Van een bloedhete zomer naar een spannende herfst

Allereerst hoop ik dat iedereen ondanks de coronaperikelen en niet vliegen, in en om rondom ons mooie Nederland toch nog heeft kunnen genieten van een heerlijke vakantie.

Ik kan niet ontkennen dat de maanden juli en augustus mij altijd goed bevallen.Veel instructeurs en kandidaten genieten van hun vakantie, de instructeurs die er wel zijn hebben allemaal een goed gevulde agenda, de FAM is ook rustig (even geen vergaderingen) en iedereen is goedgemutst vanwege het zomerse weer.

Is er dan helemaal niets meer qua overleg, gebeurd? Jawel hoor. Er was onder andere een FAM-bestuursvergadering en er was een paar keer een branchevoorzittersoverleg (BVO's) waar we zijn bijgepraat door het CBR over corona en de wel of helaas niet te nemen versoepelingen. En uiteraard hebben we ook overlegd over wat ons te doen staat als corona weer echt toeslaat in de herfst of winter en er opnieuw een lockdown komt. Ik wil er niet aan denken, maar wegwuiven kunnen we het ook niet.

Uiteraard was er ook nog hier en daar overleg met en over Samen Sterk. Op het moment dat ik dit schrijf (1 september) zou onze minister eigenlijk al geantwoord moeten hebben op de vraag van enkele Kamerleden: 'Hoe nu verder?' en 'Wat gaat u doen?'. Op het moment dat u dit leest is dit bekend en weten we weer meer.

Ook hebben we tijdens diverse sessies in het land afgesproken om in wisselende samenstelling groepen geïnteresseerden en belangstellenden tekst en uitleg te geven over het document en het vervolgtraject (aanmelden is nog steeds mogelijk). De VRB heeft hierover een Zoom-meeting gehad en de FAM is fysiek bij elkaar geweest en heeft meegepraat en input gegeven. Er staan nu vooralsnog vier bijeenkomsten in de agenda. Mocht je interesse hebben met je lokale rijschoolvereniging of met een groep collega's: laat het horen en wij komen op bezoek.

Uiteraard was er ook nog even ophef in de pers over de uitspraken van Pier Eringa en Alexander Pechtold. 'Er zitten te veel cowboys in de branche', was de strekking. Het was niet de eerste keer dat dit gezegd is, bepaald niet zelfs, maar het is goed dat deze heren, die hoog in de boom zitten, dit ook aangeven. Ik ben het er helemaal mee eens dat dit gezegd wordt want het is zo, maar het blijft, gezien de reacties, een gewaagde uitspraak. Ik denk dan: wie de schoen past trekke hem aan.

Ondertussen blijven we ons wel gezamenlijk ergeren aan al die personen die de branche geen goed doen. Turbo-opleiders voor zowel particulieren als beroepsopleidingen, rijscholen die er met de pet naar gooien of zelfs weer op dubieuze wijze verdwijnen en de klant berooid achterlaten, helaas kwam het allemaal weer voorbij. Gelukkig is het merendeel van onze branche geen cowboy maar een opleider waar je je kind van 16 jaar met een gerust hart heen kunt sturen.

Wat betreft de FAM staat op 10 september weer onze eerste fysieke ledenvergadering op de agenda. Ik hoop van ganser harte dat deze met inachtneming van de regels doorgang kan vinden. We hebben niet alleen de CBR-directie op bezoek, maar we zullen ook stappen zetten met het overnemen van de voorzittershamer op 1 januari 2021. Ik ben ervan overtuigd dat bij de kandidaten de juiste persoon zit aan wie ik met een gerust hart mijn taken kan overdragen. Samen met het jonge en gretige bestuur zal de FAM zich beslist verder ontwikkelen. Ook ontvangen wij weer enkele nieuwe leden en sluiten we alsnog af met onze jaarlijkse BBQ.

Er is komende maanden nog veel werk te verrichten, maar ik heb er weer zin in.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM