Het verkeer verloedert zienderogen

Voordat we de vakantieperiode in gaan, wil ik het graag eens hebben over iets dat niet direct te maken heeft met de rijopleiding. Het gaat om de asociale weggebruikers, waarvan er blijkbaar steeds meer op de weg komen. Althans, in Den Haag, en ik neem aan dat het ook in andere grote steden in elk geval in het westen van Nederland, zichtbaar is.

De reden dat ik hierover begin, is dat ik onlangs bijna een aanrijding had met zo iemand, terwijl ik niet zo lang geleden ook een serieuze aanrijding heb gehad. Het eerste geval staat me helder voor de geest, want dat ging gepaard met zo waanzinnig veel agressie, echt bizar. Deze persoon hield zich niet aan de regels en reed zowat bij me naar binnen. Dat gebeurde gelukkig niet, maar ik maakte wel duidelijk dat ik daar niet van gediend ben. Daarna stonden we naast elkaar bij het verkeerslicht. Hij zijn raampje open, ik mijn raampje open en wat ik toen allemaal te horen kreeg. Laten we het zo zeggen: het k…….ik wist niet dat je zo vaak het k…. woord in een hooguit een minuut kon zeggen, echt absurd.

Ik maak me daar grote zorgen over, want dit is geen incident dat op zichzelf staat. Het verkeersbeeld in Den Haag, want laat ik me daar even toe beperken want die stad ken ik als geen ander, is verworden tot een jungle waar het recht van de grootste asociaal geldt. En heel vaak zijn het mensen van een zekere komaf die de Nederlandse regels totaal aan hun laars lappen. Niemand die daar wat van zegt, zeker niet in ons land dat momenteel overkookt van dat soort sentimenten, maar iedereen die in een auto rijdt ziet het om zich heen.

Is hier misschien een rol weggelegd voor de rijinstructeur? In principe niet. Het gaat erom dat de maatschappij verloedert en dat gaat de rijscholenbranche niet veranderen. Maar al die ‘petjes’ in die auto’s met, neem ik aan, een rijbewijs moeten toch eens ergens een rijopleiding hebben gevolgd. Ik vermoed dat heel veel rijschoolhouders in het westen van het land weleens iemand lesgeven van wie ze denken: hij houdt zich nu aan de regels, maar o wee als dat losgaat in het verkeer. Moet je daar dan iets aan doen? Iets van zeggen? Ik weet het antwoord ook niet, maar ik wil graag de discussie daarover beginnen. Want het wordt van kwaad tot erger.