Afbeelding
Foto:

Coronaconflictbemiddeling is er om faillissementen te voorkomen

Sinds 1 mei is er een nieuw fenomeen op internet: Coronaconflictbemiddeling.nl. Een aantal juristen die zijn gespecialiseerd in conflictbemiddeling (zogeheten mediators) hebben zich hierin gespecialiseerd. Ook voor rijschoolhouders kan dit in voorkomende situaties een mooi instrument zijn.

Coronaconflictbemiddeling.nl is een digitaal loket waar ondernemers en schuldeisers sinds 1 mei terecht kunnen om hun financiële geschillen te beslechten. Het loket is een initiatief van de Stichting Insolventie Mediation SIM. Doel is om onnodige corona-gerelateerde faillissementen te voorkomen.

85 procent jongeren ziet ADAS zitten

Een overgrote meerderheid (85 procent) van de jongeren geeft aan met ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) te willen rijden. Toch is er ook een aantal huiverig omdat zij niet willen vertrouwen op technieken waarvan ze onder andere niet zeker weten of deze perfect werken. Het is een aanrader, vindt TeamAlert, dat tijdens de rijles wordt gepraat over ADAS, waarbij ook mogelijke risico’s aan bod moeten komen.

Dit blijkt uit onderzoek van TeamAlert, een bureau dat zich richt op het bevorderen van verkeersveiligheid onder jongeren. Steeds meer auto’s beschikken over ADAS en vanaf 2022 wordt een aantal hulpsystemem zelfs verplicht in nieuwe auto’s, waaronder noodremsystemen, lane assist en snelheidsbeperkingen. Ook worden de rijhulpsystemen in de toekomst een verplicht onderdeel in het praktijkexamen. Daarom is het belangrijk dat, zo stelt Team Alert, jongeren leren over de beschikbaarheid en gebruik van ADAS in de auto.

Enquête

TeamAlert deed onderzoek via een enquête naar de bekendheid en het gebruik van ADAS onder jongeren. Hieruit blijkt dat twee derde weleens in een auto rijdt met zulke systemen. De meest gebruikte hulpsystemen zijn systemen die invloed hebben op de snelheid van de auto, ie helpen bij het parkeren of die zorgen dat je binnen de rijbaan blijft. Daarnaast vindt 85 procent van de jongeren ADAS een goede ontwikkeling en vindt ruim driekwart dat autorijden veiliger wordt door hulpsystemen.

Redenen

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de redenen om wel of niet met ADAS in een auto te rijden. Meer dan de helft van de jongeren geeft aan met rijhulpsystemen te willen rijden, omdat deze het rijden makkelijker en meer ontspannen maken. Daarnaast is voor vier op de tien jongeren een reden om in een auto met ADAS te rijden dat de systemen het autorijden veiliger maken. Toch zou een derde liever niet met de hulpsystemen willen rijden als ze daar de kans voor krijgen, omdat zij niet willen vertrouwen op technieken waarvan ze niet zeker weten of deze perfect werken.

Minder goed oplet

Daarnaast geeft ruim een kwart van de jongeren aan dat ADAS kunnen zorgen dat je als bestuurder minder goed oplet in het verkeer. Dat komt enerzijds doordat ze het gevoel hebben dat de systemen dat voor hen doen, anderzijds omdat zij afgeleid kunnen raken door de ADAS zelf.
Aangezien de rijhulpsystemen verplicht worden voor het praktijkexamen, is het volgens TeamAlert belangrijk om het over dit risico te hebben tijdens de rijopleiding.

Deze systemen komen in 2022 op nieuwe auto

Nu we het hierboven toch over ADAS hebben: we zijn nog maar anderhalf jaar verwijderd van een belangrijke fase in ADAS. Vanaf 2022 moet elke nieuwe auto verplicht voorzien zijn van een aantal veiligheidsvoorzieningen die de verkeersveiligheid ten goede komen. Als u in de tijd daarvoor een nieuwe lesauto aanschaft, is het een aanrader om hier alvast rekening mee te houden zodat uw leerlingen alvast kunnen wennen.

