden uit Samen Sterk en met een onafhankelijk voorzitter. Misschien is de naam van deze persoon inmiddels alk bekend, maar hoe dan ook gaat dat iemand worden die boven de partijen staat, een onafhankelijke geest en een boegbeeld bovendien. Wanneer deze commissie een ei legt, is niet bekend. Maar wat Rutten en veel anderen binnen de alliantie betreft kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Deze sector verdient kwaliteit en liever vandaag dan morgen. Maar die paar maanden en daarna waarschijnlijk paar jaar die het nog gaat duren voordat het zover is, kunnen er ook nog wel bij. Het vooruitzicht op een betere branche is best nog even wachten waard.