De dood in de pot kunnen we nu niet lijden

Het land stond in brand - en staat het eigenlijk nog steeds - door corona, maar achter de schermen hebben alle belangrijke partijen in de rijscholensector gewoon doorgewerkt aan het einddocument van SAMEN STERK. Dus naast het feit dat iedereen bezig was, en veelal nog is, zijn toko coronaproof te maken, is er gewoon gewerkt aan een gezamenlijk doel: een branche die niet meer wordt gezien als het afvoerputje in de wereld van de verkeersveiligheid.
Dit zegt een aantal dingen. Allereerst: de stakeholders hebben er schoon genoeg van in een branche te werken die niet voor vol wordt aangezien. Om de haverklap komt de sector negatief in het nieuws en daarvan zeggen nu alle belangrijke partijen: het is genoeg geweest.
Ten tweede valt op dat er sinds 7 november met uitzondering van één organisatie (het Rijleskeurmerk dat een kwijnend bestaan leidt) niemand is afgehaakt. Er is dus een enorme drang om er samen voor te gaan. Ongetwijfeld zijn er tegenstellingen en concurrentie blijft - dat moet ook - maar de neuzen staan nu eensgezind in dezelfde richting. Dat is nog nooit eerder gebeurd en alleen daarom al is SAMEN STERK uniek.

Ten derde is iedereen met open vizier de discussie aangegaan en daaruit blijkt dat het met die vermeende tegenstellingen blijkt mee te vallen. Een uitspraak van Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie zegt wat dit betreft alles: "We dachten dat de een op de zuidpool en de ander op de noordpool zat, maar het blijkt dat we allemaal op de evenaar staan, maar wel dat de ene de blik op het zuiden en de ander op het noorden heeft gericht.' Met andere woorden: die tegenstellingen vielen wel mee en waren in elk geval werkbaar.

Het is nu te hopen dat de branche dit initiatief op zijn waarde weet in te schatten en dat iedereen het ziet als een nieuwe start. Klip-en-klaar: iedereen die in social media dit initiatief afzeikt, hoort in deze sector niet thuis. Natuurlijk kun je bedenkingen hebben bij sommige voornemens - want dat zijn het - maar niemand kan ontkennen dat SAMEN STERK is opgezet met de allerbeste bedoelingen. Laten we dit dan ook beschouwen als een startpunt voor alleen nog maar positieve sentimenten. Plus: als de branche er weer goed op staat, straalt dit uit op iedereen die in deze sector werkt.
Daarbij is het cruciaal dat na het overhandigen van het einddocument ook zichtbaar stappen worden gezet en wel zo snel mogelijk. De branche heeft aangetoond verbeteringen te willen, het is nu aan de politiek in het algemeen en minister Van Nieuwenhuizen in het bijzonder om voorwaarden te scheppen. De dood in de pot kunnen we nu niet lijden.


test