CBR
CBR Foto: Hans Peijs

Eerste tekenen: houding CBR ten opzichte van rijscholenbranche gaat veranderen

"Als de rijschoolbranche onvoldoende rijvaardige kandidaten aanmeldt voor examens, heeft dat een negatieve invloed op de slagingskans en straalt dat ook af op het CBR.”

“Op die 50 procent slagingspercentage ben ik niet trots, maar ik hoop de opleiders ook niet.”

Het eerste citaat is van Pier Eringa en het tweede van Alexander Pechtold. Pechtold zegt dit in een uitgebreid interview met Rij-instructie, terwijl de quote van Eringa is te vinden in zijn rapportage over het CBR. In oktober kreeg Eringa de opdracht om het CBR door te lichten en de conclusies en aanbevelingen logen er niet om. Een belangrijk deel van zijn bevindingen heeft betrekking op de afdeling Rijgeschiktheid van het CBR, en daarbij ontkomt hij er niet aan om ook het een en ander te zeggen over de organisatie CBR. Drie andere veelzeggende citaten: 'Onder de vorige directie is een onverstandige combinatie van besluiten genomen (tegelijk digitaliseren, reorganiseren en concentreren). Bij de uitvoering daarvan heeft het management steken laten vallen.'

Veel deskundigheid

'Er zit binnen het CBR veel praktijk- deskundigheid, die uitermate nuttig gebruikt kan worden bij veranderingen en verbeteringen. Maar dan is het wel belangrijk dat er niet alleen naar suggesties van medewerkers wordt geluisterd, maar dat er ook iets mee wordt gedaan.'
'De huidige focus op het wegwerken van de achterstanden is begrijpelijk, maar te eenzijdig. Die focus komt mede door de druk van de politiek en de publieke opinie en wordt onvoldoende gedempt door het ministerie. Dat moet dus anders om de weg naar voren samen in te slaan.'

Relatie CBR-rijscholenbranche

Maar ook zegt hij dus iets over de relatie tussen CBR en de rijscholenbranche, net zoals Pechtold dat doet. Wie tussen de regels door leest, kan niet anders concluderen dan dat er de komende tijd veel gaat veranderen bij het CBR waardoor de relatie met de rijschoolhouders een andere wordt. En ook kun je voorzichtig concluderen dat er paal en perk wordt gesteld aan het fenomeen dat 'cowboys' wordt genoemd.

Het interview met Alexander Pechtold vindt u vanaf pagina 16 en de bevindingen van Eringa staan op pagina's 20/21.

Halvering aantal verkeersslachtoffers zit er niet in

Het jaarlijks aantal verkeersslachtoffers in Europa in 2020 halveren ten opzichte van 2010 lijkt niet meer haalbaar. Hoewel de meeste Europese landen in 2019 minder verkeersdoden te betreuren hadden dan in 2010, is de daling te gering. Na de goede resultaten tussen de jaren 90 en nul dankzij de DV-aanpak, laat Nederland inmiddels zelfs een stijging van 3% zien in het aantal verkeersdoden ten opzichte van 2010 en een stijging van 14% in het aantal ernstig verkeersgewonden.

Dit staat in het jaarlijkse Road Safety Index Report van de ETSC. Dr. Letty Aarts, hoofd van de afdeling Data en Analyse voor Beleid van de SWOV, zegt in een reactie onder andere dat het tijd wordt dat er actie wordt genomen. “Als we er niet in slagen een nieuwe impuls te geven aan maatregelen waarvan we weten dat ze effectief zijn, dan kan dat betekenen dat het aantal verkeersslachtoffers in Nederland niet veel verder zal dalen.”

Half miljard euro

De daling die we in Nederland zagen vanaf de jaren 70 is sinds 2010 gestagneerd. In 2018 kwam de rijksoverheid met het nieuwe Strategisch Plan Verkeersveiligheid en verscheen de derde editie van de Duurzaam Veilig-visie tegelijk met de ultieme ambitie van een slachtoffervrij verkeerssysteem. Aarts: “Inmiddels werken in Nederland de overheden samen aan een nieuwe risicogestuurde aanpak, waarin SPI’s (Safety Performance Indicators) en investeringen een belangrijke rol spelen. Zo heeft de rijksoverheid een half miljard euro beschikbaar gesteld als cofinanciering voor effectieve infrastructurele maatregelen de komende 10 jaar. Er zijn nog andere effectieve maatregelen die nog op weinig publiek draagvlak lijken te kunnen rekenen, zoals de fietshelm. Als we er niet in slagen een nieuwe impuls te geven aan maatregelen waarvan we weten dat ze effectief zijn, dan kan dat betekenen dat het aantal verkeersslachtoffers in Nederland niet veel verder zal dalen.”

