Afbeelding
Foto:Hans Peijs

Iedereen die wil bijgepraat worden over Samen Sterk is welkom

De vakantie zit er voor de meesten op, tijd om weer vooruit te kijken. In de vakantietijd viel één bericht op: de oproep van Ruud Rutten en Anthony Boeijink - op eigen initiatief en op persoonlijke titel - aan instructeurs om bijgepraat te worden over Samen Sterk. Ruud Rutten licht het een en ander toe.

Waarom hebben jullie dit gedaan?

"Om een start te maken om mensen in het land bij te praten, maar uiteraard verkondigen wij het woord en document van Samen Sterk. Anthony en ik hebben voornamelijk ingezet op de niet-georganiseerde opleiders die graag bijgepraat willen worden. Maar we hopen ook dat we veel mensen zullen treffen die tot nu toe erg kritisch waren. Niet om ze om te praten of onze mening op te dringen, maar vooral om samen de dialoog aan te gaan over onze branche en het document."

Welk gevoel proef je onder een aantal instructeurs/rijschoolhouders dat dit nodig is?

"Gelukkig krijgen we steeds meer steunbetuigingen uit de branche en steeds meer opleiders sturen een mail of laten op een andere manier blijken dat ze Samen Sterk steunen. Ik begrijp ook de kritiek van sommigen en er is zeker koudwatervrees. Begrijpelijk, het is ook niet niks waar we mee bezig zijn. Dit kan onze branche totaal veranderen. Maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat dit heel hard nodig is om onze branche en ons beroep op de kaart te krijgen. Onwetendheid, onbekendheid, koudwatervrees?"

Wanneer worden de bijeenkomsten gehouden?

"De eerste was maandag 1 september voor FAM-leden. Vervolgens komt er een openbare meeting bij Verjo, dan volgt de LBKR en in oktober zijn we te gast bij de Verenigde Rijschoolhouders Venlo, kring 85. Hopelijk volgen er daarna nog meer. Als meerdere kringen of opleiders ons uitnodigen, zullen wij in wisselende samenstelling present zijn."

Er zijn al bijeenkomsten geweest. Wat zijn jouw eerste bevindingen?

"De eerste was een Zoom-meeting die was georganiseerd door de VRB. Ik was toehoorder bij een sessie en moet zeggen dat de VRB-leden geen kritiek hadden op het document en de gekozen routing. Wel waren er enkele vragen over waarom we bepaalde keuzes hadden gemaakt."

Merk je al wel dat de teneur op sociale media begint te veranderen of valt dat nog tegen?

"Ik merk vooral in de privéberichten dat veel mensen achter ons staan of gaan staan. Steeds meer krijg ik berichten waarin ons succes wordt gewenst. Maar ook veel rijschoolhouders die laten weten dat ze hopen dat er nu echt eens wat gaat veranderen. Maar ook instructeurs die, vooral op sociale media, kritisch waren en nog zijn hebben zich aangemeld om met ons in gesprek te gaan. Daar zijn we natuurlijk blij mee."

Is er ruimte binnen Samen Sterk voor andere geluiden dan de iets meer dan 30 partners tot nu toe?

"Natuurlijk. Wij zullen alles meenemen in het vervolgtraject. Wij zijn er niet om te bepalen en wij zijn er ook niet om opleiders te straffen of dwars te zitten. Wij proberen alleen onze branche en het beroep rijinstructeur op een hoger niveau te krijgen en ook om alle goed en hard werkend collega’s in ons land de waardering en beloning te laten geven die hij/zij verdient. Ook moeten wij ervoor zorgen dat het speelveld van deze opleiders niet steeds meer ingeperkt en bemoeilijkt moet worden door overheid en CBR omdat er constant weer een groep is die het verziekt."

Er is een oproep geweest om lid te worden van een brancheorganisatie. Is daar gehoor aan gegeven?

"Kan ik wat andere brancheorganisatie betreft niet over oordelen. FAM heeft er in elk geval wat leden en aanvragen voor lidmaatschap bij gekregen."

Is er de afgelopen zomer nog meer gebeurd onder de paraplu van Samen Sterk?

"Jazeker. We zijn bezig met het uitzetten van toekomstlijnen. Samen Sterk moet een krachtig bestuur krijgen om straks verder te kunnen. We werken dit nu uit om straks te presenteren. Ook wordt er gewerkt door de drie groepen aan opleiding en bijvoorbeeld ook aan een koepelorganisatie inclusief garantiefonds. Dit zal allemaal ter sprake komen op de presentaties door het land. Hoe dan ook gaat Samen Sterk door op de ingeslagen weg."

Heb je in de zomerperiode nog contact gehad met politici en zo ja, is daar iets uitgekomen dat je met de branche wilt/moet delen?

"Oppervlakkig. Ook Kamerleden zijn op reces geweest en hebben even rust gehad. Ik heb wel afgesproken dat we nog een Zoom-meeting houden en er staat dus nog een afspraak met de minister."

Een persoonlijke vraag: jij hebt gezegd dat je met al je activiteiten die niet voor je bedrijf zijn in het najaar wil stoppen? Met name het voorzitterschap van de FAM, noemde je? Hoe staat het daarmee? En ook: hoe zit het dan met Samen Sterk? Is het een optie dat je wel kartrekker blijft voor Samen Sterk, maar verder voor de FAM een nieuwe voorzitter zoekt?

"Wat betreft de FAM kan ik duidelijk zijn. Per 1 januari komt er bij de FAM een nieuwe voorzitter. Hier wordt hard aan gewerkt. Er zijn al diverse gesprekken geweest met mogelijke opvolgers. Ik heb de FAM dan 7 jaar mogen voorzitten. Ik heb dit met heel veel plezier gedaan en doe dat nog steeds, maar toen ik na 6 jaar besloot om er nog een jaar aan vast te plakken, had ik natuurlijk niet verwacht dat dit in verband met het coronavirus zo’n heftig jaar zou worden."
"Wat betreft Samen Sterk: dat laat ik vooral afhangen van hoe onze minister gaat reageren. Als zij met ons aan de slag gaat en de leden van Samen Sterk en de branche vinden dat ik hierin nog wat kan betekenen, dan zal ik dit zeker overwegen."
"Ik ben vooral trots en blij dat ook organisaties zoals CBR en IBKI, maar ook een Pier Eringa, aangeven dat het nu of nooit is. En ik vind het geweldig om te zien dat uitgevers en CBR op één lijn zitten in het gevecht met de turbo-opleiders en de deur naar samenwerking hebben opengezet. Maar vergeet niet de opleidingsinstituten die enorm veel water bij de wijn gedaan hebben en ook openstaan voor een betere instroom, opleiding en bijscholing. We doen dit samen. En als men mij hier nog voor nodig heeft in de toekomst, dan zal ik dit zeker overwegen. Ik zou het vooral fijn vinden als ik nog wat kan betekenen in de relatie tussen de branche en het CBR. Ik hekel de constante kritiek, terecht of onterecht, en ik vind oprecht dat dit anders kan. Maar ook dit is een proces."