Horten en stoten

We zijn weer aan de slag. Na een maand of twee noodgedwongen stil te hebben mocht de rijscholenbranche medio mei eindelijk weer het werk oppakken. Met de nodige beperkingen, maar intussen hebben de meeste van ons toch wel hun draai gevonden in ‘het nieuwe normaal’. Laten we vooral hopen dat dit eigenlijk niet het ‘nieuwe’ normaal is, maar het ‘tijdelijke’ normaal. Alle voorzorgsmaatregelen kosten ons namelijk een heleboel tijd en geld. Dat er bijvoorbeeld nog geen tweede leerling achterin de auto mee mag rijden valt nu nog te begrijpen, aangezien één mogelijk besmette passagier in dat geval twee andere personen kan besmetten in plaats van ‘slechts’ één. Met de recente berichten over massademonstraties en volle vliegtuigen is die maatregel voor de rijscholen steeds lastiger te begrijpen, maar aangezien sportschoolhouders en diverse andere ondernemers hun zaak vooralsnog gesloten moeten houden, prijs ik me gelukkig dat wij in elk geval weer aan de bak kunnen.

Er is uiteraard veel in te halen, omdat we twee maanden duimen moesten draaien, maar we zien nu ook dat er vooral bij de motorrijlessen heel veel nieuwe aanwas is. Corona zorgt er in elk geval voor dat veel mensen het OV mijden en dus op zoek zijn naar concrete alternatieven. Motorrijden is er daar een van en daar konden we de afgelopen tijd in de media ook al genoeg over lezen. Uit de verkoopcijfers van BOVAG blijkt dat ook scooters en tweedehands auto’s de laatste tijd als warme broodjes over de toonbank gaan. Ik kan me zomaar voorstellen dat er nu nóg meer ouders zijn die hun kroost zo snel mogelijk rijles willen laten volgen, zodat ze niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Dat zou zomaar eens extra toeloop kunnen veroorzaken.

Die extra toeloop is er intussen ook bij het CBR voor het reserveren van examens. En dat gaat nog niet bepaald van een leien dakje, zo vernemen we direct van onze BOVAG-leden en zo valt ook op te maken uit de onvrede die veel branchegenoten op sociale media uiten. Met horten en stoten kan een examen worden gereserveerd en dan is men vaak al vele uren wachten verder. Uiteraard heeft dat ook onze aandacht. We kunnen dan wel weer vol goede moed ons werk oppakken, als er vervolgens in de eindfase van de opleiding stremmingen opdoemen, dan schieten kandidaten en branche daar natuurlijk weinig mee op. We zitten er in elk geval bovenop en langs de koninklijke weg proberen we in alle redelijkheid en billijkheid ervoor te zorgen dat het hele proces rondom de reserveringen zo snel als mogelijk wordt vlotgetrokken en weer op stoom komt.

Frank Hoornenborg,
Voorzitter BOVAG Rijscholen