De verschillende veiligheidssystemen waarmee auto’s per 2022 verplicht uitgerust moeten zijn, zijn:
-        Vermoeidheids- en smartphonegebruik-waarschuwingssystemen
-        Rijbaanondersteuning (Lane Departure)
-        Parkeersensoren
-        Noodremsysteem
-        Voorruit met veiligheidsglas voor botsing met zwakke weggebruikers
-        Achteruitrijcamera
-        Verbeterde veiligheidsgordels
-        Intelligente snelheidsbegrenzer
-        Tevens voorbereidingen voor een alcoholslot

Minder verkeersslachtoffers

Jaarlijks komen er in Europa 25.000 mensen om als gevolg van verkeersongevallen door menselijk handelen. In Nederland waren dat er 613 in 2017. Door het verplicht invoeren van diverse rijhulpsystemen wil Europa het aantal verkeersslachtoffers beperken.

Cursist kan uurtje meekijken bij het examen

Het heeft door corona even geduurd, vier maanden om precies te zijn, maar op 1 augustus is het CBR gestart met de WRM-stage. Haast was ook niet geboden, want "De WRM-stage betreft slechts een zeer klein onderdeel in de gehele opleiding tot rijinstructeur en werd om die reden niet als essentieel gezien", laat het CBR onder andere weten.

De stage bij het CBR bestaat uit één uur meerijden tijdens een examen of tussentijdse toets en is sinds 1 april, de datum dat de nieuwe WRM-wetgeving van kracht werd, verplicht onderdeel van de algehele stage die iemand die de WRM-opleiding volgt na het afronden van examenfase 1 en 2 moet volgen. Maar dat zat er vanwege corona niet in. Op vragen van Rij-instructie antwoordt het CBR het volgende: "

"De ingangsdatum voor de WRM-stage lag midden in de periode waarin de dienstverlening van het CBR was stopgezet. Na de opstart in mei heeft het CBR ervoor gekozen om alleen in uitzonderlijke gevallen met meer dan 2 personen in het examenvoertuig plaats te nemen. Dit om het risico op besmetting zoveel als mogelijk te voorkomen. Uitzonderingen die gemaakt zijn betrof situaties waar het van belang was voor de beroepsuitoefening (denk aan het examen voor directiechauffeur) of de continuïteit van de dienstverlening van het CBR (de opleiding van nieuwe examinatoren). De WRM-stage betreft slechts een zeer klein onderdeel in de gehele opleiding tot rijinstructeur en werd om die reden niet als essentieel gezien. Het ministerie heeft vervolgens coulance verstrekt aan het IBKI waardoor de opleiding wel afgerond kon worden ondanks het niet voltooien van de stage. Vanaf 1 augustus staat het CBR een derde persoon in de auto in het kader van de WRM-stage weer toe."

Niet vergeten

Het CBR spreekt meteen ook tegen dat het niet zo is dat het CBR in alle hectiek rond de herstart na de coronacrisis de stage 'vergeten' was aan te bieden. "Het CBR heeft een bewuste keuze gemaakt om bij de opstart van de dienstverlening eind mei zeer voorzichtig te werk te gaan en alleen wanneer er een noodzaak was om met meer dan 2 personen in een auto te zitten dit ook te doen. Dit is ook gedeeld met de branche. Vervolgens is er een stappenplan gemaakt op welke momenten het CBR deze richtlijn zou versoepelen. Ook dat is gedeeld met de branche. Conform dat stappenplan zou het CBR vanaf 1 augustus weer een derde persoon toelaten in het kader van de WRM-stage. Dat gebeurt ook vanaf die datum."

Niet veel om het lijf

Het stageonderdeel heeft overigens niet gek veel om het lijf. De stage bestaat eruit dat de cursist een examen of toets bijwoont en dat is het wel zo'n beetje. Het vergt van de examinator ook amper tijd. "De examinator tekent het stageformulier na afloop als bewijs van het bijwonen", noemt het CBR de enige tijdspanne die hiermee gemoeid is.

Niet vreemd

Dat de stagiair(e) ook een mondkapje dient te dragen is evident en de instructeur mag niet meerijden tijdens het examen. Dus: wel een vreemde achterin mee, maar de eigen instructeur niet. Is dat niet vreemd, leggen we het CBR voor? "Nee, dit is niet vreemd. De leerling, instructeur en de stagiaire maken hier samen afspraken over. Het is daarbij aannemelijk dat de stagiaire ook bekend is bij de leerling. CBR staat buiten de afspraken die hierover gemaakt worden."

Er komen steeds meer ADAS, maar de meeste automobilisten weten er bar weinig van.
Ook de ogentest is natuurlijk een onlosmakelijk onderdeel van het praktijkexamen.