Samen sterk

Inmiddels zijn veel rijscholen alweer een aantal weken onderweg met het verzorgen van theorie- en praktijklessen. Dat het niet hetzelfde is als voor de coronacrisis, moge duidelijk zijn. We hebben allemaal aanpassingen moeten doen en manieren moeten doorvoeren om veilig te kunnen werken. Hierdoor is bij de meesten de omzet nog niet op het oude niveau, terwijl de kosten wel zijn toegenomen. Hier hebben we nog een uitdaging te gaan.

Gelukkig horen we veel positieve geluiden over het aanmelden van nieuwe kandidaten, wat natuurlijk ontzettend fijn is. Echter, doordat alles heeft stilgelegen zijn de doorlooptijden voor examens bij het CBR fors te noemen en zien we bij veel rijscholen flinke wachtlijsten ontstaan. Hierdoor moeten we vaak ook deze nieuwe kandidaten weer teleurstelle, omdat ze niet zo snel van start kunnen gaan als ze gehoopt hadden. Maar goed: wat in het vat zit, t niet zegt men dan.

Ook krijgen we langzaam inzicht wat de financiële gevolgen zijn geweest van de gedwongen, maar terechte stilstand. De overheid heeft weer nieuwe steunmaatregelen getroffen, waardoor we als bestuur van de VRB weer voor de uitdaging gezet zijn om te kijken wat deze maatregelen betekenen voor onze leden.

In deze turbulente tijden hadden we nog iets te doen wat niet kon en mocht blijven liggen, en dat was het project Samen sterk. Door de Corona-perikelen was dit begrijpelijkerwijze heel even naar de achtergrond verdwenen. Toen de eerste storm omtrent corona een beetje was gaan liggen, hebben alle samenwerkingspartners de mouwen weer opgestroopt en zijn zij vol goede moed weer verder aan de slag gegaan. Uiteraard niet via fysieke bijeenkomsten, maar middels telefonische calls en videovergaderingen. Ik wist niet dat er zo veel platforms bestonden om video te vergaderen, maar dat terzijde. Ik zou jokken als ik zeg dat er soms geen stevige discussies zijn gevoerd, maar zonder deze discussies waren we nooit gekomen waar we nu zijn beland. Aan alle drie de werkgroepen heeft de VRB deelgenomen. Ikzelf in de witte groep en Irma in de rode en blauwe groep. Tevens maakte onze secretaris deel uit van de coördinatorenoverleg.

Bijzonder en zeker ook het vermelden waard is dat alle partijen die iets betekenen in de rijinstructiewereld hebben mogen meedenken en -praten, waardoor men tot waardevolle inzichten is gekomen.
Nou ben ik een broekie als voorzitter, maar ik ben wel al een poosje actief in de branche en volgens mij is dit uniek te noemen en het bewijst ook de daadkracht van Samen Sterk.

De meeste van jullie zijn wel op de hoogte, maar in een notendop komt het erop neer dat alles op het gebied van rijinstructie tegen het licht is gehouden. Samen zijn we van mening dat er op veel vlakken e.e.a. beter, efficiënter en moderner zou kunnen. Ik noem het Rijinstructie 2.0.

Op moment dat ik dit schrijf ligt er een prachtig én sterk document waarin de kaders zijn aangegeven en dat op woensdag 24 juni aangeboden wordt aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Hierbij mag ik aanwezig zijn en ik ben er trots op dat de VRB hier een fors(e) steen(tje) aan heeft mogen bijdragen.

De bal ligt nu bij de minister en het ministerie van I&W om het verder op te pakken en een vervolg te geven aan de invulling Samen Sterk. Gezien het stuk dat er nu ligt zou het een gemiste kans zijn als dit in een la zou verdwijnen. Ik ben dan ook van mening, als ik de geluiden in de wandelgangen zo hoor, dat dit niet gebeurt.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB