Nu ook overzicht A-examens

Dit zijn de grote spelers in de
branche en zo wordt
er gepresteerd

Welke rijscholen zijn het grootst, welke rijscholen met meer dan 100 examens presteren het best, hoe zit het met de theorie en met de motorexamens? Rij-instructie zocht het uit op basis van de open data van het CBR.

Dit is alweer de vierde editie van deze lijsten. De drie keer hiervoor publiceerden we deze cijfers in de editie van juni, maar in juni was er vanwege corona en de presentatie van de plannen van Samen Sterk wel wat anders te doen. We hebben daarom nu de open data van het CBR tussen 30 juni vorig jaar en 1 juli dit jaar. De cijfers van de coronaperiode zijn er dus in verwerkt.

Stuivertje gewisseld

Aan de kop van de ranking hebben ten opzichte van vorig jaar RijLess.nl en Autorijschool L (beide zijn zogenoemde aanbrengers en hebben zelf geen auto's rijden) stuivertje gewisseld. Op de derde plek staat iQdrive, maar we weten inmiddels allemaal hoe het daarmee is gegaan: failliet verklaard. Op basis van deze gegevens kunnen we ons daar trouwens wel iets bij voorstellen.

iQxdrive

iQdrive had vorig jaar in een jaar tijd namelijk nog 4836 eerste B-examens, maar nu is dat aantal gedaald naar 1278. Dat is nogal wat. Voor iQdrive geldt ook dat als je snel groeit je hard kunt vallen. iQdrive was namelijk in 2018 nog geen speler van belang, daarna groeide het snel door naar de top, om daar dit jaar weer vanaf te vallen.

Hufman

Aardig om te zien is dat de Amersfoortse rijschool Hufman net als vorig jaar nog steeds vijfde staat, maar dat het inmiddels wel Wolf Rijbewijsshop is gepasseerd. Maar A.N.H. Rijopleidingen in Amsterdam (de ANWB-rijschool) is daarentegen weer over Hufman heen gegaan. Verder staan alle grote namen die vorig jaar in de lijst stonden er ook zo ongeveer weer in.

Slagingspercentage

Wat we hebben veranderd ten opzichte van vorig jaar is dat we waar het gaat over het slagingspercentage niet de slagingspercentages van alle categorieën bij elkaar hebben opgeteld. Vorig jaar bijvoorbeeld stond Motorrijschool Versnel bovenaan, maar met alleen motoropleidingen is het minder lastig om hoge slagingspercentages te halen dan met B. We hebben daardoor een andere lijst, waarbij ons kwantiteitscriterium meer dan 100 examens op jaarbasis is.

Theorie

Verder hebben we een nieuwe lijst toegevoegd met slagingspercentages van theorie-B. De rangschikking is op basis van het aantal afgenomen examens met daarachter het slagingspercentage. Mijntheorieaanvragen.nl, een intermediair voor het reserveren van theorie-examens, is het grootst, met NuTheorie en Turbo Theorie daarachter. Dit zijn zogenoemde turbo- of snelopleiders en daarvan zien we ook 123-theorie Utrecht, 123geslaagd en 123-theorie terug in de top 10. Conclusie 1 is dat deze opleiders een enorm stuk van de taart pakken. En conclusie 2 dat ze over het algemeen best hoge slagingspercentages halen.

A.N.H. Rijopleidingen in Amsterdam is niet alleen bij de B-opleidingen een van de grote spelers, maar ook in het A-segment. Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht is afgetekend de allergrootste, maar A.N.H. Rijopleidingen zit op plek 2. Aangezien deze opleider ook, zoals we ook zien, een meer dan behoorlijk aantal theorie-examens afneemt, durven we de aanname wel aan dat deze rijschool momenteel als zelfstandige rijschool, dus los van alle aanbrengers, franchiseorganisaties en noem verder maar op, samen met Bruinsma Verkeersopleidingen wedijvert om de titel 'Grootste rijschool van Nederland.' Over de omzet zegt dit trouwens niets, want Bruinsma doet anders dan A.N.H. ook transportopleidingen.
Ook opmerkelijk is dat er maar 18 rijscholen zijn in Nederland die meer dan 100 motorexamens op jaarbasis afnemen.