Afbeelding
Foto:

Nieuwe column: Dwarsligger

Met ingang van deze editie kunt u in elk nummer van Rij-instructie een column verwachten van Dwarsligger. Dwarsligger is hiermee de opvolger van Dwarskijker, die jaren geleden een prikkelende column had.

We kiezen er bewust voor om de identiteit van Dwarsligger geheim te houden. Het is in elk geval een persoon die als rijinstructeur midden in de branche staat en weet waar hij het over heeft. We hebben haar of hem gevraagd prikkelend te zijn, uit te dagen, plaagstootjes te geven en kritisch te kijken naar alle ontwikkelingen in de branche. Wat ons betreft heeft zij of hij de vrijheid om aan te kaarten wat is gewenst. De enige afspraak die we hebben is dat er niet wordt gescholden en niemand in zijn persoonlijke leven wordt gekwetst.
Verder hopen we ook een beetje dat er in de branche volop wordt geraden naar wie Dwarsligger is. En wilt u reageren? Dan kan naar Hans@entermedia.nl.

Impact corona op
rijscholen is groot

De LBKR heeft een eerste schot voor de boeg gegeven over de gevolgen van corona voor de rijscholenbranche. De brancheorganisatie heeft namelijk een poll gehouden onder de leden waaruit blijkt dat veel rijschoolhouders te maken hebben gehad met een besmetting van een leerling of van zichzelf.

Met bijna 300 ingevulde formulieren is dit een steekproef waarvan de cijfers niet branchebreed kunnen worden vertaald. Maar een vingerwijzing is het zeker en de resultaten zijn best schrikken. Bijvoorbeeld: 45 leerlingen van de 293 rijschoolhouders zijn met corona besmet geraakt. Niet bekend is of sommige ondernemers misschien meerdere coronaleerlingen hebben gehad, maar hoe dan ook is dit best een hoog percentage. 31 rijschoolhouders hebben ook een leerling in de auto gehad van wie ze achteraf weten dat die met corona was besmet. Gelukkig annuleert het overgrote deel van besmette leerlingen een les (259 rijscholen herkennen dit).

Vermoeden van corona

Best schokkend is dat 20 van de 293 ondernemers vanwege een vermoeden van corona bij de ondernemer of een van zijn medewerkers het bedrijf een aantal dagen heeft moeten sluiten. Trek je dat door naar de ongeveer 9.000 rijscholen van dit moment, dan kom je aan zeshonderd rijschoolondernemers die de deuren even hebben moeten sluiten.

Handgel

Wat verder blijkt is dat handgel het meestgebruikte beschermingsmiddel is, gevolgd door een gewoon mondkapje, handschoenen en een medisch mondkapje.
Het onderzoek kan nog steeds worden ingevuld op de website van de LBKR.

Leden brancheorganisatie beschikken over standaardformulier
registratie

De ongeveer elfhonderd rijschoolhouders die lid zijn van een brancheorganisatie kunnen gebruikmaken van een standaardformulier waarmee de verplichte registratie kan worden ingevuld.

Het kabinet maakte maandag 28 september bekend dat voor contactberoepen verplichte registratie geldt. Rijschoolhouders vallen hieronder. Vanaf dinsdagavond 29 september 18.00 uur uur heeft de rijschoolbranche dit ingevoerd. De gezamenlijke brancheverenigingen hebben hiervoor een standaardformulier ontwikkeld dat alleen voor leden beschikbar is. Leden kunnen dit downloaden en voorzien van hun eigen logo.

Leden
BOVAG zetten
schouders eronder

Het voortbestaan van de afdeling Rijscholen van BOVAG hing aan een zijden draadje - sterker nog: de directie had al besloten dat de stekker eruit ging - maar een aantal leden zag hier juist een uitdaging in. Het resultaat is dat er binnen de afdeling weer nieuw elan is met als een van de roergangers Arno Smits van Smits Opleidingen in Uden.

