Afbeelding
Foto:Hans Peijs

Tientallen opleiders vissen achter het net, maar STL verandert niets aan werkwijze

En weer zijn tientallen grote opleiders gefrustreerd dat ze geen ‘Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek’ zijn geworden, ondanks het feit dat ze voldoen aan alle eisen. De reden dat ze toch buitenspel zijn gezet is volgens hen dat ze geen belachelijk hoge korting willen geven.

Om de drie jaar komt dit spel op de wagen. Rond honderd grote opleiders worden aangeschreven om mee te dingen naar het certificaat die het mogelijk maakt om de door het ontwikkelingsfonds SOOB gesubidieerde BBL-opleiding chauffeur wegvervoer te geven. Uiteindelijk selecteert de STL er een aantal, waardoor ongeveer drie kwart van de aangeschreven opleiders buitenspel wordt gezet en dat gebeurt puur op basis van de korting. Ga je daar niet in mee, dan kun je het schudden.

Slagveld

De brancheorganisaties FAM, VRB en BOVAG Rijscholen vinden dat de STL met de aanbestedingsprocedure een slagveld aanricht onder opleiders en ze vinden ook dat elke gecertificeerde opleider hiervoor in aanmerking moet komen. “Een gecertificeerde opleider is namelijk niet voor niets gecertificeerd en dus capabel om deze chauffeurs in spé op te leiden”, heeft Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, al eens laten weten. Hij wilde dat de branche eens een vuist zou maken en dat gebeurde.

Die vuist is gemaakt. Een groep van 24 Nederlandse verkeersscholen verenigde zich in de Stichting Gelijk Speelveld Transportopleidingen en diende een klacht in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tegen het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) en haar uitvoerend orgaan STL. De stichting stelt in deze klacht dat STL en SOOB misbruik maken van hun machtspositie en al decennialang het normale concurrentieproces verstoren.

Ongewenste sturing

Volgens de stichting treedt door de gang van zaken ongewenste sturing op. De stichting stelde in haar klacht dat jaarlijks liefst 60 procent van alle nieuwe (door SOOB gesubsidieerde) beroepschauffeurs door de handelwijze van STL worden geraakt. “Zij hebben geen vrijheid in de keuze van hun opleider of worden in de keuze van de opleider sterk beïnvloed door de handelwijze van STL. Aangezien er jaarlijks ruim 3.000 nieuwe beroepschauffeurs worden opgeleid, is volgens de stichting sprake van een ernstige verstoring van de markt. De transportsector is gebaat bij een maximale instroom van kandidaat-chauffeurs, zeker bij de huidige hoge tekorten. Een gezonde samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarbij nodig.”

Herhaling

De ACM heeft zich gebogen over de klacht, maar heeft uiteindelijk geoordeeld deze niet in behandeling te nemen omdat de zaak te klein is. Dat viel trouwens wel te verwachten, want in 2016 en 2017 hadden zich ook al marktpartijen (in dit geval uitzendorganisaties) gemeld bij de ACM tegen STL/SOOB en ook daar is niets mee gedaan. Kortom: de opleiders kunnen er van alles en nog wat vinden, maar uiteindelijk is het de STL die beslist en die zich niet gehinderd voelt om door te gaan op de ingeslagen weg omdat niemand de stichting op de vingers tikt.