Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Alles voor de kwaliteit

Op de volgende pagina's is de tekst van het einddocument veelal letterlijk weergegeven, aangezien over elk woord, elke zin en elke doelstelling gewikt en gewogen is. Ga er rustig voor zitten, want het is veel tekst. Voor iedereen die wil volstaan met de samenvatting: die staat op deze pagina.

Vanuit de drie doelstellingen liggen rapporten ten grondslag. Alle drie met onderbouwing van de verbetervoorstellen alsook met draagvlak vanuit de branche. Bij iedere werkgroep zijn diverse stakeholders betrokken geweest. Het algemene advies is dan ook om de voorstellen, al dan niet gefaseerd, over te nemen/ in te voeren.

De aanbevelingen in het kort

  1. Kwaliteit van de rij-instructeur

  2. Rijinstructeurs zijn verantwoordelijk voor het opleiden van verkeersveilige weggebruikers. Om hen daartoe in staat te stellen is het belangrijk dat zowel nieuwe rijinstructeurs als ook het huidige instructeurskorps de juiste kennis en kunde opdoen, behouden en zich blijvend kunnen ontwikkelen. Lifelong learning doet zijn intrede in de rijschoolbranche. De lesbevoegdheid hebben is niet langer voldoende.

Daarom doen we een aantal aanbevelingen om:
- tot de ontwikkeling van een goed profiel voor het vak rijinstructeur te komen;
- de fraudegevoeligheid van de stage te beperken;
- de kwaliteit van de stage te verbeteren;
- te werken aan extra docenteisen voor docenten die zich toe (willen) leggen op de bijscholing van rijinstructeurs;
- de kandidaat echt voorbereid is op de beroepspraktijk;
- het geven van klassikale theorielessen weer op te nemen in het curriculum van de opleiding rijinstructeur;

Alleen dan kan een rijinstructeur doen, wat van hem verlangd mag worden.

Kwaliteit van opleiding
en examinering

We adviseren het huidige, examen-gerichte opleidingsmodel (met alle wetenschappelijk onderzochte en aangetoonde (veiligheids-)nadelen van dien) te vervangen door een ontwikkelingsgericht model. Daartoe is het noodzakelijk te komen tot een (kwalitatief en procesmatig) afdwingbaar modulair opleidings- en examentraject, waarin 'gespreid leren' centraal staat. Het traject kan zonder ingrijpende wettelijke aanpassingen worden gerealiseerd, door opleiders die het vrijwillig omarmen bepaalde faciliteiten en gedelegeerde bevoegdheden te bieden, vergelijkbaar met autobedrijven die onder toezicht van de RDW Apk-keuringen uitvoeren. Bijkomende voordelen van deze aanpak zijn, dat het CBR grip krijgt op de kwaliteit van de opleiders / opleidingen en dat professionele, hoogwaardige opleiders een sterkere marktpositie krijgen.

Kwaliteit van de branche

Doelstellingen:
1) De instroom en opleiding plus bijscholing van de instructeur op een hoger niveau brengen.

2) De opleiding van de Rijbewijs leerling d.m.v. een modulaire opleiding gestructureerd op een hoger niveau te brengen en vervolgens ook een modulair examen anno 2020 door te voeren

3) Een rijschoolregister (kwaliteitslabel) en een koepel organisatie die de vrijheid krijgt om toezicht te houden op de branche.

4) Een Rijschoolbranche die zich kan onderscheiden in professionaliteit en een betrouwbare partner is voor I&W het CBR en de consument. En de gelegenheid krijgt om op een gedegen manier haar bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid in Nederland.

Het CBR steunt volgens opgave de gedachte van een koepelorganisatie en het certificeren van rijscholen door middel van een kwaliteitslabel, dit komt de verkeersveiligheid, de professionaliteit van de gehele branche ten goede en zal aldus de kwaliteit verder verhogen. Hoe een en ander gefinancierd moet worden is iets wat op een later moment gefinaliseerd kan worden.

Samen Sterk stelt de minister echter voor op basis van onze gefundeerde adviezen, CBR/ IBKI de opdracht te geven de beoogde bijdragen voor het faciliteren van de doelstellingen, meer in het bijzonder de voorgestelde koepel inclusief kwaliteitslabel/ autoriteit/rijschoolregister te incasseren voor toetreding tot examens, afdracht vindt plaats aan stichting(….). besluitvorming hierover zien wij idealiter voor Q1 2021 plaatvinden.

Nader onderzoek dient plaats te vinden op basis van eerder genomen besluiten over de hoogte van de extra bijdrage per examen, hier verzoeken wij minister opdracht voor te geven. Ook dient er een SLA overeenkomst te worden afgesloten tussen opdracht gevende en uitvoerende instanties. De juridische consequenties, opstellen KPI’s en concept overeenkomsten zijn specialistisch werk. Wij verzoeken de minister hier uiterlijk Q2 2021 opdracht voor te geven zodat medio 2021-2022 tot uitvoering kan worden over gegaan