We gaan het zien

De coronacrisis brengt niemand iets goeds en ook de rijscholenbranche is in diepe verwarring. Het valt mij hierbij op dat er weer allerlei ondernemers opduiken waar ik helemaal niets mee heb en waarin ik ook niet geloof. Neem het fenomeen RijbewijsGarantie, met als slogan 'Gegarandeerd geslaagd.' Ik denk dan meteen: hoe dan? En na hoeveel keer afrijden? RijbewijsGarantie was er ook al voor de crisis, maar nu zie je ze opeens gas geven. Vind ik bijzonder.

Ander voorbeeld: de rijsimulator. Opeens is dat een belangrijk hulpmiddel op weg naar het rijbewijs, maar dat is het echt niet. Heel misschien steek je er iets van op, maar lessen in een rijsimulator zijn nooit een vervanging voor een echte rijles. Dat bestaat gewoon niet. Ik zit al decennialang in het vak en al die jaren proberen aanbieders van rijsimulatoren de markt te veroveren. Dat is tot nu toe niet gelukt en dat is logisch, want het werkt gewoon niet. Nu hebben ze weer bedacht dat je rijlessen kunt nemen vanuit je luie stoel met een 3D-bril. Virtual reality heet dat, maar ik gooi dat op dezelfde hoop als de simulator. Kansloos.

Verder ben ik ook verbaasd over het faillissement van iQdrive. Dat afficheerde zich als de grootste en beste rijschool van Nederland, maar nu liggen ze op hun gat. Ik las mooie verhalen van de ondernemer en moest er alleen maar om grinniken. Deze man zag een gat in de markt, heeft heel snel een grote rijschool uit de grond gestampt (dat is op zich wel knap, dat moet ik hem nageven) en nu het tegenzit is hij van het toneel verdwenen en doet hij 'huilie huilie.'

Zeg gewoon dat het je om het geld te doen is, dan is dat tenminste duidelijk. En de franchisenemers en klanten huilen allemaal in het bos. Maar kom op zeg. Als je gaat, in het geval van de franchisenemers, voor een wurgcontract of, in het geval van de klanten, voor een prijsknaller en niet kijkt naar kwaliteit, dan moet je niet raar staan te kijken dat het fout gaat. Mij verbaast het in elk geval niets. Goudzoekers zijn het.

Op het moment dat deze editie uitkomt, heeft de Alliantie Samen Sterk het einddocument overhandigd. Ik ken de inhoud nog niet van A tot Z, maar ik hoop van ganser harte dat er waarborgen in staan om dit soort uitwassen te voorkomen. Dat erin geschreven wordt dat er nu eens echt een serieus kwaliteitskeurmerk komt, dat er een garantiefonds komt en dat er wordt gewerkt aan een systeem waarbij het de zogeheten turbo-opleiders onmogelijk wordt gemaakt om onder de duiven van de serieuze rijscholen schieten. Onder hel veel meer.
We gaan het zien.