Hulpverleningsvoertuig nadert tegenwoordig 'tegengesteld opvallend'

Veel automobilisten weten zich geen raad met hulpverleningsvoertuigen die met sirenes en zwaailichten aan komen rijden, laat staan dat leerlingen weten hoe ze moeten reageren. Wel de verkeersregels blijven volgen, is het belangrijkste advies, maar dan nog is paniek niet uitgesloten. Sinds enige tijd bestaat er de zogenoemde TON-methode (tegengesteld opvallend naderen). Die is relatief nieuw, vrij onbekend, maar de hulpverleners zijn er erg over te spreken.

Ton van de Lustgraaf, destijds werkzaam bij het Bureau Rijopleidingen Politie Midden-Nederland is de geestelijk vader van de TON-methode. Dat gebeurde naar aanleiding van een praktijkvraag van collega’s die met ‘tussendoor rijden’ geen winst boekten tijdens het rijden met optische en geluidsignalen (O&G), zo valt te lezen in de laatste editie van Verkeersknooppunt.

De TON-methode gaat uit van de gedachte dat het beter is om niet op te gaan in de normale verkeersstromen, maar dat er aan de andere kant van de rijbaan wordt gereden, zonder in te halen. Tegenliggers zien veel sneller dat er een hulpverleningsvoertuig op hen afkomt – de zichtbaarheid wordt dus belangrijk groter – waardoor weggebruikers reageren en er ruimte ontstaat om veilig, vlot en voorspelbaar door te rijden.

Rustig afremmen

Bij een proef en ook in de huidige praktijk blijkt dat het tegemoetkomende verkeer snelheid minderde c.q. rustig ging afremmen en zo veel mogelijk rechts op de rijstrook ging rijden zodat het voorrangsvoertuig zo veel mogelijk vrije doorgang werd verleend. Ook bleek dat het voor het voorrangsvoertuig rijdende verkeer de snelheid er beheerst uit haalde en uiterst rechts ging rijden of stoppen op de eigen rijstrook. Het in een schrikreactie uitwijken in bermen en op trottoirs zagen de waarnemers significant afnemen. Bij de nadering van middengeleiders en andere obstakels voor het voorrangsvoertuig stopte het overige verkeer tijdig, zodat de bestuurder van het voorrangsvoertuig kon terugkeren naar de eigen rijstrook of op een veilige manier het obstakel links kon passeren.

Er wordt veel gezocht op 'rijbewijs halen'

Niet vreemd, maar wel leuk om te zien: toen bekend werd dat de rijschoolbranche weer zou gaan starten, zag je meteen een enorme opleving van mensen die op Google gingen zoeken naar gegevens over rijscholen. Vooral de zoekterm ‘rijbewijs halen’ gaf meteen heel andere resultaten te zien. Dit blijkt uit een analyse van onder andere Google Trends (hiermee bekijk je de verandering in het zoekvolume van een bepaald zoekwoord in een bepaald gebied) door de website rijschoolspecialist.nl.

De grafiek bij dit artikel laat dat overduidelijk zien. Hierin zie je het aantal personen dat in de maand april zocht op ‘rijbewijs halen’ en het aantal personen dat dat deed in juni, toen de branche weer vol op stoom lag. Inmiddels weten we dat de coronacrisis er stevig in heeft gehakt en dat nog lang niet alle gaten zijn gevuld, zeker niet, maar we weten ook dat de belangstelling om een rijbewijs te halen zeer groot is. De verwachte dip als gevolg van een mogelijke recessie is in elk geval tot nu toe uitgebleven.

Via Rijschoolspecialist vergelijken consumenten snel alle rijscholen in een bepaalde regio of stad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding