Afbeelding
Foto:

RIS werkboek is vernieuwd

VERJO heeft het werkboek voor de leerling van de Rijopleiding In Stappen vernieuwd. Afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan het opnemen van ADAS in de rijopleiding, maar ook het rijden met automaat krijgt steeds meer aandacht in de rijopleiding.

Het werkboek is gebaseerd op RIS-didactiek (modulair opgebouwde rijopleiding). Het fundament van de RIS-didactiek is de wetenschappelijke vertaling van de verkeerstaak bestuurder naar kleine praktische toepasbare bouwstenen. Deze bouwstenen (scripts) helpen de kandidaat in kleine, overzichtelijke stappen een veilige, bewuste en zelfstandige bestuurder te worden.

Bewust voorbereiden

Belangrijk is dat de kandidaat zich bewust voorbereidt op het rijden na het behalen van het rijbewijs. Op het examen heeft de kandidaat laten zien de kennis en kunde te hebben op een verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer als een zelfstandige beginnende bestuurder. Als de kandidaat als zelfstandige beginnende bestuurder op stap gaat, zal de beschermengel niet meer aanwezig zijn. De kandidaat moet dus in staat zijn zelf te bepalen wat goed goed en waar extra scherp aandacht aan geschonken moet worden om goed te blijven rijden. De kandidaat zal steeds zijn handelingen en gedragingen moeten reflecteren.

Plaatje RIS-GDE model

Bij deze vernieuwing is als basis genomen het RIS-GDE-model. De verkeerstaak automobilist is onderverdeeld in 4 modules. De modules gaan van makkelijk naar moeilijk. Met name module 4 zal bij de andere modules als hulpmiddel gebruikt worden om de leerling te laten groeien naar een zelfstandige beginnende bestuurder. Het spreekt voor zich dat de RIS aansluit aan de wetgeving en op de rijprocedure B. Ook is binnen het RIS-GDE-model een koppeling gelegd met de leerdoelen rijbewijs B.

Belangrijk hierbij is dat de kandidaat leert zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Dit wordt stap voor stap aangeleerd in het eigen tempo van de kandidaat. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het werkboek is geschreven voor de kandidaat om thuis de rijlessen voor te kunnen bereiden, maar ook nogmaals na te lezen wat er in een les allemaal uitgelegd is.

Het werkboek RIS zit vol bewegend beeld. Bewegend beeld maakt veel duidelijk. De leerling scant de QR-code met zijn mobiele telefoon. Hierna wordt het juiste filmpje afgespeeld dat bij de betreffende script hoort. Dit filmpje maakt de uitleg nog duidelijker; hiermee wordt ook ingespeeld op de verschillende leervoorkeuren van de leerling.

QR-code om naar voorbeeld filmpje te komen.

Tijdens de rijlessen kan de instructeur aangeven waar de kandidaat zich bevindt en wat voor de volgende rijles herhaald of voorbereid moet worden.

Bij zelfreflectie leert de kandidaat zichzelf eerlijk te beoordelen. De kandidaat moet zelf aan kunnen geven hoe hij zijn prestatie beoordeelt. In het begin gebeurt dit samen met de instructeur, maar hoe verder hij in de opleiding komt hoe beter hij zichzelf moet kunnen beoordelen en verbeteren. Immers als de kandidaat dadelijk een rijbewijs heeft zal hij dat ook moeten doen omdat dan de instructeur (beschermengel) niet meer aanwezig is.

Om dit goed te kunnen oefenen zijn RIS-vaardigheidsproeven ontwikkeld. Voorbeelden van de RIS-vaardigheidsproeven zijn de stopproef, ADAS-proef en routeproef. Uitgangspunt is dat de kandidaat laat zien dat hij zelfstandig deelneemt aan het verkeer, maar ook dat hij kan vertellen wat goed ging en wat beter kan tijdens de vaardigheidsproeven. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de aandachtsgebieden omgang met het voertuig, veiligheid, doorstroming, sociaal rijgedrag en milieubewust rijgedrag.

De vaardigheid van zelfreflectie wordt steeds belangrijker omdat de techniek en mogelijkheden van de nieuwe voertuigen zich snel ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk dat de kandidaat ook laat zien dat hij iets doet met de opgedane inzichten.

Toekomst

Het komende halfjaar wordt RIS nog verder doorontwikkeld. Er wordt hard gewerkt aan een RIS-app met allerlei info en hulpmiddelen voor in de lesauto, maar ook wordt er druk geschreven aan een Handboek RIS-instructeur. Als vakblad zullen wij u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rond de RIS.

Afbeelding
Afbeelding