Foto: Hans Peijs

'Juist nu blijkt dat deze branche behoefte heeft aan duidelijkheid en leiding'

Ruud Rutten ziet einddocument als start Rijscholenbranche 2.0

De missie van Ruud Rutten. Zo kun je het project SAMEN STERK wel omschrijven. Rutten heeft de trein op het spoor gezet en wil erbij betrokken blijven als de volgende stations worden aangedaan. Een interview maakt duidelijk waarom hij ervoor is gegaan.

Samen Sterk leek goed te gaan, toen kwam corona en ik kan me voorstellen dat jullie hoofd toen even bij andere zaken lag. Klopt dat of is er meteen doorgepakt?

"Het spreekt voor zich dat bij de uitbraak van het coronavirus ook onze focus elders lag. Een virus dat zo veel slachtoffers vergt, overstijgt even alle andere zaken. Op dat moment telt even de gezondheid van je naasten, je medewerkers en alle anderen eerst. En vervolgens moest iedereen maatregelen nemen binnen het eigen bedrijf of organisatie en tussen alle bedrijven door ben je alweer bezig met een veilige en verantwoorde opstart van je dagelijkse werkzaamheden. Maar de gedrevenheid van alle teams en teamleden was en bleef enorm vanwege het groeiende besef dat het hoog tijd wordt dat onze branche op het netvlies komt."

Was bij alle andere deelnemers meteen ook het besef dat er moest worden doorgepakt of waren er ook die dachten 'Nu even niet?' Of was het 'Juist nu?'

"Ik heb bij niemand 'nu even niet' gevoeld of gehoord. Natuurlijk moest iedereen er allereerst zijn voor haar of zijn naasten en het bedrijf dat bij iedereen flink onder druk heeft gestaan of zelfs nog staat. En in deze periode bleek wederom dat de eensgezindheid en begrip binnen de branche weer ver te zoeken waren. We werden het maar niet eens over stoppen of niet stoppen en dat was weer een heel verkeerd signaal vanuit de branche."

'Wij zijn onze afspraken van 7 november nagekomen en nu is het de beurt aan onze minister'

"Vervolgens bleek weer eens dat we een vergeten branche zijn die niet erg hoog op de ladder staat bij onze regering. Dan moeten er protocollen komen om überhaupt op te mogen starten. Vervolgens komt zomaar uit de lucht vallen dat we vijf dagen later weer mogen starten, met maar drie richtlijnen en duizend vragen en onduidelijkheden. En toen barstten de reacties weer los met als moverende vraag 'Is het wel verantwoord om nu al te beginnen? Dus om de vraag te beantwoorden: juist nu blijkt dat deze branche behoefte heeft aan duidelijkheid en leiding, zodat er eindelijk uit één mond gesproken wordt en onze branche wel op de radar komt in Den Haag."

Wat zegt het over dit project dat iedereen ermee is doorgegaan?

"Dat zegt dat iedereen zich ervan bewust is dat dit de kans is op verandering. Als we deze nu niet met zijn allen grijpen, zal het weer jaren duren voordat er een nieuwe kans komt, zo die er al komt, en ook voordat iedereen zich weer verenigt zoals nu. Maar ook het enthousiasme over de inhoud en de steeds groeiende logica en aansluitingen binnen de teams zorgden voor een sterkgroeiend vertrouwen."

Heeft het in de vergaderingen geknetterd of bleek uiteindelijk dat de vermeende tegenstellingen helemaal niet zo groot waren?

"Het heeft ook weleens geknetterd. Maar niet zoals ik in het begin veronderstelde dat het zou knetteren. Als je aan tafel zit met zo veel verschillende partijen met allemaal hun specifieke belangen, wrijft het soms en dat is logisch. Maar steeds weer werden we door Roland van Roermund (die het project en het proces leidde-red.) gewezen op onze afspraken van 7 november. En iedere keer weer wisten alle partijen over hun eigen schaduw heen te stappen en in het totaalbelang te denken. Dat is echt geweldig om te zien."

Zijn er 1 of 2 punten te benoemen die echt lastig waren om overeenstemming te bereiken?

"Nee, en dat meen ik uit de grond van mijn hart. Natuurlijk ligt het gevoelig als je het hebt over, bijvoorbeeld, strengere eisen bij de toelating op de opleiding tot rijinstructeur. En natuurlijk heeft iedereen een duidelijke mening als het gaat over eisen voor een rijschoolregister of een koepelorganisatie. Maar overal zijn we uitgekomen. En ja, ook komende tijd is er nog voldoende ruimte voor input of discussie."

Zijn er ook onderdelen waarvan je bij voorbaat dacht 'Dit gaat veel problemen opleveren', maar die uiteindelijk erg meevielen?

"Ja, om eerlijk te zijn wel. Na 42 jaar in deze branche werkzaam te zijn, waarvan 15 jaar als kringvoorzitter en bestuurder in Venlo en sinds tien jaar als bestuurslid van de FAM waarvan de laatste zeven jaar als voorzitter, wist ik als geen ander hoe groot de verdeeldheid en het onderling wantrouwen binnen onze branche was. Het maakt me dan ook vreselijk trots dat we met al deze partijen dit bereikt hebben. Alle lof voor iedereen die hieraan meegewerkt heeft. En nu de branchegenoten nog. Nu zal veel afhangen van het feit of de rijinstructeur in Nederland dit initiatief gaat dragen en steunen. Ik doe dan ook een beroep op alle opleiders in Nederland: geef dit een kans en steun ons."

Uiteindelijk ligt er nu een resultaat. Hoe kun je dit omschrijven: als een revolutie of een evolutie?
"Wat mij betreft beide. Laten we niet meer terugkijken en roepen dat we in 40 jaar nog nooit iets hebben bereikt. Laten we nu aan de slag gaan en starten met de Rijschoolbranche 2.0."

Wanneer, vind je, moet de branche echt gaan merken dat er iets gaat veranderen. Na een of twee weken al, of in het najaar?

"Op 24 juni. Dit klinkt natuurlijk erg voorbarig, maar ik verwacht van onze minister dat ze ons keiharde toezeggingen gaat doen. Wij zijn onze afspraken van 7 november nagekomen en nu is het de beurt aan onze minister. In augustus moet de minister bijvoorbeeld komen met een antwoord op de motie van D66 over het rijbewijsregister. Dit is de kans om ons document naar voren te schuiven en het startsein te geven voor de Rijschoolbranche 2.0, zodat we eindelijk ons eens samen bezig kunnen gaan houden met hetgeen waar we voor bestemd zijn: een goede en verantwoorde bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in Nederland."