BOVAG ontkende vorig jaar hardnekkig dat er vergaande plannen waren om de afdeling op te heffen, maar in een webinar met de leden deze week bevestigt Smits zelf de geruchten. Hij schrok zich rot toen algemeen directeur van BOVAG Peter Niesink de leden vertelde dat de afdeling zou ophouden te bestaan omdat het ledental te snel daalde (dat zijn er inmiddels minder dan vierhonderd) en er nauwelijks nog bestaansrecht leek.
De mededeling maakte Smits en een aantal andere leden niet murw, maar zette hen ertoe aan om de schouders eronder te zetten. Deze week is aan de leden de ‘denkrichting’ gepresenteerd. Die wordt de komende periode uitgewerkt.

Elders in deze editie staat een uitgebreid artikel over de zienswijze van Smits op de afdeling, opgetekend tijdens een livewebinar.

Wachttijden theorie
lopen op naar
gemiddeld 12 weken

De coronamaatregelen breken het CBR steeds meer op. Allereerst gaat het om de inhaalrace die moet worden gemaakt, maar daarnaast speelt de anderhalvemeterregel die in acht moet worden genomen in de theoriecentra het CBR steeds meer parten. Ten derde speelt mee dat beroepsexamens voorrang hebben. Momenteel bedraagt de gemiddelde wachttijd voor een theorie-examen iets meer dan 12 weken, met een maximum van 15 weken. Op 30 september praat de Kamer over het CBR.

Dit schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vandaag aan de Tweede Kamer. Met de praktijkexamens is niets aan de hand, want hier is de gemiddelde wachttijd 6,4 weken (de prestatieafspraak, uitgedrukt in kritieke prestatie-indicatoren (KPI) is 7 weken) en bij de herexamens is deze 4,1 weken (kpi=5 weken). Maar bij de theorie-examens loopt het gierend uit de hand met een gemiddelde van 12 weken, waar de kpi 4 weken is.
Amsterdam en Rijswijk spannen de kroon met elk 15 weken wachttijd. Het probleem speelt sowieso het meest in de Randstad en dat is extra zuur omdat hier verreweg de meeste theorie-examens worden afgenomen.

Geen oplossing

Van Nieuwenhuizen memoreert slechts de feiten en de redenen: een oplossing heeft zij niet. “Bij de theorie-examens wordt overwerk ingezet en sinds de herstart worden circa 25 procent meer medewerkers ingezet dan in de reguliere situatie. Ook zijn de theorielocaties op meer dagen geopend (inclusief avond- en weekendopenstelling) en is een extra examenlocatie in Rijswijk in gebruik genomen. Door deze maatregelen is de totale capaciteit aan examenplaatsen op dit moment 147 procent vergeleken met september 2019”, laat de minister weten.

6 dagen per week open

Vanaf 1 oktober zijn alle 21 theorie-examenlocaties 6 dagen per week geopend. In totaal geeft dat 126 openingsdagen per week. In de reguliere situatie betreft dat circa 50 openingsdagen per week.

Dit is de lijst van de wachttijden per examenlocatie op alfabetische volgorde in de voorlaatste week van september:
Alkmaar (Olympiaweg 28) 12
Amsterdam (Naritaweg 150) 15
Arnhem (Hazenkamp 10) 11
Barendrecht (Zwaalweg 1) 14
Breda (Heerbaan 4) 12
Deventer (Duisburgstraat 10) 8
Eindhoven (Hoevenweg 20) 13
Enschede (Burgemeester Stroinkstraat 300) 8
Goes (M.A. de Ruijterlaan 2) 9
Groningen (Protonstraat 3) 9
Haarlem (Professor Eijkmanlaan 2-4) 13
Hoogeveen (Grote Beer 20) 8
Leeuwarden (Douwe Tammingawei 30) 8
Leusden (Fokkerstraat 21) 11
Maastricht (Stadionplein 34) 8
Rijswijk Zh (Lange Kleiweg 30) 15
Schelluinen (Sportlaan 2A) 9
Utrecht (Mississippidreef 151) 13
Venlo-Blerick (Antoniusplein 2) 8
Zwolle (Branderweg 15) 9

Afbeelding
Afbeelding