Afbeelding
Foto:

MISSIE SAMEN STERK

Een gezonde branche waar eenieder zijn/haar werk naar behoren kan uitvoeren, die kan instaan dat iedereen die de weg op komt opgeleid is tot een veilige en verantwoorde weggebruiker.


Alliantie samen Sterk klaart megaklus en staat aan begin van rijscholenbranche 3.0

De rijscholenbranche verenigt zich in de Alliantie Samen Sterk om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland te verminderen en neemt zo haar verantwoordelijkheid. Gisteren (woensdag 24 juni) bood de alliantie het einddocument aan minister Cora van Nieuwenhuizen aan, waarbij werd uitgesproken dat de minister nu aan zet is. Want wat er vooral niet moet gebeuren, is dat het einddocument een papieren tijger wordt. Integendeel: dit is de marsroute naar de Rijscholenbranche 3.0

Het legde soms een onmenselijke druk op de deelnemers (zij hebben namelijk veelal een onderneming die ook door de crisis moet worden geloodst, maar ondanks de coronacrisis hebben de belangrijkste organisaties in de branche de afgelopen weken stug doorgewerkt binnen Samen Sterk. De gezamenlijke mening is dat de route die op 7 november vorig jaar is ingezet té belangrijk is om te laten liggen. De partners binnen de alliantie zijn de volgende: het CBR en IBKI, de brancheorganisaties BOVAG, FAM, VRB en LBKR, de aanbieders van leermiddelen Verjo, Vekabest, Lens en Smit Rijschoolservice, opleidingsinstituut De VerkeersAcademie, de organisatie van opleiders LBVI en Smart!Management (in de persoon van Roeland van Roermund die de afgelopen maanden het proces heeft begeleid). Daarnaast hebben organisaties als de SWOV, CITO, ingenieursbureau DHV en ambtenaren van het ministerie van I&M geholpen bij de totstandkoming.

Ruud Rutten

Initiator en animator is Ruud Rutten. Rutten is een bevlogen ondernemer en ook alweer zeven jaar voorzitter van de FAM en in beide functies ziet hij dagelijks dat de branche er niet goed op staat. En dat is dan nog zacht uitgedrukt. Rutten kon het op een gegeven moment niet langer meer aanzien dat de rijscholenbranche er nog slechter op staat dan de taxisector - en dat wil in dit land echt wat zeggen - en wilde dat dit een halt wordt toegeroepen. Hij had het idee om samen te werken aan een compleet nieuwe branche, vroeg aan mogelijke partners of zij wilden meedenken en -werken, dat bleek het geval, en op 7 november werd het startsein gegeven.

Doorgepakt

In feite vindt de branche zich met het indrukwekkende einddocument van de Alliantie Samen Sterk - dat beter beschouwd kan worden als startdocument, want nu moet er worden doorgepakt en beslissingen worden genomen - opnieuw uit. "Samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat wil de branche er alles aan doen om de rijinstructeurs beter op te leiden en te begeleiden en zo betrouwbaardere (beroeps)chauffeurs de weg op te sturen. Beunhazerij en malafide bedrijven worden daadkrachtig uit de branche geweerd", luidt de krachtige tekst van een persbericht.

Vreemde eend

In de afgelopen weken heeft het soms geknetterd, maar uiteindelijk is er niemand uitgestapt. In een voeg stadium haakte alleen het Rijleskeurmerk af, maar dat had niets te maken met onoverbrugbare tegenstellingen, maar alles met het feit dat dit achteraf een vreemde eend in de bijt was.

Ruim aandacht

In deze editie van Rij-instructie besteden wij ruim aandacht aan het einddocument. Sterker nog: in een aantal hoofdstukken nemen we vrijwel het complete document op, aangezien wij van mening zijn dat dit document het startsein is van een nieuwe sector waar iedereen die erin werkt trots op kan zijn. De inventarisatie van de drie teams, de afwegingen, de wensen en ook de vragen aan de minister: het is allemaal even interessant om tot je te nemen.

De branche heeft geleverd, nu moet de minister leveren

In het einddocument van Samen Sterk doet initiatiefnemer Ruud Rutten een klemmend beroep op minister Van Nieuwenhuizen van I&W om de branche te steunen, en waar mogelijk te faciliteren, bij de uitvoering. Van haar wordt een positieve en actieve rol verwacht of anders gezegd: de branche heeft geleverd, nu moet de minister leveren.

Hieronder staat de letterlijke tekst van de brief:

De kracht van Alliantie Samen Sterk
Met oprechte trots en tevredenheid kijk ik terug op de afgelopen periode van samenwerking met alle partners en medewerkers van SAMEN STERK. Nog nooit is er in de Rijschoolbranche zoveel inzet en eenheid geweest om samen tot een dergelijk document en hopelijk resultaat te komen. Alle partijen zowel de branche organisaties als opleidingsinstituten, uitgevers maar ook het CBR en IBKI hebben allen hun eigenbelang opzij geschoven en zijn aan de slag gegaan voor het totaal belang. Dat dit niet altijd even makkelijk was mag duidelijk zijn want uiteraard heeft iedereen vaak eigen en dus andere belangen. Het maakt het daarom heel duidelijk dat het hier gaat om allereerst de verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers in Nederland.

Wij zijn ons ervan bewust dat wij vooraan staan in de schakel van opleiden van jonge bestuurders maar ook beroepschauffeurs. Om ons steentje bij te kunnen dragen hebben wij wel ruimte nodig. Ruimte en hulp van de overheid om dit document waar alles in beschreven staat tot uitvoering te brengen. Met zijn allen hebben wij er aan gewerkt om dit document met ieders steun en handtekening aan onze minister over te dragen zoals destijds beloofd op 7 november 2019.

Fundament vraagt uitvoering. Het is nu aan onze minister om deze unieke kans te steunen, en samen met ons uit te voeren.Verkeersveiligheid en het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers begint bij de fundering. De fundering is nu gelegd. En nu samen naar de uitvoering. Ik wil nogmaals iedereen bedanken voor de inzet van afgelopen maanden. Alle partners genoemd in dit document. Maar ook de partner zoals de SWOV, CITO en Bureau DHV voor het meelezen aanvullen en het leveren van onderzoeksresultaten.



Ruud Rutten:
Afbeelding