Niemand kan theorie-examens inkopen

Kritisch op ontwikkelingen in de branche ben heb ik zeker, maar ik ben ook van het glas is halfvol. Maar langzamerhand wordt het in deze rare en barre tijden steeds lastiger om positief te blijven. Deze week kreeg mijn vertrouwen weer een nieuwe klap toen ik in het AD editie Westland van een bekende grote rijschool een artikel voorbij zag komen met een kopje: ‘Wij nemen dat uit handen door examens in te kopen en de leerling in de planning te betrekken.'

Omdat momenteel de wachttijd voor het theorie-examen hier 15 weken is – je zit dan dus al in januari – wordt hiermee volgens mij de suggestie gewekt dat de rijschool theorieplaatsen in kan kopen, zodat leerlingen niet hoeven te wachten. Nou, ik heb nieuws voor iedereen die hier intrapt: geen enkele rijschool in Nederland kan theorieplekken opkopen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, of we nu willen of niet.

Ik hou niet van dit soort praktijken. Het zijn praktijken die je verwacht van malafide rijscholen, maar niet van de grote jongens. Dit soort zaken ontploft geheid ooit in het gezicht van de branche en daar zijn ook rijschoolhouders die het spel wel eerlijk spelen de dupe van. Het is gewoon niet goed, maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik niet anders verwacht. Katten in het nauw maken rare sprongen, luidt het spreekwoord niet voor niets.

Dat we in deze hoek een wachttijd hebben van 15 weken voordat je theorie kunt doen, is dramatisch voor elke rijschool. In de meeste gevallen zakt een kandidaat de eerste keer voor theorie en dan zit je zomaar in april, mei volgend jaar voordat je voor de tweede keer theorie mag doen. Dat is niet te verkopen aan de klant. En ik verkoop het ook niet. Ik vertel gewoon hoe de vork in de steel zit, dat er heel misschien eerder een kansje is op een theorie-examen omdat er af en toe een plekje vrijkomt, en dat is het wel. Verder kun je niet gaan en mag je ook niet gaan. Eerlijkheid duurt het langst, denk ik dan maar.

Laat ook duidelijk zijn: het CBR treft hierin geen blaam. Ik ben geen vriend van het CBR, maar als je ziet hoe hard daar wordt gewerkt binnen de bepekte mogelijkheden, petje af. Ik snap die kritiek ook niet goed en denk vaak: kijk eerst eens even in de spiegel. Ik heb het CBR wel aangemoedigd om hierover iets naar buiten te brengen. Waarschuw die consument dat dit niet kan.
Inmiddels ben ik wel echt bang dat de hele crisis de branche zwaar gaat opbreken. Je hoeft niet te hebben doorgeleerd om te snappen dat er grote werkeloosheid op dit land afkomt. Mensen gaan dan minder uitgeven aan luxe en een rijbewijs wordt door velen als zodanig gezien. Wij krijgen die rekening echt nog.
Ik hoop alleen dat ik het deze keer heel erg mis heb.