Afbeelding
Foto:

'Aan het handje lopen van CBR, IBKI en instructeursopleidingen is niet waar ik voor gekozen heb'

“Geachte redactie,

Bij deze wil ik mijn lidmaatschap van het vakblad Rij-instructie opzeggen. Ik vind uw berichtgeving te eenzijdig. Vakblad voor de rijinstructeur. Prima. Spreekbuis van brancheorganisaties en Samen Sterk? Nee bedankt. Met vriendelijke groet, rijschoolhouder xxx”

Zo. Dat is geregeld! Door middel van deze mail dacht ik mijn jarenlange trouwe lidmaatschap van het vakblad Rij-instructie op te zeggen. Maar zo makkelijk kom ik er niet vanaf. Een paar telefoontjes van redacteur Hans Peijs zetten mij aan het denken. ‘Wil je dat Rij-instructie jouw kant meer belicht? Misschien is het mogelijk dat je daar dan een bijdrage aan levert?’

Tja. Daar heeft Hans wel een punt natuurlijk. Eigenlijk ben ik meer een man van de werkvloer. Politiek is niet mijn ding. Maar toch…. Ik heb eens diep nagedacht, gewikt en gewogen en uiteindelijk besloten: de komende tijd en tot nader order kunt u van mij elke maand een bijdrage in Rij-instructie verwachten. En dat doe ik onder een pseudonaam. Niet per se trouwens mijn naam niet bekend mag worden. Voorheen had Rij-instructie een soortgelijke rubriek, Dwarskijker, en die zette ertoe aan dat iedereen ging gissen naar de schrijver. Leuk om deze oude rubriek weer nieuw leven in te blazen.

Waar ik over ga schrijven? Over van alles en nog wat. Als het maar met het vakgebied van rijinstructie te maken heeft. Er gebeurt op dit moment binnen de branche veel en de actualiteit verandert heel snel.

Op dit moment hebben we nog steeds te maken met het Covid-19-virus dat de gemoederen bezighoudt. Wat is het nieuwe normaal? Ik onderschat het Covid-19-virus zeker niet, maar hoever kunnen en willen we gaan als het om maatregelen gaat?

Verder besteed ik natuurlijk aandacht aan Samen Sterk. Het antwoord van de minister op de plannen is binnen. En ik heb de indruk dat de minister geen vreugdedansje in haar werkkamer heeft gedaan. Verrassend? Eigenlijk niet zo. Samen Sterk heeft naar mijn idee een erg opportunistisch en commercieel karakter. Streven naar meer kwaliteit is prima, maar als de plannen doorgang zouden vinden, worden de vrijheden wel erg beperkt. En aan het handje lopen van CBR, IBKI en instructeursopleidingen is niet waar ik voor gekozen heb toen ik in dit vak begon. Er wordt van alles en nog wat bedacht, maar komt het echt vanuit de branche en is dit wel wat de branche wil? Als ik Samen Sterk moet geloven wel. En wat is de rol van de brancheorganisaties hierin? Ik beloof u er wat mee te gaan doen.

Natuurlijk kunnen we niet om het CBR heen. Directeur Alexander Pechtold heeft de toon gezet. Ook zijn mening over de branche heeft hij al zeer duidelijk naar buiten gebracht. Van mij mag het best wat genuanceerder. Alexander Pechtold schaart zich wel erg makkelijk aan de zijde van diegenen die het steeds over cowboys hebben. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Uit interne bronnen heb ik overigens vernomen dat hij ook in zijn eigen organisatie flink aan het snoeien is. En dat wordt hem daar niet in dank afgenomen.

Verder ook aandacht voor de gewone dagelijkse dingen. Als instructeur zie en hoor je heel veel en daar valt zeker genoeg over te schrijven.

Ben ik kritisch? Ja, zeker wel. Daar kunnen mijn leerlingen over meepraten. Maar dat moet kunnen. Van kritiek kun je leren. Dat geldt overigens ook voor kritiek op mij. Heeft u opmerkingen? Serveert u ze dan met een humoristisch sausje. Geen scheldkanonnades of tirades over oproerkraaiers, dwarsliggers of cowboys, maar opbouwende kritiek. Heeft u naar aanleiding van mijn hersenspinsels vragen, opmerkingen of suggesties?
U kunt ze sturen naar Hans@entermedia.nl. Het komt dan binnen bij Hans Peijs en hij geeft alles aan mij door.

En o ja, geachte redactie: ik blijf nog even abonnee van Rij-instructie.